Ericsson Nikola Tesla ostvario rast prihoda 13,7 posto, a bruto dobiti 6 posto

Ericsson Nikola Tesla ostvario rast prihoda 13,7 posto, a bruto dobiti 6 posto

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Poslovni rezultati najvećeg domaćeg ICT izvoznika Ericsson Nikola Tesle pokazuju kako je u prošloj godini ukupni prihodi od prodaje su dosegnuli 2,023 milijarde kuna uz rast od 13,7  posto u odnosu na godinu dana ranije. Podaci pokazuju da u ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 45,8 posto, usluge za Ericsson 42,6 posto, dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 11,6 posto, čim je izvoz kompanije veći 54,2 posto.

Prodaja u segmentu mreža iznosi 980,4 milijuna kuna što je manje od ostvarenog u 2019. godini kada je bilo nešto više milijardu kuna što je pad od 3,12 posto. U segmentu usluga upravljanja prihod je mnogo veći i dosegao je 569,6 milijuna kuna u odnosu na 189,3 milijuna kuna iz 2019. godine.

Bruto dobit (EBITDA) iznosi 174,4 milijuna kuna što je 6,0 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Bruto marža bilježi smanjenje na 8,6 posto i to za 0,6 postotnih poena u odnosu na godinu dana ranije. Kako tvrde u ENT-u to je posljedica poslovnog miksa uslijed preuzimanja pune odgovornosti za projekt usluga upravljanja s HT-om te troškova tranzicije i transformacije.

Operativna dobit bilježi porast od 1,8 posto u odnosu na prethodnu godinu te iznosi 104,4 milijuna kuna. Dobit prije oporezivanja niža je 1,5 posto u odnosu na prethodnu godinu te iznosi 106,6 milijuna kuna kao posljedica manje dobiti od financijskih aktivnosti.

Neto dobit iznosi 94,5 milijuna kuna i niža je 7,8 posto u odnosu na prethodnu godine zbog manje dobiti od financijskih aktivnosti te manjih poreznih olakšica temeljem završetka prethodnog investicijskog ciklusa. Povrat od prodaje (ROS) iznosi 4,7 posto što je pad od 1,1 postotni poen u odnosu na godinu dana ranije.

“Unatoč velikim izazovima u 2020. godini, Ericsson Nikola Tesla Grupa ostvarila je odlične poslovne rezultate. Godina je globalno obilježena dugotrajnom borbom protiv pandemije koronavirusa, a mjere fizičkog distanciranja te ograničavanja kretanja ljudi i opreme nastavljaju se i dalje. Uz to, nakon najrazornijeg potresa u posljednjih 140 godina koji je u ožujku pogodio Zagreb i okolicu, krajem prosinca Sisačko-moslavačku županiju pogodila je serija snažnih potresa. Reagirali su brzo, prilagođavali se i bili inovativni, uvijek nastojeći pomoći našim zaposlenicima i zajednici u kojoj djelujemo da se lakše nose s posljedicama, prvo pandemije, a potom i potresa. Naš glavni prioritet bili su i ostali zdravlje i sigurnost naših zaposlenika, kupaca i partnera. Ponosni su na predanost i angažman naših zaposlenika koji su unatoč otežanim uvjetima poslovanja nastavili pružati usluge/podršku našim kupcima. Proizvodi, rješenja i usluge Ericsson Nikola Tesla Grupe te znanje, proaktivnost, inovativnost i hrabrost naših zaposlenika u najkritičnijim trenucima kroz suradnju s našim kupcima osigurali su funkcioniranje telekom mreže i internetskih konekcija kao i nesmetano funkcioniranje među ostalim i strateški važnog Centralnog nacionalnog informacijskog sustava zdravstva.

U složenim okolnostima, uz primjenu najviših standarda etičnosti, usklađenosti i transparentnosti, kvalitetno i na vrijeme realizirali su brojne projekte u Hrvatskoj i na izvoznim tržištima te potpisali nekoliko strateških višegodišnjih ugovora. Time su ojačali našu tržišnu poziciju i stvorili čvrst temelj za budućnost“, ističe predsjednica Ericsson Nikole Tesle Gordana Kovačević.

Preuzimanje i potpisivanje novog ugovora za usluge upravljanja u izgradnji i održavanju HT-ove telekomunikacijske infrastrukture imalo je značajan utjecaj na kompanijske rezultate u 2020. godini. Glavni fokus bio je na osiguranju prihoda od prodaje, optimizaciji troškova te kontroli operativnog novčanog tijeka. Takav fokus imali su i na ostalim projektima modernizacije mreža te projektima u segmentu Industrija i društvo. Na domaćem tržištu u operatorskom segmentu nastavili su pružati podršku našim dugogodišnjim strateškim partnerima HT i A1 Hrvatska na modernizaciji i proširenju radijske pristupne mreže, dok su u segmentu ICT za Industriju i društvo intenzivno radili na inovativnim rješenjima u području e-zdravstva, e-poslovanja te javne sigurnosti što je dodatno osnažilo rezultate na domaćem tržištu, pojašnjava Gordana Kovačević.

„Dva najveća operatora na domaćem tržištu (HT i A1 Hrvatska) započela su uvođenje pete generacije (5G) mobilne telefonije temeljeno na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra koju je isporučio Ericsson Nikola Tesla (ESS – Ericsson Spectrum Sharing). S velikim zanimanjem i nestrpljenjem očekujemo da se, dodjelom 5G radio- frekvencijskog spektra, stvore uvjeti za punu implementaciju 5G u kojoj će naša kompanija imati važnu ulogu“, ističe Gordana Kovačević.

Na izvoznim tržištima prihodi od prodaje niži su od prošlogodišnjih, a realizaciju projekata, uz COVID-19, otežava politička i ekonomska situacija na pojedinim tržištima. Ostvarili su, tvrdi Goprdana Kovačević, kvalitetnu suradnju s dugogodišnjim kupcima HT Eronet (Bosna i Hercegovina), Ipko (Kosovo), Crnogorski Telekom (Crna Gora), beCloud (Bjelorusija), Beltelekom (Bjelorusija), A1 (Bjelorusija) te Interdnjestrcom (Moldavija) na proširenju, modernizaciji i održavanju telekomunikacijskih mreža.

„Naše aktivnosti na tim tržištima se nastavljaju uz veliki fokus na smanjenje rizika. Upravljanje rizicima, kao ključno područje naše poslovne strategije, uključuje ublažavanje svih potencijalnih poslovnih, financijskih i operativnih rizika putem odgovarajućih politika i stalnog unaprjeđenja načina rada. Uspješan nastavak suradnje s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) te komercijalnim bankama rezultirao je ublažavanja političkih i financijskih rizika na pojedinim tržištima“, pojašnjava Gordana Kovačević.

Govoreći o važnosti digitalizacije u svim sferama rada i života, ona ističe ugovor za implementaciju središnje softverske platforme centraliziranog sustava eZdravstva Republike Bjelorusije kojeg su potpisali krajem 2020. godine.

„Ponosna sam na ovako značajan ugovor u domeni eZdravstva koji je dodatna potvrda naših referenci u ovom području, u Hrvatskoj i izvan nje. Činjenica da su nas Svjetska banka i kupac prepoznali kao kvalitetnog partnera pokazuje da naša fokusirana strategija u ovom području te dugogodišnje ulaganje u stvaranje snažnog tima stručnjaka s potrebnim domenskim znanjima donose nove poslovne mogućnosti“, objašnjava Gordana Kovačević i dodaje da „naša izvrsna pozicija u globalnom Ericssonu u području istraživanja i razvoja (R&D), servisima i rješenjima te novim tehnologijama i poslovnim područjima daju nam dobru podlogu da u 2021. godini nastavimo ostvarivati planirane rezultate. Ponosna sam što naši razvojno-istraživački i ekspertni timovi za usluge i rješenja u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Mostaru, Sarajevu i Minsku kontinuirano dobivaju nove odgovornosti u globalnoj organizaciji. U Ericsson Nikola Tesla Grupi su tijekom 2020. zaposlena 204 pretežno visokoobrazovana stručnjaka iz STEM područja, tako da je Grupa na kraju prošle godine imala 3236 zaposlenika“.

Na razini Grupe bruto dobit bilježi porast od 6,0 posto na 174,4 milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu, dok je bruto marža smanjena za 0,6 postotnih poena kao posljedica poslovnog miksa uslijed preuzimanja pune odgovornosti za projekt usluga upravljanja s HT-om te s tim povezanih troškova tranzicije i transformacije. Operativna dobit viša je 1,8 posto u odnosu na prethodnu godinu te iznosi 104,4 milijuna kuna, kao rezultat veće bruto dobiti te programa profitabilnosti usmjerenog na sveobuhvatnu optimizaciju troškova.

Unatoč povećanom angažmanu na pretprodajnim aktivnostima vezano uz 4G/5G radijske pristupne i jezgrene mreže te porastu troškova vezanih za projekt usluga upravljanja s HT-om, udio prodajnih i administrativnih troškova u prihodima od prodaje stabilan je te iznosi 4,14 posto. Neto dobit iznosi 94,5 milijuna kuna, a povrat od prodaje 4,7 posto. Kraj godine zaključili su sa solidnom bilancom, 4,1 posto većom u odnosu na kraj prethodne godinu i udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 34,8 posto. Ostvaren je snažan novčani tok od poslovnih aktivnosti u iznosu od 308,1 milijun kuna, tako da ukupna novčana sredstva uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu krajem godine iznose 314,0 milijuna kuna. Učinkovitost obrtnog kapitala Grupe mjerena u danima vezivanja obrtnih sredstava iznosi 25 dana, a ako isključimo usluge za Ericsson, učinkovitost obrtnog kapitala iznosi 44 dana.

„Kako bisu ostvarili dodatnu efikasnost i fleksibilnost u poslovanju, nastavljamo aktivnosti na digitalnoj transformaciji Ericsson Nikola Tesla Grupe s ciljem pojednostavljenja i automatizacije ključnih kompanijskih procesa, povećanja efikasnosti te zadovoljstva naših zaposlenika“, ističe Gordana Kovačević.

Posebnu pozornost posvećuju, objašnjava Gordana Kovačević, održivom poslovanju kao temelju ostvarenja strateškog cilja postizanja konkurentnog i inovativnog gospodarstva, odnosno razvoja zelene i digitalne industrije kroz proizvode, rješenja i usluge koje nudimo našim kupcima, ali i kroz interne aktivnosti u Ericsson Nikola Tesla Grupi.

„Nakon dvije i pol godine uspješno su završili projekt „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u Ericssonu Nikoli Tesli d.d.“. Riječ je o jednom od najvećih projekata unaprijeđena energetske učinkovitosti u Republici Hrvatskoj, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Ukupna investicija u ovaj projekt iznosi 63,5 milijuna kuna, od čega su 17,5 milijuna kuna bespovratna sredstva EU, dok je ostatak sredstava za energetsku obnovu Ericsson Nikola Tesla osigurao iz vlastitih izvora. Nakon implementacije projekta očekivane godišnje proračunske uštede energije su 4,6 milijuna kWh uz smanjenje emisije CO2 za 1400 t godišnje. Krajem prosinca Zagrebačka burza je za 2020. godinu Ericssonu Nikoli Tesli dodijelila nagrade u dvije kategorije: za dionicu s najvećim porastom cijene i dionicu s najvećim porastom prometa. U godini izazova, kao što je bila 2020., ovo je posebno važno priznanje jer pokazuje povjerenje investitora i javnosti u ono što radimo i kako to radimo“, tvrdi Gordana Kovačević.

U novonastalim okolnostima još jednom je potvrđena važnost informacijsko-telekomunikacijskih tehnologija za funkcioniranje gospodarstva i društva u cjelini, a ICT industrija opravdala je poziciju prioritetne i strateške industrije, ističe Gordana Kovačević i dodaje da u kriznim situacijama osobito dolazi do izražaja kvaliteta telekomunikacijske infrastrukture koja osigurava pravovremeno prenošenje informacija i umreženost.

„Važnu ulogu pokazala su i inovativna ICT rješenja, čija široka primjena postaje neizostavna u raznim industrijskim granama te u državnim institucijama. Vjerujemo kako će uvođenje 5G tehnologije na kojoj u okviru brojnih globalnih timova intenzivno rade i naši stručnjaci kroz razvoj i primjenu novih rješenja i usluga omogućiti pozitivne gospodarske učinke i kreiranje poslova budućnosti. Kao otvorena inovacijska platforma 5G će pružiti kvalitetan temelj u poticanju ekonomskog, društvenog i kreativnog potencijala naše zemlje. Iako je krajem četvrtog tromjesečja u Hrvatskoj i svijetu započelo cijepljenje protiv COVID-19, i dalje su na snazi restriktivne mjere ograničenja kretanja kao i određenih poslovnih aktivnosti na terenu. Ohrabruje vijest da u trenutku kada izvještavamo, prema informacijama Stožera za civilnu zaštitu Republike Hrvatske, broj oboljelih od COVID-19 u Hrvatskoj svakodnevno bilježi pad. Međutim, 2021. godina ostaje izazovna i zahtijevat će mnogo znanja i fleksibilnosti u poslovanju. Budući da su već spomenute okolnosti i rizici poput odgode realizacije postojećih ugovora, smanjenje/odgađanje investicija te restrikcije putovanja, i dalje prisutni, snažan fokus Grupe ostaje na upravljanju rizicima, profitabilnosti i operativnom novčanom toku. Kao kompanija s više od 70 godina iskustva, koja je najveći hrvatski izvoznik znanja i tehnološki lider, motivirani su na dodatan angažman i još snažniji fokus na nova područja u 2021. godini. S obzirom na brojne prednosti koje donosi digitalizacija usluga, dugoročna strategija Grupe ostaje nepromijenjena. Ovim putem želim još jednom zahvaliti našim kupcima, partnerima, dobavljačima i investitorima na suradnji i iskazanom povjerenju, a posebno našim zaposlenicima čija stručnost te kontinuirana motiviranost i predanost omogućuju postizanje vrhunskih rezultata i u nepredvidljivim okolnostima“, zaključuje Gordana Kovačević.

Vratimos e rezultatima ENTA i to na domaće tržište. Podaci govore kako je na domaćem tržištu prihodi od prodaje iznose 926,7 milijuna kuna  i veći su 86,5 posto u odnosu na prethodnu godinu. Hrvatski Telekom (HT) i Ericsson Nikola Tesla Grupa tijekom 2020. godine ojačali su suradnju potpisom nekoliko značajnih višegodišnjih ugovora.

Snažno partnerstvo dviju kompanija čak i u kriznim situacijama dodatno je došlo do izražaja tijekom razornog potresa u Zagrebu i na Banovini gdje je zahvaljujući dobroj komunikaciji i koordinaciji zajedničkih timova u najkraćem mogućem vremenu nakon potresa omogućen neprekinut rad baznih stanica HT-a na području Siska, Petrinje, Gline i okolice. Zajedničkom implementacijom dodatnih pokretnih baznih stanica povećao se kapacitet u Petrinji za 30 posto, a u Glini za 100 posto, kako bi se svim građanima i službama na terenu omogućio rad.

Implementacija najmodernije Ericssonove tehnologije iz domene radijske pristupne mreže nastavlja se i dalje, temeljem ugovora o suradnji potpisanog krajem lipnja, što Ericsson Nikolu Teslu čini ekskluzivnim isporučiteljem 5G radijskog dijela mobilne mreže do 2024. godine.

Kroz Ugovor o pružanju usluga na području izgradnje i održavanja fiksne i mobilne telekomunikacijske infrastrukture, nadzora telekomunikacijske mreže te terenskog održavanje aktivne pristupne i pasivne mreže čiji je nositelj tvrtka Ericsson Nikola Tesla Servisi d.o.o. (kompanija kćer Ericsson Nikole Tesle d.d.) realiziran je dogovoreni cilj za najznačajniji ugovoreni program, izgradnju optičke infrastrukture do kućanstava. Samo tijekom posljednjeg tromjesečja realizirana je optička infrastruktura za gotovo 40.000 kućanstava čime je ukupna brojka kućanstava i poslovnih subjekata za koje je tijekom 2020. godine realizirana optička infrastruktura dosegla planiranih gotovo 80.000 kućanstava.

Sredinom prosinca potpisali su i ugovor vezan uz isporuku mikrovalne prijenosne tehnologije čime je Ericsson Nikola Tesla postao ekskluzivni isporučitelj Hrvatskog Telekoma do kraja 2024. godine u ovom području. Potpis ovog ugovora nastavak je modernizacije mreže Hrvatskog Telekoma i ključni korak za uvođenje 5G u ruralna područja te na teže dostupna područja naše zemlje uključujući i otoke.

Sa strateškim partnerom A1 Hrvatska nastavljene su aktivnosti na modernizaciji i proširenju radijske pristupne mreže korištenjem najnovijih tehnoloških rješenja iz portfelja Ericssonovog radijskog sustava (Ericsson Radio System – ERS). U partnerskoj suradnji s A1 Hrvatska, Ericsson Nikola Tesla kontinuirano osigurava visoku kvalitetu mreže kako bi se zadovoljile dodatne povećane potrebe korisnika usluga u situaciji uzrokovanoj COVID-19.

Nastavljena je i suradnja u područjima jezgrene mreže te transportne telekomunikacijske mreže. U prvom polugodištu ove godine A1 Hrvatska pustio je u komercijalni rad najdužu MIMO (Multiple Input – Multiple Output) radio relejnu vezu na svijetu koja je realizirana korištenjem Ericssonovog ML TN sustava u konfiguraciji 2x2 MIMO na udaljenosti od 26,8 km u okolici Splita.

S mobilnim operatorom Telemach Hrvatska radili su na proširenju i održavanju njihove mikrovalne transportne mreže, proširenju kapaciteta i održavanju jezgrene mreže.

U segmentu ICT rješenja za Industriju i društvo intenzivne su aktivnosti na implementaciji rješenja koja će dodatno unaprijediti digitalnu povezanost između javnog sektora i građana te omogućiti nove načine korištenja informacijsko-komunikacijske infrastrukture. Tijekom godine potpisali su veći broj ugovora s Ministarstvom pravosuđa i uprave, Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom unutarnjih poslova, Ministarstvom kulture i medija, Ministarstvom obrane te Državnom geodetskom upravom.

U četvrtom tromjesečju potpisan je ugovor s Ministarstvom unutarnjih poslova vezan uz nastavak provedbe projekta „Zelene granice“. S Ministarstvom zdravstva ugovorene su nove funkcionalnosti u daljnjoj izgradnji i održavanju Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava Republike Hrvatske (CEZIH), dok je s Državnom geodetskom upravom ugovoreno proširenje aktivnosti na prilagodbi geodetskih elaborata za unos u sustav katastra infrastrukture.

Na izvoznim tržištima (bez Ericssonova tržišta) prihodi od prodaje bilježe pad od 7,9 posto u odnosu na prethodnu godinu te iznose 234,4 milijuna kuna. Uz negativan utjecaj pandemije COVID-19 političko-ekonomska situacija na pojedinim izvoznim tržištima dodatno otežava poslovanje.

S operatorom HT Eronet (Bosna i Hercegovina) radimo na izgradnji i modernizaciji LTE mreže na području cijele Bosne i Hercegovine te proširenju transmisijske mreže. Nastavili su i suradnju na modernizaciji i održavanju telekomunikacijskih mreža s operatorima Crnogorski Telekom (Crna Gora) i IPKO (Kosovo). Na tržištu Bjelorusije nastavili su suradnju s operatorom beCloud na projektu proširenja LTE mreže, kao i aktivnosti u području fiksne mreže s Beltelekomom te transmisijske mreže s A1 Bjelorusija. S moldavskim operatorom Interdnjestrcom (IDC) u tijeku su aktivnosti na virtualizaciji IP multimedijskog podsustava (IP Multimedia Subsystem – IMS).

U segmentu ICT rješenja za Industriju i društvo, ugovoren je posao vrijedan gotovo 370 milijuna kuna vezan uz implementaciju središnje softverske platforme centraliziranog sustava eZdravstva Republike Bjelorusije, financiran zajmom Međunarodne banke za obnovu i razvoj u okviru projekta Svjetske banke „Belarus Health System Modernization Project“. Predviđeno trajanje projekta implementacije platforme je 2,5 godine, a ugovorom je pokriveno i 3-godišnje razdoblje jamstva.

U sklopu projekta informatizacije zdravstvenog sustava u Kazahstanu u suradnji s Ministarstvom zdravstva Republike Kazahstanu u tijeku su aktivnosti na održavanju nacionalnog informacijskog zdravstvenog sustava.

Na Ericssonovom tržištu prihodi od prodaje iznose 861,9 milijuna kuna, što je 16,1 posto manje u odnosu na prethodnu godinu, zbog promjene poslovnog modela vezano za usluge upravljanja mrežom HT-a u 2020. godini. Za usporedne stavke, bez usluga upravljanja, prihodi od prodaje bilježe porast od 2,7 posto.

Centar za istraživanje i razvoj Ericssona Nikole Tesle, koji djeluje na lokacijama u Zagrebu, Splitu i Osijeku zapošljava ukupno 1463 stručnjaka. Prošlu godinu Centar je ostvario izvrsne rezultate unatoč okolnostima izazvanim COVID-19 i činjenicom da su veći dio godine zaposlenici radili od kuće. Sve aktivnosti i isporuke u svim poslovnim segmentima odvijaju se prema planu. U poslovnom segmentu Mreže, isporučen je značajan broj funkcionalnosti za 5G i klasične proizvode. U poslovnim segmentima Digitalne usluge, razvojne aktivnosti u Oblaku te čvoru CUDB (Centralized User Database) uspješno su isporučene funkcije uz visoku razinu kvalitete. Nastavljamo dobivati nove odgovornosti u poslovnom segmentu Digitalne usluge, u domeni Home Location Register. U segmentima usluga u mrežnim operacijama i klasičnim sustavima uspješno su pružene brojne usluge podrške kupcima.

Potražnja za uslugama stručnjaka Ericssona Nikole Tesle od strane Ericssonovih globalnih/regionalnih organizacija je i dalje velika. Utjecaj pandemije na realizaciju poslova je ograničen, budući da je primjenom inovativnih rješenja većinu poslova moguće obavljati na daljinu. Stručnjaci Centra za usluge i rješenja za Mreže, uz projekte za kupce Ericsson Nikola Tesla Grupe, uključeni su u aktivnosti integracije i optimizacije različitih tehnologija za Ericssonove kupce u Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj, Irskoj, Danskoj, Finskoj, Švicarskoj, Švedskoj, Češkoj, Grčkoj, SAD-u, Albaniji, Malti, Sloveniji, Slovačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Rusiji, Estoniji, Turskoj, Singapuru, Japanu, Indoneziji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Omanu, Bahreinu, Kataru, Iraku, Vijetnamu, Meksiku, Tajlandu, Kazahstanu, Pakistanu, Brazilu, Maleziji i dr.

Nastavljen je i rad na razvoju i implementaciji softverskih alata za upravljanje i optimizaciju mobilnih mreža, koji se primjenjuju u realizaciji ovih usluga u velikom broju zemalja/operatora diljem svijeta s kojima Ericsson i Ericsson Nikola Tesla posluju.

Stručnjaci Centra za usluge i rješenja iz područja Digitalnih servisa, Medija i Operacija uz projekte za naše kupce, radili su na projektima za potrebe Ericssonovih kupaca u Njemačkoj, Švedskoj, Švicarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Nizozemskoj, Danskoj, Francuskoj, Luksemburgu, Irskoj, Norveškoj, Litvi, Italiji, Sloveniji, Poljskoj, Grčkoj, Albaniji, Australiji i Meksiku. Riječ je o složenim projektima uvođenja 5G tehnologije, sustava operativne i poslovne podrške, kao i o projektima uvođenja jezgrenih rješenja u oblaku.

Timovi koji rade u jedinici za Informacijsku tehnologiju i usluge inženjeringa, osim što pružaju izvrsnu podršku i ostvaruju izuzetne rezultate na projektima upravljanja testnim okolinama i IT operacijama za potrebe korporacije Ericsson, imaju i ključnu ulogu u transformacijskim procesima naše kompanije. Izgrađen je novi podatkovni informatički centar koji energetski učinkovito, koristeći napredne tehnologije (Zero Trust Network, Software Defined Network,...) tvori programibilnu mrežu s centraliziranim upravljanjem uz brzu isporuku rješenja tamo gdje su potrebna. Time je proširen temelj digitalne platforme, optimalno pripremljene za podržavanje sigurnosnih i funkcionalnih zahtjeva poslovanja kao što su transformacije poslovanja prema kupcima, transformacija poslovnih procesa unutar Ericsson Nikola Tesla Grupe, transformacija/optimizacija poslovnog modela prema korporaciji Ericsson, kao i uvođenje novih računalnih disciplina u razvoju inteligentnih digitalnih alata (Machine Learning, Artifficial Inteligence,...). Nadalje, stručnjaci jedinice za Informacijsku tehnologiju i usluge inženjeringa osigurali su IT opremu i infrastrukturu te kontinuirano pružali kvalitetnu podršku za neometan rad od kuće i pružanje podrške kupcima s udaljene pozicije.

Segment ICT za Industriju i društvo uz brojne projekte za kupce Ericssona Nikole Tesle ostvaruje i kvalitetne rezultate na projektima u području IoT platformi i povezanom urbanom prometu za potrebe korporacije Ericsson.

Još iz kategorije

Digitalni tisak u novoj tehnološkoj eri

Digitalni tisak u novoj tehnološkoj eri

17.06.2021.

Canon Europe predstavlja dvije nove napredne mogućnosti automatizacije - jedinicu za praćenje i jedinicu za provjeru za digitalne tiskarske strojeve u boji iz serije imagePRESS C10010VP. Ti noviteti predstavljaju dodatnu podršku korisnicima u tiskarskim produkcijskim okruženjima za postizanje otisaka najviše kvalitete za manje vremena i bez ručnih intervencija rukovatelja.

Značajan iskorak Compinga uz kupnju tvrtke Data Target

Značajan iskorak Compinga uz kupnju tvrtke Data Target

17.06.2021.

Nakon što je Comping preuzeo dio poslovanja Megatrenda razgovarali smo s predsjednikom Uprave Alojzijem Jukićem koji ističe kako je to s jedne strane to je širenje portfelja naših usluga i proizvoda, ali i direktno ubrzavanje poslovanja.

Što je Identity Management?

Što je Identity Management?

16.06.2021.

Spanovi IDM stručnjaci, Stanka Mataga, IDM Project Management Team Leader te Vedran Mrvelj, IDM Development Team Leader bave se implementacijom IDM rješenja kod klijenata u svrhu automatizacije poslovnih procesa za održavanje cijelog životnog ciklusa korisničkih računa i identiteta. Ako krajnji korisnici čijim accountima i identitetima upravljaju ne čuju za njih, znači da dobro rade svoj posao i da sustav dobro i ispravno radi. I to tako obično i biva.