Kompanije se moraju osloniti na prediktivnu metriku ukoliko žele opstati na tržištu

Kompanije se moraju osloniti na prediktivnu metriku ukoliko žele opstati na tržištu

Foto: Fotolia

Prema navodima iz Gartnerovog IT izvješća, organizacije koje se koriste prediktivnom metrikom za poslovne performanse će do 2017. godine povećati svoju profitabilnost za 20 posto.

Organizacije sve više koriste alate za inteligentno upravljanje poslovnim procesima i operativne obavještajne platforme, koje im omogućuju da pravovremeno i uspješnije odgovore na poslovne prepreke.

Vodeći indikatori

Ove tehnologije utječu na analitiku i pružaju informacije koje čine lakšim određivanje relevantnih predvidljivih podataka. Gartner procjenjuje da će BPM ( Business process management) tržište u 2014. godini doseći vrijednost od 2,8 milijardi dolara, što je 8,8-postotni rast u odnosu na prethodnu godinu.

Analitičarka tvrtke Gartner Samantha Searle navodi da su, stari načini mjerenja kojima se ocjenjuje poslovanje i performanse procesa sada stvar prošlosti, te da tvrtke za prevladavanje izazova na tržištu trebaju prediktivnu metriku, odnosno drugim riječima vodeće pokazatelje.

U izvješću se navodi da organizacije vode žestoku borbu kako bi se mogle nositi s današnjim ubrzanim poslovnim ciklusima, koji od poslovnih i IT lidera zahtijevaju konstantnu budnost i praćenje tržišnih trendova, dok kompanije moraju biti sposobne napraviti optimizacijske prilagodbe u realnom vremenu, te moraju povećati svoju sposobnost reagiranja na dinamiku i razvoj tržišta.

Opstanak

Kako poslovanje postaje sve brže i dinamičnije, u izvješću se upozorava da će viši IT menadžeri i voditelji poslovnih procesa biti suočeni s ubrzanim poslovnim promjenama i neviđenom razinom upravljanja, te će u hodu morati otkriti što kupci preferiraju i istovremeno naći način na koji će kroz personaliziran proces te stvari kupcima i ponuditi.

Nedavno Gartnerovo istraživanje, provedeno nad 498 poslovnih i IT lidera, pokazuje da 71 posto ispitanika shvaća koji su to ključni pokazatelji učinka koji su bitni za podupiranje poslovne strategije.

Međutim, samo 48 posto ispitanika je izjavilo da mogu prikupiti podatke koji će im pomoči razumjeti koliko ključni pokazatelji učinka doprinose njihovom radu, a samo 31 posto ispitanika potvrdilo je da su imali osiguran pristup takvim podacima.

Još iz kategorije

Aplikacija za komunikaciju unutar tvrtke

Aplikacija za komunikaciju unutar tvrtke

02.06.2020. komentiraj

Zagrebačka softverska i dizajnerska agencija Q odlučila je da u želji da radna atmosfera bude još bolja i da zaposlenici međusobno više komuniciraju, osmisliti Jenz. To je aplikacija koju su prvo testirali među sobom, a sada ju planiraju pustiti „u svijet“.

Bosch predstavio novi senzor za pozicioniranje za mobitele i pametne satove

Bosch predstavio novi senzor za pozicioniranje za mobitele i pametne satove

01.06.2020. komentiraj

Bosch Sensortec je najavio BMP390, novi barometarski senzor za pritisak visoke točnosti, ali i za praćenje visine u pametnim telefonima, ali i u nosivim te uređajima za reprodukciju zvuka. Novi senzor može mjeriti razlike u visini i do ispod deset centimetara, što se može zahvaliti poboljšanjoj rezoluciji. Samim time, točniji je 50 posto od prethodnika i Bosch na to može biti ponosan, ponajprije jer upravo takva osjetna poboljšanja stvaraju i održavaju odanu bazu korisnika.

Trendovi koji će oblikovati budućnost poslovanja

Trendovi koji će oblikovati budućnost poslovanja

29.05.2020. komentiraj

COVID-19 je pokrenuo najveću virtualizaciju u svijetu poslovanja. Preko noći su se organizacije, timovi i pojedinci morali prilagoditi novom normalnom načinu rada. Od sredine ožujka 2020. godine više od 90% radne populacije u svijetu prisiljeno je raditi od doma, dok prema podacima iz State of Global Workforce istraživanja, tijekom 2019. godine s udaljenih lokacija radilo je tek 20% zaposlenika. Ključno pitanje u ovom trenutku je kako će posao izgledati u budućnosti.