ZAJEDNIČKO TRŽIŠTE

Europska komisija pokreće zajedničko poduzeće za poluvodiče u skladu s Europskim zakonom o čipovima

Europska komisija pokreće zajedničko poduzeće za poluvodiče u skladu s Europskim zakonom o čipovima
Depositphotos

Europska komisija službeno je otvorila zajedničko poduzeće Chips (Chips JU), koje će ojačati europski ekosustav poluvodiča i europsko tehnološko vodstvo. Premostit će jaz između istraživanja, inovacija i proizvodnje, olakšavajući komercijalizaciju inovativnih ideja.

Chips JU će, među ostalim, postaviti pilot linije za koje je Komisija danas objavila prvi poziv s 1,67 milijardi eura sredstava EU-a. Očekuje se da će to biti usklađeno sa sredstvima država članica koja će doseći 3,3 milijarde eura, plus dodatna privatna sredstva. Osim toga, Europski odbor za poluvodiče održao je danas svoj prvi sastanak. Odbor okuplja države članice koje daju savjete Komisiji o dosljednoj provedbi europskog Zakona o čipovima i međunarodnoj suradnji u području poluvodiča.

Chips JU glavni je provoditelj Inicijative Chips for Europe (očekivani ukupni proračun od 15,8 milijardi eura do 2030.). Chips JU ima za cilj ojačati europski ekosustav poluvodiča i ekonomsku sigurnost upravljanjem očekivanim proračunom od gotovo 11 milijardi eura do 2030. godine, koji osiguravaju EU i države sudionice.

Chips JU postavit će predkomercijalne, inovativne pilot linije, pružajući najsuvremenije industrijske objekte za testiranje, eksperimentiranje i provjeru valjanosti poluvodičkih tehnologija i koncepata dizajna sustava, implementirati Design Platformu temeljenu na oblaku za dizajnerske tvrtke diljem EU-a , podržati razvoj napredne tehnologije i inženjerskih kapaciteta za kvantne čipove te uspostaviti mrežu centara kompetencije i promicati razvoj vještina. Rad Chips JU jača europsko tehnološko vodstvo olakšavanjem prijenosa znanja iz laboratorija u tvornicu, premošćivanjem jaza između istraživanja, inovacija i industrijskih aktivnosti te promicanjem komercijalizacije inovativnih tehnologija od strane europske industrije, uključujući start-up tvrtke i mala i srednja poduzeća.

Za pokretanje svojih prvih poziva za inovativne pilot linije, Chips JU će staviti na raspolaganje 1,67 milijardi eura iz sredstava EU-a. Pozivi su otvoreni za organizacije koje žele uspostaviti pilot linije u državama članicama, obično istraživačke i tehnološke organizacije, koje pozivaju na dostavu prijedloga o potpuno osiromašenom siliciju na izolatorima prema 7 nm, vodećim čvorovima ispod 2 nm, integraciji i sklapanju heterogenog sustava, i širokopojasni poluvodiči. Rok za pozive za ove pilot linije je početkom ožujka 2024. godine.