Domaći izvozni proizvod - upravljanje mobilnim uređajima

Domaći izvozni proizvod - upravljanje mobilnim uređajima

Kada se HGK odlučio na nagradni natječaj čiji će najbolji sudionici ići na Mobile World Congress 2013 u Barcelonu, najveći svjetski sajam mobilni telekomunikacijske i pripadajuće industrije, bilo je jasno da će na njega ići samo najbolje domaće aplikacije.

ProMDM je sustav upravljanja mobilnim uređajima namijenjen tvrtkama koje tako dobivaju uređaje dovoljno sigurne za poslovne primjene, čak i ako su to uređaji koje je kupio zaposlenik za sebe (BYOD), rješenje se razvija oko 12 mjeseci s time da smo intenzivirali rad na proizvodu u zadnjih 6 mjeseci, ističe suosnivač i direktor tvrtke IT.inteligentne tehnologije Ratko Štibrić.

Prema njegovim riječima ideja za razvoj je došla zajedno s korisnikom kod suradnje na projektu integracije Apple iOS uređaja u informacijski sustav banke, primarno za siguran pristup e-mailu, web based enteprise aplikacijama i wi-fi mreži. „Nakon evaluacije nekoliko MDM rješenja koja nisu mogla ispuniti specifične zahtjeve korisnika, odlučili smo se za razvoj vlastitog rješenja.

U početku je to bilo brzo rješenje, odnosno skripta za enrollment i konfiguraciju iPhone i iPad uređaja, ali s time smo brzo riješili poslovni problem, te dobili vidljivost projekta kod uprave, jer smo putem iPad tableta omogućili pristup poslovnim aplikacijama i izvještajima. Za te potrebe kreirali smo alat za kreiranje atraktivnih mobilnih portala koji omogućuju SSO putem certifikata na bilo koju web aplikaciju koja podržava Kerberos autentikaciju“, ističe Štibrić.

On napominje kako su tijekom razvoja ProMDM-a, obratili pažnju i na tehnološke i procesne mogućnosti kako na siguran način i u skladu s privatnosti upravljati sa privatnim mobilnim uređajima koje zaposlenici žele koristiti za poslovne potrebe, ili na tzv. BYOD (Bring Your Own Device) fenomen.

Korporativno upravljanje

„Iako još BYOD nije toliko prihvaćen kao ideja u Hrvatskoj, u svijetu je to postalo ne samo normalno, već i veliki sigurnosni izazov za većinu organizacija. Kroz ProMDM možete granularno odrediti koje mogućnosti upravljanja će vrijediti za privatne uređaje, npr. nećete skupljati informacije o instaliranim aplikacijama ili nećete omogućiti Wipe - kompletno udaljeno brisanje uređaja“, objašnjava Štibrić.

Korisnicima prilikom ulaska (enrollment) njihovih uređaja u sustav možete dati jasno informaciju što tvrtka može a što ne može raditi s mobilnim uređajem i zahtijevati od korisnika pristanak na takvu sigurnosnu mobilnu politiku. Ako korisnik ne želi to prihvatiti, neće dobiti pristup sustavu i neće moći reći da nije bio upoznat sa pravima i posljedicama neovlaštenog korištenja mobilnog uređaja.

Dodatno, u svakom trenutku sa BYOD uređaja možete udaljeno ukloniti sve povjerljive informacije, kao što su e-mail, pristup servisima, koriteći tzv. Enterprise Wipe funkcionalnost, koja ne djeluje na privatne postavke uređaja.

„Nakon prve razvojne faze, krenuli smo u razvoj administrativnog sučelja i razvoj daljnjih MDM funkcionalnosti, i naravno stvaranje proizvoda pod imenom ProMDM. Zanimljivo je da su korisnici bili zainteresirani za ovakvo rješenje i u fazi razvoja te je rješenje već primijenjeno kod nekolicine korisnika. Barcelona će nam dati dobru priliku da s rješenjem upoznamo potencijalne korisnike, partnere ali i investitore i izvan Hrvatske“, pojašnjava Štibrić.

Manji rizici

Kada govori o reakcijama tvrtki i korisnika on kaže kako su one do sada su reakcije vrlo pozitivne i to i sa strane IT stručnjaka i administratora, ali i krajnjih korisnika. IT administratori i profesionalci sa ProMDM rješenjem dobivaju nadzor i kontrolu nad mobilnim uređajima koji su prethodno bili bez kontrole IT-a, objašnjava Štibrić o dodaje da ujedno podrška takvim uređajima je uvelike olakšana dok su sigurnosni rizici minimizirani.

„S druge strane ProMDM ne mijenja korisničko iskustvo u radu a omogućava korisniku da je automatski i transparentno prepoznat od strane IT okoline i da sigurno može koristiti sve aplikacije i resurse unutar organizacije na koje ima prava. Osim same implementacije ProMDM rješenja kod svih korisnika smo pokrenuli različite aktivnosti i projekte oko povećanja sigurnosti i uvođenje novih tehnologija i servisa koji omogućavaju jednostavniji i sigurniji rad korisnika“, kazuje Štibrić.

Smanjuje se i sigurnosni rizici, ali su i mjerljive uštede u području podrške korisnicima mobilnih uređaja, te sigurnosnih rizika vezanih uz gubitak ili neovlašten pristup povjerljivim informacijama. „Ako imamo na umu da su gubici vezani za „nezgode“ s mobilnim uređajima u većoj američkoj kompaniji u 2'011.  prosječno bili  429.000 dolara, vidljivo je da su mogućnosti ušteda uistinu veliki. ProMDM donosi korisnicima i mogućnosti novih mobilnih servisa pomoću koji je lakše doći do informacija i aplikacija potrebnih u svakodnevnom radu“, objašnjava Štibrić.

Velika potražnja

Trenutna potražnja za rješenjima ovakvog tipa jasno pokazuje da se radi o važnoj funkciji koja rješava probleme i zadovoljava potrebe koje korisnici mobilnih uređaja u poslovanju danas imaju. Globalno se vrijednost kupljenih MDM rješenja u 2012 godini procjenjuje na 11,4 milijarde kuna, a za koje se očekuje rast na preko 35 milijardi kuna do 2015 godine.

„Prioritet nam je globalno tržište, ali na domaćem i regionalnom tržištu vidimo priliku u odnosu na konkurenciju, gdje možemo pružiti najbolje moguće iskustvo u implementaciji i podršci, te brzoj prilagodbi specifičnim korisničkim potrebama. Cilj nam je u nekim područjima Mobile Device Managementa, Mobile Certificate Managementa i Cloud integraciji biti vodeći u svijetu, za što već sad imamo konkurentna rješenja“, objašnjava Štibrić.

Osim ProMDM-a, tvrtka IT.inteligentne tehnologije se bavi konzaltingom i usko specijaliziranim uslugama vezanim uz sigurnosna rješenja, prvenstveno vezano uz Microsoft platformu i Gemalto Enterprise tehnologije i proizvode. Prema potrebama korisnika, s partnerima razvijaju različite Enterprise alate koje će ove godine ponuditi na tržištu.

„Riječ je o tzv. Charon Oars.QCIC obitelji alata, namijenjenih za pomoć korisnicima koji žele biti usklađeni sa sigurnosnim standardima na području upravljanja privilegiranim korisničkim i servisnim računima, te administrativnom pristupu, od servera i aplikacija do korisničkih računala. Npr. QCIC AdminOTPAuth i QCIC.SecureServiceAcc su alati s kojima možete jednostavno riješiti brigu o lozinkama, koje testiramo produkciji na velikom broju servera. Charon Oars.QCIC MobileCMS je rješenje za upravljanje pametnim karticama i certifikatima koje se može jednostavno integrirati i u Cloud i Enterprise okoline“, opisuje Štibrić posao kojim se bave.

U kratkom roku planiraju izdvajanje poslovanja vezanog za ProMDMa u zasebnu tvrtku. Nova tvrtka će fokusirano raditi na razvoju sigurnosnih i rješenja za upravljanje mobilnim uređajima kao i tehnologijama vezanim za to područje(npr. NFC). On vjeruje da će mobilni uređaji i novi scenariji upotrebe istih koje će nove tehnologije omogućiti imati sve značajniji utjecaj na život i rad ljudi i organizacija te će sigurnost i upravljanje uređajima biti od strateške važnosti.