Nema više laktarenja za šankom, umjetna inteligencija prati red

Nema više laktarenja za šankom, umjetna inteligencija prati red

Foto: DepositPhotos

Izlasci u noćne klubove i kafiće u kojima je velika gužva znaju biti poprilično stresni u trenucima kad pokušavate naručiti piće, ali konobari vas ne primjećuju ili se netko bezobrazan gura preko reda. Srećom, moderno doba staje na kraj i takvoj situaciji, a sve zahvaljujući umjetnoj inteligenciji!

Da, britanska kompanija DataSparQ razvila je sustav AI Bar koji prepoznaje lica pa ih zatim postavlja u virtualni red, prema kojem mogu obaviti svoju narudžbu. Na taj način nitko nije zakinut i u konačnici iskustvo izlaska uistinu je bolje, zabavnije. Kako i treba biti.

Zasad se ovo testira u londonskom kafiću 5cc Harrild&Sons, a barmen imena koje korijene vuče s ovih prostora tvrdi kako je nakon početne skepse ipak sve skupa dobilo pozitivne ocjene gostiju.

"Čim su vidjeli tehnologiju u akciji, i oni najskeptičniji su okrenuli palac prema gore. To pomaže i nama koji radimo jer poslužujemo više pića, što znači da se zaradi više novca. Uz to, nema toliko nervoze kao u situacijama kad se netko silom želi progurati ispred reda", rekao je barmen Luka Kovijanić.

Tehnička strana ove priče je jednostavna, gosti više na ekranu ispred sebe koji su po redu za mogućnost narudžbe pa tako nema nikakvih problema ili zadrški. Ne samo to, gosti mogu vidjeti koliko otprilike moraju čekati da bi dobili priliku naručiti piće, što dodatno olakšava situacija čak i onima najnestrpljivijima. Naravno, tako nešto pomaže i barmenima koji odmah znaju kome treba pristupiti.

A sad financijska strana priče... Svaka dva mjeseca uz AI Bar može se poslužiti 78 milijuna točenih piva, odnosno, toliko vremena bi se uštedjelo u svim britanskim pubovima u slučaju da imaju AI Bar. Također, plus je i FaceTab, koji omogućava otvaranje zajedničkog računa, namijenjenog isključivo osobama s licima koja su registrirana unutar aplikacije.

Sve što vlasnici trebaju u ovom slučaju jest web kamera, ekran i internetska veza. Uz 240 američkih dolara ili 199 funti mjesečno za uslugu.

Naravno, treba vidjeti i što regulatorna tijela kažu vezano uz privatnost s obzirom da se barata povjerljivim informacijama...

Još iz kategorije

Dell Technologies predstavlja pet novih PowerEdge servera

Dell Technologies predstavlja pet novih PowerEdge servera

22.09.2019. komentiraj

Pet potpuno novih PowerEdge servera, dodanih u svjetski portfelj najprodavanijih svjetskih poslužitelja, osmišljen je od temelja kako bi ponudio rješenje za složene i raznolike zahtjeve tradicionalnih, novonastalih i višestrukih opterećenja rada.

Ericsson Nikola Tesla i KING ICT integriraju sustav 112-192 MUP-a

Ericsson Nikola Tesla i KING ICT integriraju sustav 112-192 MUP-a

21.09.2019. komentiraj

Konzorcij, kojeg čine kompanija Ericsson Nikola Tesla i tvrtka KING ICT, potpisao je s Ministarstvom unutarnjih poslova RH (MUP RH) okvirni sporazum na razdoblje od 3 godine te ugovor o nabavi za 2019. godinu, za integraciju sustava 112-192. MUP RH će, uz pomoć isporučenog rješenja, optimizirati komunikaciju, koordinaciju i upravljanje hitnim događajima te omogućiti brzu i neodgodivu reakciju hitnih službi, uključujući pozive na brojeve 112 i 192. Vrijednost sporazuma je gotovo 18 milijuna kuna (bez PDV-a), a ugovora o nabavi za 2019. godinu gotovo 6 milijuna kuna (bez PDV-a)

Auka i 24sata potpisali strateški sporazum o distribuciji aplikacije za mobilno plaćanje Settle

Auka i 24sata potpisali strateški sporazum o distribuciji aplikacije za mobilno plaćanje Settle

19.09.2019. komentiraj

Norveška tvrtka Auka, autori aplikacije za mobilno plaćanje Settle, i vodeća medijska kuća u Hrvatskoj, 24sata, potpisali su danas sporazum o strateškoj suradnji. U sklopu ovog sporazuma, 24sata će promovirati Settle kao aplikaciju za mobilna plaćanja na svim svojim platformama te će javnosti približiti prednosti korištenja ovog rješenja za slanje i primanje novca od obitelji i prijatelja te za jednostavno plaćanje kod trgovaca. Settle je pritom uvijek besplatan za korisnike.