Je li bolje skladištiti podatke u cloud ili na eksterni hard disk?

Je li bolje skladištiti podatke u cloud ili na eksterni hard disk?

Foto: DepositPhotos

Zlatno pravilo u trenucima kad bi se našli u problemima s nedostatkom prostora za skladištenje podataka bilo je nabaviti eksterni hard disk jer osim što su jeftini, nude za cijenu stotine i stotine gigabajta, a ujedno su nadohvat ruke. Ali, posljednjih godina to se pravilo promijenilo u korist clouda, koji je trenutno bolje rješenje po svakom pitanju. Pa i cijeni!

Jer, nudi univerzalni pristup podacima, sigurniji je, sinkroniziran i jeftiniji. Uz sve to, nakon isteka garancije, 27 posto diskova će se pokvariti, što znači da ste u problemima. Cloud po tom pitanju ipak nije toliko problematičan. Ali, krenimo redom s pojašnjenjem zašto su bolji.

1. Univerzalni pristup

Ovo ne treba previše objašnjavati. Kad pohranite podatke u cloud, do njih možete s bilo kojeg mjesta, bilo kojeg uređaja i bilo koje platforme. Ne morate nositi disk sa sobom i brinuti gdje ga "uštekati" da biste pristupili vašem vlasništvu.

2. Sigurnost

Upravo oko ovog dijela lome se koplja jer disk ne samo da netko mora fizički dobiti u ruke da bi pristupio podacima, već mora probiti i eventualne zaštite na njemu. Cloud je hakerima ipak dostupniji, u teoriji. Ali, kad garancija istekne i ako ste među četvrtinom "sretnika" kojima disk prestane raditi, više nećete moći do svojih podataka, osim ako ne platite silan novac i nadate se da nešto ipak može biti spašeno. Kad se dogodi nešto slično u cloudu, postoji backup, kao što postoje i višeslojne zaštite koje nude miran san.

3. Sinkronizacija

Malo se raspravlja o ovoj prednosti. Dakle, ukoliko sinkronizirate lokalne foldere s cloudom, moći ćete im pristupiti i kad ste offline, što je odlično ako nešto trebate dok ste u pokretu, a ne možete online.

4. Cijena

Cloud na prvu djeluje skuplje jer plaća se na mjesečnoj bazi, no dugoročno se više isplati. Stoga, ako baratate osjetljivim podacima, bolje je okrenuti se cloudu nego plaćati dodatnu garanciju kako biste sa svojim diskom bili potpuno sigurno. No, ako ne baratate osjetljivim podacima već na disk pohranjujete ležerne fotografije, video snimke, glazbu ili filmove bez kojih možete i ako nestanu, tad je ipak eksterni disk rješenje za vas, barem kad se radi o tome što je u konačnici jeftinije.

Još iz kategorije

ADATA na sajmu Embedded World 2019 pokazala cijeli portfelj proizvoda za industrijsku pohranu

ADATA na sajmu Embedded World 2019 pokazala cijeli portfelj proizvoda za industrijsku pohranu

18.03.2019. komentiraj

ADATA je na sajmu Embedded World 2019 u Izložbenom centru u Nürnbergu predstavila svoju najnoviju ponudu SLC, MLC i 3D NAND SSD-ova kao i razne memorijske kartice, PCIe proizvode i DDR4 2666 memorijski modul koji može podnijeti široke temperaturne raspone i spriječiti sulfuraciju.

Bosch planira uložiti 100 milijuna eura u razvoj dizalica topline

Bosch planira uložiti 100 milijuna eura u razvoj dizalica topline

17.03.2019. komentiraj

Bosch Thermotechnik u 2018. godini ostvario je rekordan promet u iznosu od 3,5 milijardi eura. Tvrtka je rasla za 2,3% u odnosu na prethodnu godinu, a u skladu s tečajem 4,6%. Na regionalnoj je razini došlo do pozitivnog razvoja prometa u Turskoj, a rast je bio dobar i na glavnim tržištima u Njemačkoj i Velikoj Britaniji. Što se tiče proizvoda, sektor Residential Heating ponovno se pokazao kao pokretač gospodarskog rasta, pri čemu je prodaja dizalica toplina posebno pridonijela tom uspjehu.

Prepoznati uspjesi IN2 na tržištu JI Azije

Prepoznati uspjesi IN2 na tržištu JI Azije

15.03.2019. komentiraj

Na osamnaestoj međunarodnoj tehnološkoj izložbi izuma i inovativnosti Malaysia Technology Expo 2019 održanoj od 21. do 23. veljače u Kuala Lumpuru IN2 je dobio certifikat Croatia South East Asia Business Advisory Network kao priznanje za uspješan dolazak na tržište Jugoistočne Azije s projektima informatizacije zdravstvenih ustanova.