POZITIVNI TRENDOVI

Snažniji iskorak u EU pokazao se kao pun pogodak

Snažniji iskorak u EU pokazao se kao pun pogodak
Krešimir Mudrovčić, član Uprave CROZ-a
Goran Matošević / Tomich Productions

Već krajem prošle godine vidjelo se usporavanje domaćeg IT tržišta, ali i svih ostalih tržišta na kojima radimo, ističe za ICTbusiness.info Krešimir Mudrovčić, član Uprave CROZ-a i pritom dodaje kako se to proteklo i na početak ove godine.

Međutim, ono što ih posebno veseli jest da su prošle godine otvorili svoju tvrtku u Njemačkoj i već nakon prve polovice ove godine vide pojačanu potražnju za njihovim rješenjima i uslugama i prve veće rezultate jer im je fokus tržište Njemačke, Švicarske i Austrije.

Kada se zbroji u 2023. poslovanje na hrvatskom tržištu te zajedno sa njemačkim tržištem očekujemo da će ova godina biti stabilna za CROZ, pojašnjava Mudrovčić.

„Na stranim tržištima radimo već 15-tak godina i to na isto i na zapadu, u Aziji, neko vrijeme nam se činilo kako je Velika Britanija super, pa smo imali i mali prodajni ured u Amsterdamu. Međutim tada smo shvatili da tom idejom da smo 'leteći' na tržištu jednostavno ne možemo uspjeti i da za vrstu posla koji mi radimo, a to su kompleksna rješenja i rješenja za kritičnu IT infrastrukturu treba imati vlastitu tvrtku. Zbog toga se samo po sebi nametnulo i otvaranje tvrtke u Njemačkoj i to ne samo radi poslovnih prilika nego slične poslovne kulture“, ističe Mudrovčić.

On kao jednu od ključnih stvari u transformaciji poslovanja, ali i samog IT ističe umjetnu inteligenciju. Stoga je CROZ otvorio svoju sestrinsku tvrtku CROZ AI krajem 2021. godine, pokazalo kao pun pogodak, a najveći projekt je bila implementacija AIOPS platforme u Hrvatskom Telekomu (HT). Korištenjem ove platforme, odnosno proaktivnog i prediktivnog  nadzora infrastrukture, HT je ostvario značajno poboljšanje usluge, uz istovremeno smanjenje potrebnog angažmana stručnjak