Google i Seagate koriste umjetnu inteligenciju za predviđanje kvarova diskova u podatkovnim centrima

Google i Seagate koriste umjetnu inteligenciju za predviđanje kvarova diskova u podatkovnim centrima

Foto: DepositPhotos

Google Cloud i Seagate koriste umjetnu inteligenciju kako bi predvidjeli kad će hard diskovi (HDD) u podatkovnim centrima prestati raditi, odnosno, kad bi moglo doći do kvara pa da ih se što prije uspije zamijeniti.

Time se minimiziraju potencijalni problemi pri prestanku rada nekog od diskova, što je u ogromnim sustavima, koji upravljaju velikim organizacijama, izniman korak prema naprijed. Ali, ovo je prije svega i dokaz koliko su napretka postigli tehnološki divovi u razvoju umjetne inteligencije.

Jer, za testiranje su iskorištena dva različita modela umjetne inteligencije, zaduženi za predikciju kvarova kod hard diskova. Pritom se otkrilo da automatizirano strojno učenje ili AutoML kao model funkcionira ipak bolje obzirom da predviđa s 98 posto točnosti što bi se moglo dogoditi s diskovima.

Nije ovo prvi put da se korištenjem umjetne inteligencije uspijeva predvidjeti kad bi diskovi mogli prestati raditi. Podataka o njima je mnogo, od kapaciteta, vijeka trajanja, brenda i svih ostalih detalja. Na temelju njih se lako može stvoriti točna predikcija.

Primjerice, Microsoft je to također počeo raditi kroz praćenje 180.000 uređaja u podatkovnim centrima koji se tiču Azure cloud rješenja. Na taj način se otkrilo koji proizvođač i softver u kombinaciji donose najkraći vijek trajanja diskova, odnosno, kad bi oni otprilike mogli prestati raditi.

A zašto je bitno sve to? Jer kad jedan disk prestane raditi, potrebno je "spasiti" sve s njega, pokušati ga popraviti, zatim ukloniti i zamijeniti - na licu mjesta. Tako nešto je skupo. Uz ovu metodu se unaprijed može napraviti plan pa smanjiti dobar dio troškova. I uštedjeti vrijeme!

Kad se to dvoje stavi u "jednadžbu" nema poslodavca ili lidera koji stoji iza većeg sustava, a da ne bi pristao na implementaciju tehnologije koja to omogućava.

Još iz kategorije

Hrvatske tvrtke sve više prepoznaju prednosti cjelokupnih rješenja baziranih na Salesforcu

Hrvatske tvrtke sve više prepoznaju prednosti cjelokupnih rješenja baziranih na Salesforcu

23.06.2021.

Domaća IT i konzultantska scena bogatija je za novog člana tvrtka LeverUP Consulting, s uredima u Zagrebu i Talinu o čemu smo razgovarali s direktoricom Dariom Kulikovom koja ističe kako su specijalizirani za implementaciju, nadogradnju i održavanje CRM sustava te da su certificirani partner američke tvrtke Salesforce.

Digitalni tisak u novoj tehnološkoj eri

Digitalni tisak u novoj tehnološkoj eri

17.06.2021.

Canon Europe predstavlja dvije nove napredne mogućnosti automatizacije - jedinicu za praćenje i jedinicu za provjeru za digitalne tiskarske strojeve u boji iz serije imagePRESS C10010VP. Ti noviteti predstavljaju dodatnu podršku korisnicima u tiskarskim produkcijskim okruženjima za postizanje otisaka najviše kvalitete za manje vremena i bez ručnih intervencija rukovatelja.

Značajan iskorak Compinga uz kupnju tvrtke Data Target

Značajan iskorak Compinga uz kupnju tvrtke Data Target

17.06.2021.

Nakon što je Comping preuzeo dio poslovanja Megatrenda razgovarali smo s predsjednikom Uprave Alojzijem Jukićem koji ističe kako je to s jedne strane to je širenje portfelja naših usluga i proizvoda, ali i direktno ubrzavanje poslovanja.