INTERVJU: IN2 Grupa nastavila rast u 2018. godini

INTERVJU: IN2 Grupa nastavila rast u 2018. godini

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Nakon kupnje od strane CSI-a IN2 Grupe je prošlu poslovnu godinu završila jako dobro uz nastavak pozitivnih trendova, ističe u intervjuu za ICTbusiness.info predsjednica Uprave Katarina Šiber Makar. Prema njezinim riječima prihodi su nastavili rast i to 2,5% IN2 Zagreb, 8,9% IGEA, 54% Pardus, dok je dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) za IN2 Zagreb čak i više od 4 puta, uz EBITDA maržu od 6,4 posto, Igein EBITDA je rastao 33 posto uz maržu od 24,2 posto.

„Zadržali smo vrlo dobru strukturu klijenata. Isplatila su nam se ulaganja u nove proizvode i usluge, kao i razvoj postojećih proizvoda i usluga te aktivnije poslovanje u široj regiji i na dalekim tržištima poput Vijetnama i Azerbajdžana“, ističe Katarina Šiber Makar.

Kakva vam je bila 2018. godina? Kakav je financijski rezultat tvrtke, što su bili najveći uspjesi, a što najveći izazovi poslovanja IN2?

Zanimljiva, izazovna i, na kraju, uspješna - razvijamo se i rastemo. Financijski rezultat koji smo ostvarili 2018. najbolji je u posljednjih nekoliko godina. Dobit IN2 Grupe značajno je porasla u odnosu na prethodnu godinu. IN2 Zagreb bruto dobit je  porasla s  2 milijuna kuna u 2017. godini na 9,8 milijuna kuna u 2018. (EBITDA marža 6,4%). Bruto dobit naše tvrtke IGEA porasla je s 4,8 milijuna kuna  u 2017. na 6,5 milijuna kuna u 2018. (EBITDA marža 24,2%), bruto dobit naše tvrtke  Pardus u 2018. godini bila je 1,6 milijuna kuna (EBITDA marža 28,4%).

Fokusirali smo se na profitabilnije projekte i efikasnije naplaćivali potraživanja. Bilježimo i ciljani rast poslovnih prihoda i to 2,5% IN2 Zagreb, 8,9% IGEA, 54% Pardus, no ono što je bitno jest da nam je neto prihod, dakle onaj koji sami generiramo, značajno veći. Gotovo cijeli prihod u 2018. je softverski, s vrlo malim udjelom hardvera i licenci trećih strana.

Prošle smo se godine fokusirali na segmente kojima se želimo baviti i u budućnosti, a smanjili angažman u segmentima koje ne vidimo relevantnim za budućnost. Troškovi zaposlenih u 2018. porasli su za 13 posto u odnosu na godinu ranije – to se odnosi i na novo zapošljavanje i na bolje uvjete za zaposlenike.

Lani smo imali značajno povećanje troškova u odnosu na prethodne godine, a bitan udjel u tim troškovima imao je i otkup IP prava za određene proizvode koji nisu bili u potpunom vlasništvu IN2 Grupe.

Zadržali smo vrlo dobru strukturu klijenata. Isplatila su nam se ulaganja u nove proizvode i usluge, kao i razvoj postojećih proizvoda i usluga te aktivnije poslovanje u široj regiji i na dalekim tržištima poput Vijetnama i Azerbajdžana.

Izazov? Naš, kao i izazov cijelog sektora pa i gospodarstva, je stabilnost tržišta radne snage, odnosno dostatnost IT stručnjaka. Mnoge vanjske kompanije rade near shoring i off shoring u Hrvatsku, mnogo kvalitetnih stručnjaka odlazi u inozemstvo ili iz Hrvatske rade za strana, značajno bogatija tržišta.  Mislim da kao društvo ne shvaćamo ovaj trend dovoljno ozbiljno i ne poduzimamo dovoljno da ga se zaustavi ili barem ublaži.

Već gotovo godinu i pol poslujete pod kapom novog vlasnika. Što je nova vlasnička struktura promijenila po pitanju upravljanja, strategije i strukture poslovanja? Jeste li mijenjali ustroj kompanije? Hoćete li?

CSI grupa nas je kupila jer su procijenili da smo kompanija s potencijalom. Trudimo se to povjerenje opravdati, posebno jer je strategija CSI grupe da nastavi s ulaganjima u naš razvoj (i organski i kroz akvizicije) da postanemo i ostanemo lider u industrijama u kojima smo prisutni, i da nastavimo što kvalitetnije podržavati korisnike naših usluga.

Napravili smo određene promjene kako bismo bili efikasniji i spremniji za budućnost, ali nismo značajnije mijenjali ustroj tvrtke. I dalje poslujemo kroz pet poslovnih područja - zdravstvo, financije, javni sektor, osiguranje i gospodarstvo, a tako će i ostati. Vjerujem u upravljanje u kojem menadžment ima jak mandat pa to naša struktura i odražava – moj menadžment ima mandat, ali i odgovornost. Ljudima s kojima radim dajem puno slobode da samostalno donose odluke, a kad ih donesu dosljedno ih i  provodimo.

CSI ima interesantan način upravljanja, drugačiji od svih mojih dosadašnjih internacionalnih iskustava. Moram priznati da meni ovaj način odgovara. Daju veliku slobodu lokalnom menadžmentu, ne miješaju se u operativno upravljanje kompanijom, čak i u strateškim odlukama imaju ulogu koja je više savjetodavna. S druge strane donose jako puno iskustva iz drugih zemalja od kojih su mnoga primjenjiva i kod nas. Učimo, dobivamo nove ideje, otvoreniji smo tome da pokušamo neke stvari drugačije.

Ne nudite samo brojna individualna rješenja nego i cjelovita rješenja svojim klijentima iz različitih sektora. Po čemu su ona kvalitetnija od sličnih rješenja na tržištu i ima li uopće sličnih integriranih rješenja? Koja je komparativna prednost IN2 u usporedbi s konkurencijom za nekog klijenta?

Naš poslovni pristup se temelji na vertikalnim integriranim rješenjima koja odgovaraju na vrlo specifične potrebe u raznim segmentima. Primjenom ekosustava produkata i rješenja, njihovom integracijom i nadopunjavanjem kroz sve naše sektore ostvarujemo dugoročne suradnje s našim korisnicima. Takav pristup zaokruženih rješenja u velikim i složenim organizacijama definitivno je jedna od naših najvećih snaga, jer uz tehnologiju i softver značajan dio usluga koje pružamo čine poslovni konzultanti, poslovni analitičari i voditelji proizvoda. Tako našim klijentima omogućujemo da uz softver implementiraju i najbolje prakse i standarde industrije odnosno da ih stalno nadograđuju. Posve iskreno, ne mislim da postoji mnogo IT kompanija u Hrvatskoj koje mogu ponuditi ovakav pristup.

Prednost nam donosi i djelovanje na više tržišta, u regiji, Europi i Aziji. Radimo kroz podružnice i razvojne centre u nizu zemalja što omogućava da multidiscipliniranost, širinu i ta iskustva prenosimo i u projekte naših korisnika. Naravno, dio našeg vremena i znanja posvećujemo i istraživanju i razvoju, proširivanju naših usluga i produkata kroz unapređenja ili nadogradnju funkcionalnosti, uvođenje novih add-onova, modula ili novih rješenja za pojedine poslovne vertikale.

Nedavno ste dobili posao implementacije zdravstvenog informacijskog sustava u Saudijskoj Arabiji. Sto planirate dalje u ovom segmentu? Planirate li se snažnije orijentirati na izvoz i, ako da, u kojim segmentima?

Saudijska Arabija za nas je iskorak na novo tržište, ne samo u geografskom smislu. Pratimo partnera koji u idućim godinama otvara nekoliko domova za starije i nemoćne na cijelom području Vijeća za suradnju u zaljevu (GCC), što je drugačiji tip privatne zdravstvene skrbi od onog koji smo dosad pokrivali. S obzirom na demografske trendove, ovo je rastući segment tržišta koji dosad nije privlačio toliko pažnje i treba kvalitetna rješenja koja mi nudimo.

U posljednjih nekoliko godina imali smo dosta uspjeha u segmentu privatnih bolnica, koje su orijentirane ne samo na vrhunsku uslugu i skrb, već i na konkurentnost i upravljanje vlastitim operativnim poslovanjem , troškovima i prihodima. Njima pružamo kompletno rješenje u čijem je središtu bolnički sustav preko kojega modeliramo sve procese i pomažemo liječnicima i poslovnim rukovoditeljima da donose pravovremene i kvalitetne odluke. Bolnički sustav integriramo s vlastitim laboratorijskim sustavom (LIS), koji omogućuje kompletnu automatizaciju procesa u laboratoriju, te raznim specijalističkim sustavima i uređajima koje bolnica već koristi u svakodnevnom radu. U fokusu su nam regija Kavkaza, gdje nam je klijent Bona Dea International Hospital u Bakuu u Azerbajdžanu te Sjeveroistočna Azija,  gdje upravo završavamo implementaciju sustava u Vijetnamu, u L'Hôpital Français de Hanoi.  Vrlo nam je interesantno tržište Slovenije, posljednjih 6 mjeseci puno radimo na pojačavanju naše prisutnosti na tom tržištu. Planiramo ući i u primarnu zdravstvenu zaštitu i time zaokružiti našu ponudu u Zdravstvu.

Želim naglasiti da ćemo u Hrvatskoj uvijek imati snažnu prisutnost sa svojom mrežom korisnika i partnera te da ćemo i dalje raditi na novim proizvodima i nuditi svojim korisnicima nove usluge. To se neće promijeniti. Hrvatska je za nas primarno tržište. Spremni smo odgovoriti na izazove koji postoje i u našem zdravstvu, na razini pojedinih zdravstvenih ustanova, ali i na nacionalnoj razini.

Kojima od trendova budućnosti i novih tehnologija ima mjesta u razvojnim planovima IN2? Gdje prepoznajete trendove i prilike za inovaciju?

Kao visokotehnološka grupa pratimo trendove i u svim smo novim područjima imali određene razvojno-istraživačke inicijative, kroz interne projekte, podršku start-upima, suradnju s akademskim sektorom ili unutar CSI grupe. U područjima u kojima samo dugo prisutni kroz rješenja i poslovna znanja radimo i iskorake kroz primjenu IoT tehnologija, odnosno strojnog učenja. Naše rješenje IN2Water služi za predviđanje potrošnje i praćenje gubitaka u vodoopskrbnom sustavima i time želimo doprinijeti izgradnji svijesti i konkretnih alata za očuvanje dragocjenih prirodnih resursa u okruženju u kojem živimo. Druga tema su pametni gradovi, bavimo se digitalizacijom procesne infrastrukture za e-usluge građanima, a posebno volim istaknuti Eko kartu za prikupljanje i prikazivanje ekoloških parametara s IoT senzora.

Hrvatska ima problem nedostatka stručnog kadra, pogotovo na senior pozicijama. Kako se u IN2 nosite s ovim problemom i kako motivirate i privlačite stručnjake da postanu dio vašeg tima? Što je danas za IT stručnjake kvalitetan poslodavac?

S obzirom na to da u Hrvatskoj obrazujemo stručnjake koji mogu konkurirati ICT stručnjacima svijeta – sve teže. Dosta stručnih ljudi odlazi iz Hrvatske, ne zato što ne mogu živjeti od zarade u ovom poslu, nego zato što će im poslodavac u inozemstvu ponuditi više. Ljudima danas novac nije jedini ni najvažniji motivator. Oni traže drukčije načine upravljanja, rada i razvoja nego što su očekivali ranije generacije. Ostaju na onim radnim mjestima s kojim su zadovoljni, koja im pružaju mogućnost za edukaciju i ulaganje u njihova znanja, koja im daju osjećaj sigurnosti i uvažavanja.

U IN2 se sve više fokusiramo na oblikovanje radnih mjesta koja će našim stručnjacima nuditi s jedne strane stabilnost, a s druge strane prilike za rast, usavršavanje i otkrivanje područja u kojima su posebno dobri. Bitno je poticati ih na razvoj, inoviranje i razmišljanje „izvan kutije“ i u segmentu upravljanja ljudima planiramo se značajno transformirati.  Nismo još ni blizu cilja koji želimo ostvariti, ali ozbiljno radimo na tome.

Ljudi kod nas imaju priliku raditi u ugodnoj i suradničkoj  atmosferi, koristiti pogodnosti fleksibilnog radnog vremena što je posebno važno za mlade obitelji, družiti se i rekreirati izvan radnog vremena. Trudimo se ulagati podjednako u sve segmente kreiranja radnog okruženja koje će biti privlačno IT stručnjacima.

Možete li nam dati naznake kratkoročne i srednjoročne strategiju IN2? U kojim segmentima planirate jače iskorake? Imate li u planu razvoj nekih novih proizvoda?

U budućnosti, rast vidim u svim organskim inicijativama, ali u obzir dolaze i nove akvizicije. Smatram da potencijal za rast imaju proizvodi i usluge usmjereni na digitalizaciju u svim sektorima. IT sektori i IT sustavi postaju „usko grlo“ obzirom na sve veća očekivanja i objektivne potrebe koje poslovanje ima. U dosta industrija IT sustavi morat će proći kroz ozbiljne transformacije – neki nužno i u segmentima svojih core IT sustava, neki u uvođenju digitalnih rješenja, integriranih sa starim core sustavima.

Što se poslovanja tiče, u većini segmenata planiramo snažniji izvoz naših rješenja i širenje na nova tržišta. Širimo svoju prisutnost na Bliskom istoku, vrlo su nam interesantna tržišta Slovenije, tržišta centralno-istočne Europe i još nekoliko drugih tržišta. To se ne odnosi samo na segment Zdravstva, već na sve naše sektore.

Dosta ulažemo u unaprjeđenje naših postojećih i razvoj novih produkata u različitim segmentima. Neki od njih su Opus*ERP, BPM, Invest, e-Commerce, B2B, e-računi, razvoj digitalne platforme za online usluge osiguravajućih kuća. Želim spomenuti i ulaganja u softver za sljedivost roba u industriji hrane i pića, duhanskoj industriji, industriji automobilskih dijelova.

Nastavili smo i s drugim ulaganjima u 2018. godini: preuzeli smo stopostotni udjel u makedonskoj tvrtki IN2 d.o.o.e.l. Skopje, nastavili širenja kapaciteta na tržištima Makedonije i Bosne i Hercegovine. Ukupna vrijednost svih tih investicija iznosila je više od 7 milijuna kuna.

 

Još iz kategorije

IN2 BIS za KBC Sestre milosrdnice vrijedan 4,1 milijuna kuna

IN2 BIS za KBC Sestre milosrdnice vrijedan 4,1 milijuna kuna

25.05.2020. komentiraj

IN2 i Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice potpisali su ugovor kojim se nastavlja informatizacija KBC-a i povezivanje sve tri lokacije u jedinstveni informacijski sustav, a projekt je vrijedan 4,1 milijuna kuna.

Huawei Enterprise BG zajedno s partnerima ubrzava digitalnu transformaciju industrija i društva

Huawei Enterprise BG zajedno s partnerima ubrzava digitalnu transformaciju industrija i društva

24.05.2020. komentiraj

Digitalizacija mnogih industrija je u proteklih nekoliko mjeseci ušla u fazu eksplozivnog razvoja, potaknute su brojne inovacije i povećana učinkovitost, a primjena novih ICT tehnologija poput 5G, AI i računarstva u cloudu značajno je ubrzala digitalnu transformaciju u vertikalnim industrijama i u mnogim javnim sustavima, tvrde u Huaweiju.

Tri ključna savjeta za radno osposobljavanje zaposlenika na daljinu pomoću BYO računala

Tri ključna savjeta za radno osposobljavanje zaposlenika na daljinu pomoću BYO računala

20.05.2020. komentiraj

U svjetlu novih pravila rada od kuće, mnoge kompanije, uključujući i VMware, suočene su između ostalog i s novim načinima radnog osposobljavanja svojih novih zaposlenika. Cijeli svijet bilježi zastoje u dostavama; isporuke računalnih dijelova i novih radnih računala za naše korisnike kasne nekoliko tjedana ili čak mjeseci dok istovremeno raste broj onih koji rade od kuće. Novi zaposlenici moraju započeti obavljati dužnosti iz svojih kućnih ureda a u ovoj situaciji, velika većina njih neće uskoro dobiti korporativno računalo pa čak niti na posudbu. Kako takvim zaposlenicima omogućiti početak rada usprkos svim zastojima? Jedan od načina svakako može biti uvođenje poslovne politike o BYO (donesi svoje vlastito) računalima.