Nema više laktarenja za šankom, umjetna inteligencija prati red

Nema više laktarenja za šankom, umjetna inteligencija prati red

Foto: DepositPhotos

Izlasci u noćne klubove i kafiće u kojima je velika gužva znaju biti poprilično stresni u trenucima kad pokušavate naručiti piće, ali konobari vas ne primjećuju ili se netko bezobrazan gura preko reda. Srećom, moderno doba staje na kraj i takvoj situaciji, a sve zahvaljujući umjetnoj inteligenciji!

Da, britanska kompanija DataSparQ razvila je sustav AI Bar koji prepoznaje lica pa ih zatim postavlja u virtualni red, prema kojem mogu obaviti svoju narudžbu. Na taj način nitko nije zakinut i u konačnici iskustvo izlaska uistinu je bolje, zabavnije. Kako i treba biti.

Zasad se ovo testira u londonskom kafiću 5cc Harrild&Sons, a barmen imena koje korijene vuče s ovih prostora tvrdi kako je nakon početne skepse ipak sve skupa dobilo pozitivne ocjene gostiju.

"Čim su vidjeli tehnologiju u akciji, i oni najskeptičniji su okrenuli palac prema gore. To pomaže i nama koji radimo jer poslužujemo više pića, što znači da se zaradi više novca. Uz to, nema toliko nervoze kao u situacijama kad se netko silom želi progurati ispred reda", rekao je barmen Luka Kovijanić.

Tehnička strana ove priče je jednostavna, gosti više na ekranu ispred sebe koji su po redu za mogućnost narudžbe pa tako nema nikakvih problema ili zadrški. Ne samo to, gosti mogu vidjeti koliko otprilike moraju čekati da bi dobili priliku naručiti piće, što dodatno olakšava situacija čak i onima najnestrpljivijima. Naravno, tako nešto pomaže i barmenima koji odmah znaju kome treba pristupiti.

A sad financijska strana priče... Svaka dva mjeseca uz AI Bar može se poslužiti 78 milijuna točenih piva, odnosno, toliko vremena bi se uštedjelo u svim britanskim pubovima u slučaju da imaju AI Bar. Također, plus je i FaceTab, koji omogućava otvaranje zajedničkog računa, namijenjenog isključivo osobama s licima koja su registrirana unutar aplikacije.

Sve što vlasnici trebaju u ovom slučaju jest web kamera, ekran i internetska veza. Uz 240 američkih dolara ili 199 funti mjesečno za uslugu.

Naravno, treba vidjeti i što regulatorna tijela kažu vezano uz privatnost s obzirom da se barata povjerljivim informacijama...

Još iz kategorije

Platforme za upravljanje podacima ubrzano gube klijente

Platforme za upravljanje podacima ubrzano gube klijente

28.02.2020. komentiraj

Platforme za upravljanje podacima (DMP) gotovo cijelo jedno desetljeće su bile ključne za prikupljanje i prosljeđivanje podataka klijentima, potrebna kako bi bolje ciljali potencijalne korisnike i(li) njihove klijente. No, vremena se mijenjaju i slijedi nova tranzicija, iz DMP-a u CDP ili platforme podataka o klijentima (eng., customer data platforms).

Odgovor Googleovu Playu je Huawei AppGallery

Odgovor Googleovu Playu je Huawei AppGallery

28.02.2020. komentiraj

Postupno širenje dostupnosti 5G podrazumijeva revolucionarno mobilno iskustvo. Korisnici sve više koriste niz različitih uređaja u raznim uvjetima, dok su mobilne aplikacije ključne za bogatiji doživljaj povezanosti. Huawei vjeruje da će potražnja za pametnijim aplikacijama samo rasti i pritom želi biti među prvima koju će omogućiti ovu snažnu promjenu.

Vertiv proširuje svoj napredni Customer Experience centar

Vertiv proširuje svoj napredni Customer Experience centar

26.02.2020. komentiraj

Vertiv najavio je da početkom ove godine planira proširiti svoj AC Power Customer Experience centar u Bologni. Plan izgradnje uključivat će potpuno novu, 4 MVA energetsku infrastrukturu za poboljšanje mogućnosti testiranja i učinkovitosti. Ovo unaprjeđenje pomoći će pri praćenju trendova većih podatkovnih centara i industrijskih postrojenja, kao i rastućeg potraživanja klijenata za više offsite testiranja u svrhu ubrzanja procesa implementacije.