Je li bolje skladištiti podatke u cloud ili na eksterni hard disk?

Je li bolje skladištiti podatke u cloud ili na eksterni hard disk?

Foto: DepositPhotos

Zlatno pravilo u trenucima kad bi se našli u problemima s nedostatkom prostora za skladištenje podataka bilo je nabaviti eksterni hard disk jer osim što su jeftini, nude za cijenu stotine i stotine gigabajta, a ujedno su nadohvat ruke. Ali, posljednjih godina to se pravilo promijenilo u korist clouda, koji je trenutno bolje rješenje po svakom pitanju. Pa i cijeni!

Jer, nudi univerzalni pristup podacima, sigurniji je, sinkroniziran i jeftiniji. Uz sve to, nakon isteka garancije, 27 posto diskova će se pokvariti, što znači da ste u problemima. Cloud po tom pitanju ipak nije toliko problematičan. Ali, krenimo redom s pojašnjenjem zašto su bolji.

1. Univerzalni pristup

Ovo ne treba previše objašnjavati. Kad pohranite podatke u cloud, do njih možete s bilo kojeg mjesta, bilo kojeg uređaja i bilo koje platforme. Ne morate nositi disk sa sobom i brinuti gdje ga "uštekati" da biste pristupili vašem vlasništvu.

2. Sigurnost

Upravo oko ovog dijela lome se koplja jer disk ne samo da netko mora fizički dobiti u ruke da bi pristupio podacima, već mora probiti i eventualne zaštite na njemu. Cloud je hakerima ipak dostupniji, u teoriji. Ali, kad garancija istekne i ako ste među četvrtinom "sretnika" kojima disk prestane raditi, više nećete moći do svojih podataka, osim ako ne platite silan novac i nadate se da nešto ipak može biti spašeno. Kad se dogodi nešto slično u cloudu, postoji backup, kao što postoje i višeslojne zaštite koje nude miran san.

3. Sinkronizacija

Malo se raspravlja o ovoj prednosti. Dakle, ukoliko sinkronizirate lokalne foldere s cloudom, moći ćete im pristupiti i kad ste offline, što je odlično ako nešto trebate dok ste u pokretu, a ne možete online.

4. Cijena

Cloud na prvu djeluje skuplje jer plaća se na mjesečnoj bazi, no dugoročno se više isplati. Stoga, ako baratate osjetljivim podacima, bolje je okrenuti se cloudu nego plaćati dodatnu garanciju kako biste sa svojim diskom bili potpuno sigurno. No, ako ne baratate osjetljivim podacima već na disk pohranjujete ležerne fotografije, video snimke, glazbu ili filmove bez kojih možete i ako nestanu, tad je ipak eksterni disk rješenje za vas, barem kad se radi o tome što je u konačnici jeftinije.

Još iz kategorije

HP u Zagrebu predstavio novosti iz segmenta ispisa

HP u Zagrebu predstavio novosti iz segmenta ispisa

16.06.2019. komentiraj

Kompanija HP ovog je tjedna u Zagrebu predstavila brojne novosti iz segmenta ispisa koje će se uskoro naći na tržištu. Uz nove modele iz serije OfficeJet Pro, prezentirali su i seriju laserskih pisača bez uloška te sigurnosna rješenja i aplikacije za nadzor i upravljanje pisačima.

Beč prvi u Austriji uveo električno vozilo za prikupljanje otpada

Beč prvi u Austriji uveo električno vozilo za prikupljanje otpada

14.06.2019. komentiraj

Bečom od ovog tjedna prometuje prvo električno vozilo za prikupljanje otpada. Prvi kamion ove vrste u cijeloj Austriji jučer je javnosti predstavljen u okviru klimatske konferencije R20 koju je pokrenulo slavni hollywoodski glumac austrijskog porijekla Arnold Schwarzengger.

AMD i Samsung dogovorili strateško partnerstvo na području razvoja mobilnih grafičkih čipova

AMD i Samsung dogovorili strateško partnerstvo na području razvoja mobilnih grafičkih čipova

14.06.2019. komentiraj

Samsung i AMD sklopili su partnerstvo koje se tiče IP mobilne grafike bazirane na Radeon tehnologiji, koja troši iznimno malo energije i pruža iznimno visoke performanse. Ukratko, novi je to iskorak Samsunga po pitanju razvoja pametnih telefona.