Nema više laktarenja za šankom, umjetna inteligencija prati red

Nema više laktarenja za šankom, umjetna inteligencija prati red

Foto: DepositPhotos

Izlasci u noćne klubove i kafiće u kojima je velika gužva znaju biti poprilično stresni u trenucima kad pokušavate naručiti piće, ali konobari vas ne primjećuju ili se netko bezobrazan gura preko reda. Srećom, moderno doba staje na kraj i takvoj situaciji, a sve zahvaljujući umjetnoj inteligenciji!

Da, britanska kompanija DataSparQ razvila je sustav AI Bar koji prepoznaje lica pa ih zatim postavlja u virtualni red, prema kojem mogu obaviti svoju narudžbu. Na taj način nitko nije zakinut i u konačnici iskustvo izlaska uistinu je bolje, zabavnije. Kako i treba biti.

Zasad se ovo testira u londonskom kafiću 5cc Harrild&Sons, a barmen imena koje korijene vuče s ovih prostora tvrdi kako je nakon početne skepse ipak sve skupa dobilo pozitivne ocjene gostiju.

"Čim su vidjeli tehnologiju u akciji, i oni najskeptičniji su okrenuli palac prema gore. To pomaže i nama koji radimo jer poslužujemo više pića, što znači da se zaradi više novca. Uz to, nema toliko nervoze kao u situacijama kad se netko silom želi progurati ispred reda", rekao je barmen Luka Kovijanić.

Tehnička strana ove priče je jednostavna, gosti više na ekranu ispred sebe koji su po redu za mogućnost narudžbe pa tako nema nikakvih problema ili zadrški. Ne samo to, gosti mogu vidjeti koliko otprilike moraju čekati da bi dobili priliku naručiti piće, što dodatno olakšava situacija čak i onima najnestrpljivijima. Naravno, tako nešto pomaže i barmenima koji odmah znaju kome treba pristupiti.

A sad financijska strana priče... Svaka dva mjeseca uz AI Bar može se poslužiti 78 milijuna točenih piva, odnosno, toliko vremena bi se uštedjelo u svim britanskim pubovima u slučaju da imaju AI Bar. Također, plus je i FaceTab, koji omogućava otvaranje zajedničkog računa, namijenjenog isključivo osobama s licima koja su registrirana unutar aplikacije.

Sve što vlasnici trebaju u ovom slučaju jest web kamera, ekran i internetska veza. Uz 240 američkih dolara ili 199 funti mjesečno za uslugu.

Naravno, treba vidjeti i što regulatorna tijela kažu vezano uz privatnost s obzirom da se barata povjerljivim informacijama...

Još iz kategorije

Montelektro i 8Sigma razvijaju softver za svjetsku industriju piva

Montelektro i 8Sigma razvijaju softver za svjetsku industriju piva

11.11.2019. komentiraj

Montelektro, jedan od vodećih svjetskih integratora u automatizaciji pivovara te 8Sigma, softverska tvrtka specijalizirana za razvoj MES (eng. Manufacturing Execution System) rješenja započeli su suradnju na projektu razvoja softverskog rješenja koje može zadovoljiti specifične zahtjeve moderne pivarske industrije.

Nastavak uspješne suradnje KING ICT-a s NATO-om

Nastavak uspješne suradnje KING ICT-a s NATO-om

09.11.2019. komentiraj

Nakon uspješno implementiranog rješenja za NATO-ovu Agenciju za komunikacije i informacije u Nizozemskoj, KING ICT ponovno je dobio povjerenje i priliku pokazati profesionalnost i kompetencije svojih zaposlenika, pohvalili su se iz jedne od najvećih domaćih IT tvrtki.

PlanRadar dobitnik nagrade EY Poduzetnik godine

PlanRadar dobitnik nagrade EY Poduzetnik godine

07.11.2019. komentiraj

PlanRadar stručnjak za digitalnu dokumentaciju i komunikaciju u građevinskoj industriji i tržištu nekretnina dobitnik je nagrade EY Poduzetnik godine u Austriji u kategoriji Startup na gala večeri održanoj u Beču. Stručni žiri je jednu od najprestižnijih poduzetničkih nagrada dodijelio tvrtki PlanRadar ocjenjujući rast, budući potencijal, inovacije, vodstvo zaposlenika i društvenu odgovornost.