Globalni logistički div DB Schenker uveo autonomne mobilne robote Gideon Brothersa

Globalni logistički div DB Schenker uveo autonomne mobilne robote Gideon Brothersa

Foto: DepositPhotos

Nakon uspješnog završetka pilot projekta u pogonu u Leipzigu, vodeći globalni pružatelj logističkih usluga DB Schenker nastavit će koristiti autonomne logističke robote Gideon Brothersa.

Gideon Brothers, tvrtka za umjetnu inteligenciju i robotiku, razvila je naprednu tehnologiju autonomije koja kombinira dubinsko učenje i vizualnu percepciju te nudi fleksibilno rješenje za automatizaciju logističkih operacija u postojećim objektima. Ova tehnologija omogućava povećanje produktivnosti bez potrebe za modifikacijom objekata.

„U želji da klijentima ponudimo strateške prednosti u sve složenijem digitalnom okruženju, DB Schenker kontinuirano istražuje mogućnosti primjene inovacija vizionarskih start-up tvrtki,“ rekao je Xavier Garijo, član Odbora za ugovornu logistiku u Schenker AG-u. „Prilike za automatizaciju logističkih i skladišnih operacija temelj su za izgradnju lanca opskrbe sljedeće generacije", ističe Garijo.

Autonomni robot tvrtke Gideon Brothers ima nosivost od 800 kg te je dizajniran za sigurnu navigaciju oko ljudi, opreme i ostalih strojeva u pokretu. Opremljen je sustavom autonomije koji se temelji na vizualnoj percepciji, a kombinira dubinsko učenje sa stereoskopskim kamerama, čime je stvorena nova generacija robotskog vida. Tehnologija Gideon Brothersa jednako je pouzdana kao i LiDAR (laserski „radar“) kad je riječ o navigaciji, ali za razliku od LiDAR-a prikuplja mnogo više podataka. Osim revolucionarne vizualne percepcije temeljene na umjetnoj inteligenciji, jedna od ključnih prednosti robota Gideon Brothersa je i sustav zamjenjivih baterija zahvaljujući kojem robot ne gubi vrijeme na punjenje.

Tijekom pilot projekta robot je obavljao zadatke vezane uz redovno komisioniranje (kompletiranje narudžbi), ubrzavajući ih i omogućavajući zaposlenima da se usredotoče na složenije zadatke. Nekoliko tjedana nakon početka projekta, DB Schenker je proširio pilot projekt dodavši značajan broj novih točki za preuzimanje i dostavljanje tereta. Pritom su i ovo proširenje kao i redovnu finu prilagodbu proveli zaposlenici DB Schenkera, što je potvrdilo fleksibilnost cjelokupnog sustava. Tijekom prvog mjeseca pilot projekta, tipična udaljenost koju je jedan robot prelazio premašivala je 26 km tjedno.

„Naši strojevi percipiraju svijet kao i mi – obrađuju vizualne inpute te razumiju što ih okružuje i kako se to odnosi na njihove zadatke", rekao je Matija Kopić, glavni izvršni direktor i suosnivač Gideon Brothersa. "Ovo je tehnološki skok. Autonomni strojevi, opremljeni vizualnom percepcijom i umjetnom inteligencijom uspjet će tamo gdje je starija tehnologija zakazala - postat će sveprisutni u industrijskim okruženjima. Nevjerojatno smo ponosni što smo izgradili tim koji ima potencijal - viziju i stručnost - da unaprijedi rukovanje materijalima u zatvorenim proizvodnim i logističkim okruženjima", pojašnjava Kopić.

„LiDAR je dial-up autonomnog svijeta. To je vrlo dobra tehnologija, ali 2D LiDAR ima mnogo ograničenja u stvarnom svijetu, što ga čini samo prijelaznim korakom na putu ka punoj autonomiji. 3D LiDAR je odličan, ali samo ako se ne gleda ekonomska strana. Budućnost mobilne autonomije je tehnologija koja koristi kamere i robotski vid, posebno u dinamičnim, stalno promjenjivim logističkim okruženjima. Naša tehnologija dobiva jasnu i nedvosmislenu validaciju naših kupaca, što će nam pomoći da postanemo vodeći globalni pružatelj mobilne robotike u industriji.˝, rekao je Milan Račić, glavni direktor za rast i suosnivač Gideon Brothersa.

Gideon Brothers nedavno je zaključio drugu rundu seed financiranja, prikupivši 19,6 milijuna kuna (2,65 milijuna eura). Time su ukupna ulaganja u Gideon Brothers, uključujući investicije poslovnih anđela te prvu seed rundu, dosegla 4,83 milijuna eura.

Najnoviju rundu ulaganja predvodila je tvrtka Pentland Ventures, podružnica za izravna ulaganja grupacije Pentland, britanske tvrtke za upravljanje brendovima čiji portfelj uključuje Lacoste i Speedo.

„Maloprodaja i sektor potrošačkih proizvoda trenutačno prolaze kroz promjene do sada neviđenih razmjera uslijed povećanih očekivanja kupaca i pomaka ka omnichannel prodaji. Oni najbolji će pobijediti konkurenciju kroz transformaciju svog opskrbnog lanca u nešto po čemu će odskakati, u pokretač rasta i učinkovitosti. Kao obiteljska tvrtka s dugoročnom perspektivom, prepoznajemo golemi potencijal Gideon Brothersa da postane ključni pokretač pozitivne transformacije koja će omogućiti najboljima da postanu još bolji“, kazao je Elliott Conway iz Pentland Venturesa.

Novi ulagači u Gideon Brothers u posljednjoj rundi financiranja bili su i NJF Capital i Linic Ltd.

„U logistici i intra-logistici je do sada bilo malo automatizacije jer dostupna tehnologija nije nudila razinu fleksibilnosti koja je potrebna za većinu operacija. To se mijenja. Gideon Brothers jedan je od rijetkih globalnih igrača koji razvijaju autonomiju nove generacije - i validiraju je u stvarnom okruženju, što ih postavlja u dobar položaj da postanu disruptor u segmentu rukovanja materijalima", rekla je Nicole Junkermann, osnivačica NJF-a, fonda koji iza sebe ima, među ostalim, uspješno zatvorena ulaganja u Google i Salesforce.

Među ranijim investitorima koji su u posljednjoj rundi financiranja ponovno uložili u Gideon Brothers su venture capital tvrtka Hardware Club; Taavet Hinrikus, suosnivač i predsjednik britanskog fintech jednoroga TransferWise; te Ivan Topčić i Luca Ascani.

Još iz kategorije

Microsoft Teams dobiva integraciju s Outlookom i podršku za taskove

Microsoft Teams dobiva integraciju s Outlookom i podršku za taskove

13.11.2019. komentiraj

Microsoft Teams konstantno se poboljšava kako bi preuzeo primat na tržištu, što nije nimalo lako s obzirom da Slack ima udio od 62 posto te uz to i vjernu bazu korisnika koja mu ne okreće leđa. Ali, nakon posljednje integracije Outlooka i mnogih zanimljivosti koje stižu s početkom iduće godine, Teams bi mogao smanjiti razliku.

Canonov novi imageFORMULA DR-S150 je skener za sve namjene

Canonov novi imageFORMULA DR-S150 je skener za sve namjene

13.11.2019. komentiraj

Velik broj korisnika želi brz i kompaktan skener koji se može koristiti bilo gdje u uredu, s PC-jem ili bez njega, svestran uređaj koji može pouzdano skenirati plastične ID kartice i putovnice. Canonov novi imageFORMULA DR-S150 skener je upravo za takve korisnike, tvrde u Canonu.

Montelektro i 8Sigma razvijaju softver za svjetsku industriju piva

Montelektro i 8Sigma razvijaju softver za svjetsku industriju piva

11.11.2019. komentiraj

Montelektro, jedan od vodećih svjetskih integratora u automatizaciji pivovara te 8Sigma, softverska tvrtka specijalizirana za razvoj MES (eng. Manufacturing Execution System) rješenja započeli su suradnju na projektu razvoja softverskog rješenja koje može zadovoljiti specifične zahtjeve moderne pivarske industrije.