SNAŽAN RAST

Tržište generativnih AI aplikacija porast će na 58,5 milijardi dolara do 2028.

Tržište generativnih AI aplikacija porast će na 58,5 milijardi dolara do 2028.
Depositphotos

Tržište generativnih AI (GAI) aplikacija će narasti sa 6,2 milijarde dolara u 2023. na 58,5 milijardi dolara u 2028., s CAGR-om od 56%, prema Omdiji. Tržište za GAI aplikacije eruptiralo je 2023., kada su startupi i hiperskaleri objavili val velikih jezičnih i difuzijskih modela, osnovnih građevnih blokova za GAI.

"Generativni AI vrlo je brzo doveo svijet do točke preokreta, s tržištem tehnologije koja juri naprijed u nečemu što se može nazvati samo sprintom spoticanja", primijetio je Brad Shimmin, glavni analitičar Omdije, AI & Data Analytics.GAI je podskup veće tržište AI softvera. Iznenadni i intenzivan interes za GAI pokreće cijelo tržište AI softvera iznad prethodnih predviđanja. Omdia procjenjuje da će GAI dodati 3 milijarde dolara svojoj prethodnoj procjeni tržišta umjetne inteligencije 2023. i 13 milijardi dolara 2027., što će dovesti do ukupnog tržišta AI softvera od 160 milijardi dolara 2027.

GAI je u fazi inovacije, a tržišni igrači ulaze u fazu velikog eksperimentiranja i određene zabune. Prognoza također spominje značajne rizike, budući da se trenutna verzija GAI-ja pokazala nepouzdanom u nekoliko aspekata, uključujući pristranost, halucinacije, činjenične pogreške i kršenje autorskih prava, a povezani troškovi trenutno su puno veći od tradicionalnih AI pristupa.

Tijekom predviđenog razdoblja, Omdia očekuje da će prva četiri slučaja upotrebe za GAI biti virtualni pomoćnici, izgradnja generativnih modela stvarnog svijeta, pomoćnici za pisanje te automatizirano generiranje koda i pomoć. Po industriji, upotrebe usmjerene na potrošače te mediji i zabava bit će najveće vertikale.