Rješenja u oblaku prilika su za digitalnu transformaciju cijele regije

Rješenja u oblaku prilika su za digitalnu transformaciju cijele regije
Dražen Tomić / Tomich Productions

Na VMware Explore 2022. Europa u Barceloni imali smo priliku razgovarati s novim regionalnim direktorom za srednju Europu VMwarea Mirkom Ledićem koji to mjesto preuzima s pozicije direktora za virtualizaciju mreža i sigurnost u Njemačkoj.

Među ostalim on ističe kako je vrlo važno iskoristiti priliku koju pružaju rješenja u oblaku za javni sektor koji im donosi brži razvoj digitalnih usluga za građane i poduzetnike. Pritom ističe kako je na konferenciji u Barceloni bilo govora o javnim državnim odnosno government cloudu i o tome je govorio i predsjednik Uprave APIS IT Saša Bilić. Kako pojašnjava Ledić mnogi su se začudili kako je Hrvatska daleko dogurala s državnim oblakom.

Brzi razvoj ICT rješenja i okretanja onima u oblaku trend su i ono što korisnici traže. Kakvo je stanje kod nas u Hrvatskoj i regiji?

Mislim da je svakako važno naglasiti kako je VMware već dugo na tržištu i kako smo krenuli s rješenjima za virtualizaciju koja su kroz godine proširivana i danas uključuju sve što korisnicima treba u segmentu infrastrukture. Ono što je važno za naglasiti jest da je prednost clouda mogućnost skaliranja infrastrukture, dostupnost te iste infrastrukture što znači da se korisnici ne moraju brinuti da li će im infrastruktura raditi kada dosegnu maksimalno opterećenje. Naravno pritom ne treba zaboraviti niti sigurnost koja je danas ključna.

Mnoge se kompanije danas odlučuju na prebacivanje svega u oblak, a pritom je većina njih prepoznala kako je tako nešto komplicirano za napraviti, ali i dovodi zbog načina na koji se korisnici i developeri ponašaju do potpunog kaosa.  Tako je i nastao cloud kaos, ali danas omogućujemo korisnicima da takvo stanje prevladaju i stvoreno je nešto što danas zovemo smart cloud.

Uz sve to bitno je da svim imaju izbor koju vrstu cloud da koriste, kojeg partnera da odaberu. Mi kao neutralni vendor da korisnik odlučuje prema aplikaciji koju koristi, prema poslovnom procesu. Važno je omogućiti korisniku jasnu i smislenu kontrolu nad njegovim oblakom.

Koje industrije danas su najviše okrenute upotrebi rješenja u oblaku, a što je i s javnom upravom?

Rješenjima u oblaku okrenute su one industrije koje trebaju kvalitetna rješenja za svoje korisnike, koja se brzo mogu prilagoditi i stvoriti. Primjerice to su financijske usluge, prije svega bankarstvo, ali i telekomunikacije. Pritom ne treba zaboraviti niti javni sektor jer smatram kako on treba ići u tome smjeru i upravo je digitalizacija važna za uspjeh države. Jako je bitno da država ostane konkurentna, da stvori digitalno moderno okruženje. To je jednako važno i za tvrtke i njihov uspjeh na tržištu.

Kada je riječ o promjenama u državi to ponekad ide jako teško jer je riječ o starim sustavima koji funkcioniraju dvadesetak i više godina, naravno uz nadogradnje, a ovdje je riječ o veliko tehnološkom skoku. Tu su i velika financijska ulaganja, ali danas i manjak kvalitetne radne snage u javnoj upravi koji mogu odraditi jedan takav posao.

U poslovnom segmentu danas, ako kao primjer uzmemo banke, one postaju IT tvrtke jer se sve manje poslovanja obavlja „lice u lice“, sve je okrenuto IT rješenjima i uslugama online. Ono što vidimo je da naša mala tržišta velike svjetske banke, ali i druge primjerice telekom tvrtke, koriste kao testna tržišta za nove projekte digitalizacije.

Vrijeme je velikih promjena koje su pogurale dvije krize. Kako vidiš razvoj regionalnog i hrvatskog tržišta obzirom da su veličinom tvrtke ipak vrlo male u odnosu na svijet?

Prije svega želim još jednom istaknuti da u regiji javna uprava možda se mijenja i digitalizira i brže nego što je to slučaj recimo s drugim europskim zemljama. Upravo je ovdje na VMware Explore 2022 Europe konferenciji predstavljen hrvatski državni oblak kao tehnološki primjer kako prijeći s legacy sustava na privatni cloud u rukama države. Ne moramo se mi sakrivati jer imamo iste izazove kako tehnološke tako i financijske. Za sve to smo izvrsno iskoristili EU fondove, a i dalje imamo priliku iz novi EU fondova i NPOO-a. Jako smo napredni u regiji i možemo napraviti veliki pomak digitalizacije.

Sve to omogućuje ubrzanje poslovnih procesa unutar državne birokracije, a treba svima biti jasno kako je i drugdje birokracija vrlo spora. Mislim da mi to sada u Hrvatskoj možemo jako ubrzati zahvaljujući tehnologiji. Siguran sam da ćemo u regiji već slijedeće godine imati rješenja na privatnim državnim oblacima.

Što se tiče tvrtki siguran sam da će se i tu ubrzati digitalizacija jer se stvaraju okviri za napredno korištenje tehnologije, ne samo u velikim tvrtkama nego i onim manjim koje mogu jako profitirati od rješenja u oblaku i okretanju digitalnim tehnologijama.