Upravljanje pametnim domom

Upravljanje pametnim domom

Predstavljamo još jedno rješenje IThome koje je u HGK-ovom natječaju dobilo nagradni odlazak na najveći svjetski sajam mobilne telekomunikacijske industrije u Barceloni - Mobile World Congress 2013 koji se od 23.—28. veljače održava u katalonskome glavnom gradu.

IThome je sustav upravljanja svim kućanskim aparatima, rasvjetom, grijanjem i klimom u ‘oblaku’, a putem mobitela, koji postaje stvarni daljinski upravljač za kompletnu kuću. Kako ističe Davor Prpić iz tvrtke Inteligentna kuća nakon desetak godina iskustva i rada na automatizaciji domova te nekoliko desetaka instalacija, odlučili su krenuti u novom smjeru s idejom razvoja potpuno bežičnog sustava pametnih kuća, ugradivog u već postojeće stambene prostore bez ikakvih preinaka na električnim instalacijama.

„Tako smo početkom 2010. godine pokrenuli IThome sustav „Pametan dom“, što je uključivalo razvoj kompletnog softvera kao što je IThome cloud, Android i iPhone aplikacije, te pratećeg hardvera. Na razvoju je sudjelovalo 10-tak stručnjaka iz različitih područja - elektrotehnika, strojarstvo, programeri, dizajneri, što govori da IThome nije nimalo jednostavan i jeftin projekt.

Prema njegovim riječima korisnici smartphona i interneta danas su povezani sa gotovo svim sferama života od vijesti, preko e-maila, vremenske prognoze, Facebooka, ali ne i sa svojim domom.

„IThome omogućava korisniku da od bilo kuda u svijetu upravlja i nadzire svoj dom, što znači da je u domu ili uredu moguće mobitelom upravljati grijanjem, klimom,  rasvjetom, utičnicama,  roletama, tendama, ali i nadgledati sigurnosni sustav - protuprovalu, vatrodojavu, alarmiranje pri istjecanju vode, SOS dojave“, objašnjava Prpić.

Kako ističe Prpić IThome nije namijenjen milijunašima ili tehnološki naprednim korisnicima nego si ga mogu priuštiti korisnici sa prosječnim primanjima koji uz komfor žele uštedjeti na režijama i imati siguran dom.

IThome oprema se temelji na bežičnoj tehnologiji te je rješenje primjenjivo za bilo koji dom bez dodatnih radova. Tako na primjer stan od 100-tinjak kvadrata postaje „pametan dom“ bez preinaka na instalacijama u roku sat vremena, s ponosom ističe Prpić

„Najpriznatije svjetske konzultantske tehnološke tvrtke potvrdile su da će sustavi kućne automatizacije temeljeni na cloud  i bežičnoj tehnologiji, kakav je IThome, biti bitan segment u ponudi mobilnih i broadbend operatera u bliskoj budućnosti. Iz tog razloga mi smo stupili u kontakt sa razvojnim odjelima svih svjetskih vodećih telekom kompanija, te u Barceloni očekujemo zanimljive poslovne kontakte“, kazuje Prpić.

Kada govori o reakcijama korisnika Prpić objašnjava kako su one vrlo pozitivne, što ih posebno veseli jer su korisnici su iznenađeni jednostavnošću korištenje sustava.

On objašnjava da se na ugradnju ovog sustava korisnici odlučuju zbog uštede na energentima, komfora življenja ili sigurnosti, a neki korisnici koji nisu imali naviku štednje putem IThome-a uštedjeli su do 30 posto na režijama - prvenstveno na plinu.

„Učestali porast režija za plin i električnu energiju s kojima se svakodnevno susrećemo, energetske uštede u kućanstvu, pa makar i u, na prvi pogled, malim količinama, i više su nego dobrodošle. Prema podacima Centra za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, Energo Consult, ukupna potrošnja energije u Hrvatskoj iznosi oko 368 PJ godišnje i predviđa se kako će do 2020. godine ona dalje rasti i iznositi oko 410 PJ što odgovara stopi porasta od 3.1 posto“, opisuje Prpić neke od prednosti IThome sustava.

Jedna od već spomenutih bitnih funkcija ovog sustava je i optimiziranje potrošnje energije a to se najučinkovitije ostvaruje putem IThome Smart termostata kojim se jednostavnim klikom na mobilnoj aplikaciji regulira toplina u svim prostorijama unutar doma prema zadanom režimu. Značajke ovog termostata je reguliranje temperature doma s obzirom na vremensku prognozu, jednostavno programiranje po danima i satima, energy limiter, te funkcija otvorenog prozora.

„Sada se upravljanje energijom unutar stambenog i/ili uredskog prostora može realizirati u bilo koje vrijeme i s bilo koje lokacije. Time se mogu ostvariti znatne energetske uštede imajući na umu da tzv. skriveni gutači energije, poput brojnih uređaja koje imamo u svojim domovima ili uredima, u standby modeu troše i do 6% električne energije u kućanstvu“, objašnjava Prpić.

Kada se govori o prednostima automatizacije i upravljanja kućnom infrastrukturom prema procjenama analitičara rast ovog dijela tržišta nije zanemariv. Naime, usluga kućne automatizacije čeka snažan rast i predstavlja atraktivnu priliku za telekom operatere da prošire svoje usluge i prihode

Procjenjuje  se da će prihodi od usluge kućne automatizcije u Europi rasti po godišnjoj stopi od 12 posto. Ovaj prihod uključuje izravne prihode, kao što su  usluge i proizvodi kućne automatizacije, i neizravne prihode, kao što su održavanje novih uređaja i usluga.

„Osim nagrađenim rješenjem tvrtka Inteligentna kuća bavi se projektiranjem, instaliranjem i savjetovanjem pri izradi projekata automatizacije i multimedijalnih rješenja kod vrlo specifičnih i zahtjevnih projekata.

Uz sustave multimedija i automatizacije radimo na razvoju softverskih rješenja prema zahtjevima klijenata“, zaključuje Prpić.