Je li bolje skladištiti podatke u cloud ili na eksterni hard disk?

Je li bolje skladištiti podatke u cloud ili na eksterni hard disk?

Foto: DepositPhotos

Zlatno pravilo u trenucima kad bi se našli u problemima s nedostatkom prostora za skladištenje podataka bilo je nabaviti eksterni hard disk jer osim što su jeftini, nude za cijenu stotine i stotine gigabajta, a ujedno su nadohvat ruke. Ali, posljednjih godina to se pravilo promijenilo u korist clouda, koji je trenutno bolje rješenje po svakom pitanju. Pa i cijeni!

Jer, nudi univerzalni pristup podacima, sigurniji je, sinkroniziran i jeftiniji. Uz sve to, nakon isteka garancije, 27 posto diskova će se pokvariti, što znači da ste u problemima. Cloud po tom pitanju ipak nije toliko problematičan. Ali, krenimo redom s pojašnjenjem zašto su bolji.

1. Univerzalni pristup

Ovo ne treba previše objašnjavati. Kad pohranite podatke u cloud, do njih možete s bilo kojeg mjesta, bilo kojeg uređaja i bilo koje platforme. Ne morate nositi disk sa sobom i brinuti gdje ga "uštekati" da biste pristupili vašem vlasništvu.

2. Sigurnost

Upravo oko ovog dijela lome se koplja jer disk ne samo da netko mora fizički dobiti u ruke da bi pristupio podacima, već mora probiti i eventualne zaštite na njemu. Cloud je hakerima ipak dostupniji, u teoriji. Ali, kad garancija istekne i ako ste među četvrtinom "sretnika" kojima disk prestane raditi, više nećete moći do svojih podataka, osim ako ne platite silan novac i nadate se da nešto ipak može biti spašeno. Kad se dogodi nešto slično u cloudu, postoji backup, kao što postoje i višeslojne zaštite koje nude miran san.

3. Sinkronizacija

Malo se raspravlja o ovoj prednosti. Dakle, ukoliko sinkronizirate lokalne foldere s cloudom, moći ćete im pristupiti i kad ste offline, što je odlično ako nešto trebate dok ste u pokretu, a ne možete online.

4. Cijena

Cloud na prvu djeluje skuplje jer plaća se na mjesečnoj bazi, no dugoročno se više isplati. Stoga, ako baratate osjetljivim podacima, bolje je okrenuti se cloudu nego plaćati dodatnu garanciju kako biste sa svojim diskom bili potpuno sigurno. No, ako ne baratate osjetljivim podacima već na disk pohranjujete ležerne fotografije, video snimke, glazbu ili filmove bez kojih možete i ako nestanu, tad je ipak eksterni disk rješenje za vas, barem kad se radi o tome što je u konačnici jeftinije.

Još iz kategorije

Inteov Mobileye uz pomoć 5G će omogućiti prikupljanje podataka za pametne gradove

Inteov Mobileye uz pomoć 5G će omogućiti prikupljanje podataka za pametne gradove

17.01.2019. komentiraj

Tehnološke kompanije kao buduće ciljeve u mnogim slučajevima zacrtali su rad na pametnim gradovima, a među njima je i Intel čiji će Mobileye u partnerstvu s britanskom agencijom za mapiranje Ordnance Survey omogućiti klijentima visoko precizne podatke o lokacijama kako bi se u budućnosti uistinu izveli pravi pametni gradovi.

KOMENTAR: Što 2019. donosi na području financijskih tehnologija

KOMENTAR: Što 2019. donosi na području financijskih tehnologija

16.01.2019. komentiraj

Na početku godine, pravo je vrijeme za nova predviđanja na temu onoga što bi moglo obilježiti fintech sektor u novoj godini. Za prošlu sam godinu predvidio kako će inovatori u području tehnologija plaćanja koje se zasnivaju na NFC tehnologiji napraviti korake kojima će izbjeći daljnje oslanjanje na uređaje trećih proizvođača koji su im nužni kako bi mogli procesirati mobilna plaćanja.

Huawei predstavio najbrži ARM procesor podižući globalnu računalnu snagu na novu razinu

Huawei predstavio najbrži ARM procesor podižući globalnu računalnu snagu na novu razinu

14.01.2019. komentiraj

Huawei je predstavio najbrži i najnapredniji CPU temeljen na Advanced RISC Machine-u (ARM-u) nazvan Kunpeng 920. Novi CPU stvoren je kako bi ubrzao napredak u području big date i distribuiranog skladištenja podataka. Huawei će se udružiti s drugim tržišnim igračima kako bi unaprijedio ARM tržište i potaknuo otvoren, suradnički i obostrano koristan ekosustav, podižući računalne performanse na nove visine.