Nema više laktarenja za šankom, umjetna inteligencija prati red

Nema više laktarenja za šankom, umjetna inteligencija prati red

Foto: DepositPhotos

Izlasci u noćne klubove i kafiće u kojima je velika gužva znaju biti poprilično stresni u trenucima kad pokušavate naručiti piće, ali konobari vas ne primjećuju ili se netko bezobrazan gura preko reda. Srećom, moderno doba staje na kraj i takvoj situaciji, a sve zahvaljujući umjetnoj inteligenciji!

Da, britanska kompanija DataSparQ razvila je sustav AI Bar koji prepoznaje lica pa ih zatim postavlja u virtualni red, prema kojem mogu obaviti svoju narudžbu. Na taj način nitko nije zakinut i u konačnici iskustvo izlaska uistinu je bolje, zabavnije. Kako i treba biti.

Zasad se ovo testira u londonskom kafiću 5cc Harrild&Sons, a barmen imena koje korijene vuče s ovih prostora tvrdi kako je nakon početne skepse ipak sve skupa dobilo pozitivne ocjene gostiju.

"Čim su vidjeli tehnologiju u akciji, i oni najskeptičniji su okrenuli palac prema gore. To pomaže i nama koji radimo jer poslužujemo više pića, što znači da se zaradi više novca. Uz to, nema toliko nervoze kao u situacijama kad se netko silom želi progurati ispred reda", rekao je barmen Luka Kovijanić.

Tehnička strana ove priče je jednostavna, gosti više na ekranu ispred sebe koji su po redu za mogućnost narudžbe pa tako nema nikakvih problema ili zadrški. Ne samo to, gosti mogu vidjeti koliko otprilike moraju čekati da bi dobili priliku naručiti piće, što dodatno olakšava situacija čak i onima najnestrpljivijima. Naravno, tako nešto pomaže i barmenima koji odmah znaju kome treba pristupiti.

A sad financijska strana priče... Svaka dva mjeseca uz AI Bar može se poslužiti 78 milijuna točenih piva, odnosno, toliko vremena bi se uštedjelo u svim britanskim pubovima u slučaju da imaju AI Bar. Također, plus je i FaceTab, koji omogućava otvaranje zajedničkog računa, namijenjenog isključivo osobama s licima koja su registrirana unutar aplikacije.

Sve što vlasnici trebaju u ovom slučaju jest web kamera, ekran i internetska veza. Uz 240 američkih dolara ili 199 funti mjesečno za uslugu.

Naravno, treba vidjeti i što regulatorna tijela kažu vezano uz privatnost s obzirom da se barata povjerljivim informacijama...

Još iz kategorije

Combis izabran za Palo Alto Networks NextWave Platinum Innovator partnera

Combis izabran za Palo Alto Networks NextWave Platinum Innovator partnera

15.01.2020. komentiraj

Jedna od najvećih domaćih ICT tvrtki Combis, u vlasništvu HT-a, postala je Palo Alto Networks NextWave Platinum Innovator. Tako se Combis priključio izabranoj grupi Channel Partner kompanija koje zadovoljavaju Platinum Innovator performanse, sposobnosti i poslovne zahtjeve Palo Alto Networks NextWave Channel Partner programa.

Raste potreba za IT uslugama i rješenjima

Raste potreba za IT uslugama i rješenjima

10.01.2020. komentiraj

Prošlu 2019. godinu možemo smatrati godinom kontinuiteta rasta ključnih parametara ICT industrije. Rasla je zaposlenost, rasli su ukupni prihodi, izvoz, a vjerujem i profitabilnost, što je iznimno bitno za ojačavanje bilanci, osiguravanje financijskih sredstava za istraživanje i razvoj, ali i rezervi za premošćivanje najavljenih kriznih perioda u budućnosti, ističe za ICTbusiness.info predsjednik Uprave King ICT-a Plamenko Barišić.

Izazovi širenja Spana

Izazovi širenja Spana

09.01.2020. komentiraj

Završavamo naš pregled očekivanja ITevaca u 2020. godini s osvrtom na prošlu 2019. i to s tvrtkom koja je krajem prošle godine postala d.d. i time iskoračila dodatno prema burzi. Naravno, za one koji prate stanje na domaćoj IT sceni odmah je jasno da je riječ o jednoj od najvećih domaćih IT tvrtki Spanu čiji predsjednik Uprave Nikola Dujmović kaže kako je 2019. je bila naporna i izazovna jer su se širili i geografski i tehnološki.