Odobren visokoautomatizirani sustav parkiranja – put prema autonomnoj vožnji

Odobren visokoautomatizirani sustav parkiranja – put prema autonomnoj vožnji

Bosch i Mercedes-Benz postigli su važnu prekretnicu na putu do automatizirane odnosno automne vožnje. Njemačka savezna uprava za motorni promet (KBA) odobrila je njihov visokoautomatizirani sustav parkiranja za korištenje u parkirnoj garaži P6 koju vodi APCOA u zračnoj luci Stuttgart. To ga čini prvom u svijetu visoko automatiziranom funkcijom parkiranja bez vozača prema SAE razini 4 koja je službeno odobrena za komercijalnu upotrebu.

Tehnološki napredak automatizirane vožnje igra ključnu ulogu u mobilnosti budućnosti. S vozilom i infrastrukturom koja preuzima vožnju i manevriranje, vozači će svoju pozornost moći usmjeriti na druge stvari, umjesto na vrijeme koje troše na traženje parkirnog mjesta i manevriranje u tijesnim parkirnim garažama.

“Prvo odobrenje u svijetu za korisničku upotrebu naše visokoautomatizirane funkcije parkiranja bez vozača razvijene zajedno s našim tehnološkim partnerom Boschom, pokazuje da vodstvo u inovacijama i 'Made in Germany' idu ruku pod ruku,” rekao je Markus Schäfer, član upravnog odbora. Mercedes-Benz grupe i tehnički direktor.

“Nakon tržišnog lansiranja našeg sustava DRIVE PILOT razine 3, uskoro ćemo ponuditi sustav razine 4 za parkiranje s našim INTELLIGENT PARK PILOT – sve to ove godine. Mi zaista pokazujemo našim kupcima kako tehnologija može olakšati život i vratiti dragocjeno vrijeme“, tvrdi Schäfer.

“Parkiranje bez vozača ključni je aspekt automatizirane mobilnosti. Visoko automatizirani sustav parkiranja koji smo razvili zajedno s našim partnerom Mercedes-Benzom pokazuje koliko smo već napredovali na ovom razvojnom putu. Svakodnevna automatizirana vožnja započet će s parkiranjem bez vozača", dodao je Markus Heyn, član upravnog odbora Boscha i predsjednik poslovnog sektora Mobility Solutions.

„Bosch je od samog početka pristupio inteligentnoj infrastrukturi u parkirnim garažama. Sukladno tome postavili smo standarde u ovom području. U budućnosti nam je cilj opremiti sve više i više parkirnih garaža potrebnom infrastrukturnom tehnologijom – planiramo ih napraviti nekoliko stotina diljem svijeta u sljedećih nekoliko godina“, pojašnjava Heyn.

Odvezite se u parkirnu garažu, izađite i pošaljite vozilo na parkirno mjesto jednostavnim pritiskom na aplikaciju pametnog telefona, usluga automatiziranog parkiranja vozila ne treba vozača. Nakon što vozač napusti parkirnu garažu, vozilo se samo odveze na svoje dodijeljeno mjesto i parkira. Kasnije se vozilo na potpuno isti način vraća na mjesto preuzimanja. Ovaj se proces oslanja na međuigru između inteligentne infrastrukture koju isporučuje Bosch i koja je instalirana u parkirnoj garaži i Mercedes-Benz automobilske tehnologije.

Bosch senzori u parkirnoj garaži nadziru koridor vožnje i okolinu i daju informacije potrebne za vođenje vozila. Tehnologija u vozilu pretvara informacije koje prima od infrastrukture u manevre vožnje. Na ovaj način, vozila se čak mogu sama voziti gore-dolje po rampama kako bi se kretala između katova u parkirnoj garaži. Ako infrastrukturni senzori otkriju prepreku, vozilo koči i sigurno se potpuno zaustavlja. Tek kada je ruta čista, nastavlja svoj put, pojašnjavaju njegovi tvorci.

Još iz kategorije

Bosch i APCOA rješavaju problem automatiziranog parkiranja vozila

Bosch i APCOA rješavaju problem automatiziranog parkiranja vozila

26.01.2023.

Nakon što je automatizirano parkiranje s poslugom odobreno za komercijalnu upotrebu u parkirnoj garaži P6 u zračnoj luci Stuttgart, Bosch i APCOA nastavljaju s novim instaliranjem ove tehnologije u 15 parkirnih garaža u Njemačkoj.

ESA odabrala DT-ov T-Systems za upravljanje podacima

ESA odabrala DT-ov T-Systems za upravljanje podacima

26.01.2023.

Europska svemirska agencija (ESA) odabrala je T-Systems kao pružatelja usluga za Copernicus Data Space Ecosystem. Pruža informacijske usluge za maksimalnu dobrobit znanosti, politike, industrije i građana EU-a.

Nova generacija Dell PowerEdge servera donosi napredne performanse i energetski učinkovit dizajn

Nova generacija Dell PowerEdge servera donosi napredne performanse i energetski učinkovit dizajn

25.01.2023.

Tvrtka Dell Technologies predstavila je najnovija proširenja Dell PowerEdge serverskog portfelja koji uključuje 2.9x bolji AI inferencing, kao i poboljšanja u Dell Smart Flow dizajnu te Dell Power Manager softver za energetsku učinkovitost, dok Dell Secured Component verifikacija pomaže u osiguravanju distribucijskih lanaca kriptografskom provjerom.