Kapsch dobio ugovor za GSM-R mrežu u Sloveniji

Kapsch dobio ugovor za GSM-R mrežu u Sloveniji

Foto: Ilustracija

Kapsch CarrierCom Slovenskoj će željeznici osigurati GSM-R tehnologiju za komunikacijsku mrežu na trasi dugoj 1.200 km te će također biti zadužen za njeno održavanje i servisiranje. Konzorcij koji čine slovenski proizvođač telekomunikacijske opreme Iskratel i građevinska tvrtka GH Holding te Kapsch CarrierCom AG kao jedini opskrbljivač GSM-R tehnologije, izgradit će taj sustav do kraja 2015. godine. Ovaj ugovor vrijednosti približno 117 milijuna eura dodijelilo je slovensko Ministarstvo infrastrukture i prostornog uređenja.

Nakon intenzivnog javnog natječaja, konzorcij je dobio ugovor za izgradnju slovenske GSM-R mreže. U suradnji s tvrtkom Iskratel, jedinim slovenskim opskrbljivačem fiksnog dijela GSM-R infrastrukture (dispečerske mreže), Kapsch će po načelu „ključ u ruke“ dostaviti svu tehnologiju potrebnu za GSM-R infrastrukturu te održavati i servisirati sustav sljedećih pet godina.

Ovo end-to-end rješenje čini podesiva arhitektura visokih performansi koja se ističe izuzetnom funkcionalnošću i dostupnošću. Kapsch će implementirati ovaj mrežni podsustav visokih performansi baziran na tehnologiji 3GPP Release 4 te podsustav za bazne stanice. Mreža uključuje modernu središnju točku za centralnu kontrolu usluga za cjelokupni proces implementacije te bazne primopredajnike za radijsku vezu.

Projekt će biti podržan sredstvima Kohezijskog fonda EU (Cohesion Fund) koji je, između ostalog, uspostavljen za promociju međueuropskih transportnih mreža i razvoj željezničkog prometa.

Poboljšanje sigurnosti u Europi

Uvođenjem sustava ERTMS (Europski sustav upravljanja željezničkim prometom) Europska unija je kreirala standard koji osigurava da prekogranični željeznički transport bude temeljen na unificiranom sustavu signalizacije, kontrole i upozoravanja vlakova. Temeljni koncept sustava ERTMS je nadilaženje individualnih nacionalnih rješenja i kreiranje zajedničke mreže željezničke komunikacije za Europu kako bi se poboljšala sigurnost i uštedjelo na troškovima. Sustav uključuje dva temeljna elementa: standardni sustav signalizacije (ETCS – Europski sustav kontrole vlakova) i GSM-R radio tehnologiju.

Sveobuhvatno rješenje koje je ponudio Kapsch za željezničku komunikaciju sačinjeno je od mnoštva pojedinačnih elemenata – od infrastrukturnih komponenti do krajnjih uređaja. U međunarodnom željezničkom prometu svi ovi elementi moraju se međusobno savršeno uklapati, čak i kad dolaze od različitih proizvođača. Kapsch je već opskrbljivao željezničke operatere s GSM-R tehnologijom u mnogim europskim zemljama, uključujući i 15 zemalja članica EU, s brojnim drugim projektima koji su trenutno u fazi planiranja ili realizacije. Korisnici željezničkog prometa se stoga mogu pouzdati u činjenicu da sustavi željezničke sigurnosti prate najviše standarde u nacionalnoj željezničkoj mreži, a i da mogu biti korišteni bez ikakvih dodatnih troškova u međunarodnom prijevozu.

 

Još iz kategorije

Stižu novi Canon imagePRESS C10010VP uređaji za komercijalni tisak

Stižu novi Canon imagePRESS C10010VP uređaji za komercijalni tisak

18.09.2020. komentiraj

Canon predstavlja seriju imagePRESS C10010VP koja se temelji na dokazanoj i pouzdanoj tehnološkoj platformi s naprednim mogućnostima automatizacije i rukovanja raznim medijima te postavlja nove standarde u produktivnosti, raznolikosti primjena i kvaliteti.

Novi ultrakompaktni skener DR-S130 iz Canona za male i srednje tvrtke

Novi ultrakompaktni skener DR-S130 iz Canona za male i srednje tvrtke

17.09.2020. komentiraj

Canon predstavlja novi stolni skener koji se lako koristi, s fleksibilnim mogućnostima povezivanja putem USB-a i WiFi-ja kako bi još bolje podržao male tvrtke, bez obzira na to kako je postavljeno njihovo radno okruženje, pojašnjavaju iz kompanije povodom izlaska novog uređaja.

Domaće fiskalne blagajne Sales peritiasa dostupne na tržištu

Domaće fiskalne blagajne Sales peritiasa dostupne na tržištu

15.09.2020. komentiraj

Beskontaktno plaćanje, brza usluga, kratko zadržavanje na blagajnama i kraći red čekanja samo su neki od benefita koje trgovci, ugostitelji te mala i srednja poduzeća, sve češće uvode zbog Covid-19 pandemije, ističu iz Sales peritiasa i dodaju da su njihove „TakoLako“ fiskalne blagajne sada dostupne i na Žutom kliku i u 160 poštanskih ureda Hrvatske pošte.