Nema čarobnog štapića kod izrade aplikacija

Nema čarobnog štapića kod izrade aplikacija

Razvoj aplikacija i rješenja danas je veliki izazov je naručitelj mora otvoriti komunikacijski kanal prema krajnjim korisnicima i osluškivati njihove probleme i slušati preporuke, a onda mi moramo promptno reagirati i kontinuirano poboljšavati rješenje i tu nema čarobnog štapića, ali agilno je ključna riječ, ističe za ICTbusiness.info Ivan Belić, član Uprave Notcha.

Prema njegovim riječima snaga i posebnost im je u snažnom tehnološkom kapacitetu i rješavanju korisničkih problema na način na koji drugi to ne mogu, a to se prije svega radi o tehničkim, arhitekturalnim rješenjima, ali i optimizaciji poslovnih procesa, u industrijama u kojima smo već dovoljno iskusni.

Danas razvijate različita rješenja za različite industrije. U kojem smjeru vidite razvoj kompanije?

Istina, radimo u stvarno različitim industrijama i rastemo kontinuirano u znanju. Sigurno ćemo 'otvoriti' i neke druge niše i industrije, no u ovom trenutku ne vidim fokus na specijalizaciji. Naša snaga i posebnost je u snažnom tehnološkom kapacitetu i rješavanju korisničkih problema na način na koji drugi to ne mogu. Tu u pravilu govorim tehničkim, arhitekturalnim rješenjima, ali i optimizaciji poslovnih procesa, u industrijama u kojima smo već dovoljno iskusni. Također, uporno dokazujemo da i oni najkompliciraniji procesi mogu biti ne samo funkcionalni, već i estetski izuzetno jaki.

Što korisnici danas očekuju od rješenja u primjerice financijskoj i bankarskoj industriji, a što naručitelji rješenja? Kako pomiriti te ponekad oprečne zahtjeve?

Ako su aplikacije koje naši korisnici naručuju eksponirane prema krajnjim korisnicima onda kompleksnost dobiva novu dimenziju, iako je u suštini dio koji vide krajnji korisnici u pravilu tek vrh sante leda kompleksnosti cijele aplikacije. U pravu ste, zahtjevi jedne i druge strane mogu biti oprečni, ali jedini način na koji se to može pomiriti je agilnost i apsolutno transparentna komunikacija svih zainteresiranih strana. Naručitelj mora otvoriti komunikacijski kanal prema krajnjim korisnicima i osluškivati njihove probleme i slušati preporuke, a onda mi moramo promptno reagirati i kontinuirano poboljšavati rješenje. Nema čarobnog štapića, ali agilno je ključna riječ.

Kakvim ocjenjujete poslovanje u 2022. godini i kakva su očekivanja u 2023.?

Poslovanje u 2022. je na rekordnoj razini za Notch, rast će biti blizu 50%, no tako je bilo i u proteklim godinama pa iz te perspektive za nas nema velike promjene. Kompanija strelovito raste i izazov je pratiti i strukturirati rast tako da sam rast ne uzrokuje probleme koji mogu dugoročno naštetiti DNK-u kompanije. No, cijeli management tim je spreman na izazove, iskusan, svjestan rizika i izuzetno posvećen da se to ne dogodi.

Sljedeća godina će biti globalno interesantna obzirom na svima dobro poznate probleme. Koliko vidim, vodeći analitičari procjenjuju da najavljena recesija neće utjecati na IT, što ima i smisla. Obzirom na započete procese digitalizacije poslovanja u svim sferama, sada zaustaviti projekte je u poslovnom smislu ravno samoubojstvu jer konkurencija to neće napraviti i kad recesija prođe. Tako razmišljaju i naši korisnici i vjerujem da će i 2023. donijeti nove izazove i novi, rekordan uspjeh za Notch.

Na koji način vidite budući razvoj Notcha i u kojem se smjeru želite razvijati?

Sljedeće godine fokus će biti na osvajanju korisnika na novim tržištima tipa Nordic/Benelux gdje još nismo značajnije prisutni. Drugi, rekao bih kontinuirani fokus će biti na osnaživanju kapaciteta, što brojčano, što u dodatnoj kvaliteti. Veći korisnici očekuju veću 'masu' i s nas približno 200 u timu, još uvijek smo dovoljno mali da ne ulazimo u uži izbor onih najvećih projekata. To je ono što na kraju želimo nastaviti raditi, najveće i najozbiljnije projekte za najbolje kompanije.