Dodatna povećanja ulaganja u umjetnu inteligenciju

Dodatna povećanja ulaganja u umjetnu inteligenciju

Foto: DepositPhotos

Kompanije i razne organizacije unutar svih industrija povećavaju ulaganja u umjetnu inteligenciju kako bi kreirale kompetitivnu prednost kroz poboljšan uvid u korisničko iskustvo i potrebe, učinkovitost zaposlenika i ubrzanu inovativnost, navodi IDC.

Kroz studiju razotkriva se da će, zahvaljujući navedenom povećanju ulaganja, globalna potrošnja na umjetnu inteligenciju porasti s 85,3 milijarde američkih dolara u ovoj godini na 204 milijarde dolara u 2025. Samim time, složena godišnja stopa rasta (CAGR) za to razdoblje iznosit će 24,5 posto.

"Problemi koje je stvorila pandemija koronavirusa bila je uznemirujuća, ali poslužila je kao katalizator inovacija, rasta i poslovnih transformacija", navodi se u IDC-ovom izvješći.

Ipak, trenutno se stručnost umjetne inteligencije više fokusira na razvoj komercijalnih aplikacija koje optimiziraju učinkovitost u postojećim industrijama. Ubrzanje usvajanja umjetne inteligencije i širenje pametnih, intuitivnih ML/DL algoritama potaknut će stvaranje novih industrija i poslovnih segmenata, a sveukupno će pokrenuti nove mogućnosti za monetizaciju poslovanja.

Pritom, maloprodaja i bankarstvo dvije su industrije koje će potrošiti najviše na rješenja umjetne inteligencije u petogodišnjem predviđenom razdoblju, a maloprodajna potrošnja rast će nešto bržim tempom. Što se tiče rasta potrošnje, očekuje se da će svih 19 industrija u Vodiču za potrošnju imati CAGR iznad 20 posto do 2025. Automatizirani agenti za korisničku podršku i automatizacija prodajnog procesa bit će najprofitabilniji s 15,9 milijardi dolara ili više od 18 posto ukupne potrošnje umjetne inteligencije ove godine.

Softver će biti vodeća tehnološka grupa s više od polovice ukupne potrošnje na umjetnu inteligenciju. Najveća područja ulaganja bit će aplikacije i softver za razvoj te primjenu umjetne inteligencije, dok će softver za životni vijek imati najbrži rast potrošnje s petogodišnjim CAGR-om od 40,7 posto...

Još iz kategorije

Lexmark komercijalizira svoju interno korištenu IoT platformu

Lexmark komercijalizira svoju interno korištenu IoT platformu

20.10.2021.

Kompanija Lexmark, poznata po printerima, razvila je platformu Interneta stvari (IoT) i predstavila je na komercijalnom tržištu. Namijenjena je poduzećima i naziva se Lexmark Optra IoT Solutions, a javnost je za nju doznala tijekom virtualne IoT konferencije IoT Tech Expo North America.

Vlade država će u 2022. potrošiti 6,5 posto više novca na IT rješenja

Vlade država će u 2022. potrošiti 6,5 posto više novca na IT rješenja

20.10.2021.

Potrošnja na informatičke tehnologije (IT) u sektorima vladajućih struktura svih država svijeta dogodine će dosegnuti 557,3 milijarde američkih dolara, što bi bio rast od 6,5 posto u odnosu na potrošnju iz ove godine, navodi Gartner u istraživanju. Naravno, te promjene i dalje potiče aktualna pandemija koronavirusa.

Četvrti kvartal zaredom tržište printera nastavlja s rastom

Četvrti kvartal zaredom tržište printera nastavlja s rastom

19.10.2021.

Svjetsko tržište perifernih uređaja za printanje poraslo je četvrti kvartal zaredom u drugom tromjesečju 2021., prema podacima kojima barata IDC. Isporuke su porasle za 13,4 posto u odnosu na prošlu godinu, odnosno, na gotovo 22,9 milijuna jedinica.