Korištenje Big Data analitike će se do 2016. utrostručiti

Korištenje Big Data analitike će se do 2016. utrostručiti
Fotolia

Cybercrooks, tim programera koji razvija maliciozni softver, je pojačao svoj portfelj malicioznog softvera novim genijalnim načinom na koji mogu ukrasti desetke milijuna brojeva platnih kartica i osobnih podataka potrošača. Upravo zbog toga ima smisla to što se velike kompanije okreću Big Data analitici kojom pokušavaju smanjiti narušavanje sigurnosti.

Samo 8 posto velikih globalnih organizacija danas koristi Big Data analitiku za otkrivanje uzroka i proaktivnu prevenciju od upada u njihove platne sustave, koji bi mogli ugroziti njihov brand i financijske informacije njihovih klijenata.

Prema novom Gartnerovom izvješću, zbog sve većeg broja kompanija koje usvajaju ovu tehnologiju i nove protokole, očekuje se da će do 2016. godine broj velikih globalnih organizacija koje koriste Big Data analitiku skočiti na 25 posto.

Smisleno sigurnosno praćenje podataka ima ograničen rok trajanja. Ako se ne iskoristi odmah i učinkovito, hakeri će uvijek biti korak ispred, ostavljajući svoje ciljeve u vječnoj jurnjavi i analizi njihove najnovije noćne more, dok će cyber kriminalci već smišljati novi način na koji će hakirati svoj sljedeći cilj.

Prije godinu ili dvije, hakeri bi pogledali oko sebe, proveli bi temeljitu cyber špijunažu svojih ciljeva i tada bi krenuli u krađu. Danas su hakeri svjesniji učinkovitije sigurnosti i mjera prevencije protiv prijevara koje imaju njihove žrtve, te zbog toga napadaju bez planiranja i izviđanja.

Gartner navodi da ovo utrostručenje korištenja Big Data analitike za sigurnost može rezultirati smanjenjem lažnih uzbuna u postojećim sustavima za praćenje.