POSLOVNA RJEŠENJA

Digitalna rješenja omogućavaju brzu reakciju na promjene te stvaranje konkurentske prednosti

Specijalizirane aplikacije i pametna rješenja, poput upravljanja otpadom ili parkingom, primjeri su kako unaprijediti interne procese i ostati konkurentan u dinamičnom poslovnom okruženju.

Digitalna rješenja omogućavaju brzu reakciju na promjene te stvaranje konkurentske prednosti

Telekomunikacijske i IT usluge imaju ključnu ulogu u prilagodbi malih i srednjih tvrtki novim trendovima na tržištu, a u toj su prilagodbi posebno važni pametni komunikacijski alati koji korisnicima omogućavaju efikasnu komunikaciju s klijentima, ističe za ICTBusiness.info Daniel Šimić, glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatska. Prema njegovim riječima digitalna rješenja omogućavaju da brzo reagiraju na promjene te da ostvare konkurentsku prednost na dinamičnom tržištu.

Kako integrirati telekomunikacijska i IT rješenja u poslovanje malih i srednjih poduzeća na najučinkovitiji način?

Integracija telekomunikacijskih i IT rješenja u poslovanje malih i srednjih poduzeća zahtijeva pažljivo planiranje i implementaciju. Ključno je osigurati rješenja koja ne samo da olakšavaju kontinuitet poslovanja, već i pružaju podršku korisnicima u svakodnevnim aktivnostima. Telekomunikacije su postale neizostavan dio poslovnog okruženja, pružajući osnovne usluge poput mobilnih telefona i interneta, ali i sigurnosne alate poput A1 Endpoint Protecta. Sve ovo treba integrirati na način koji je intuitivan za korisnike, koji ne zahtijeva dodatne napore ili vještine te omogućuje glatko funkcioniranje svih poslovnih procesa.

Na koji način telekomunikacijske i IT usluge mogu pomoći malim i srednjim tvrtkama da se prilagode novim trendovima na tržištu?

Telekomunikacijske i IT usluge imaju ključnu ulogu u prilagodbi malih i srednjih tvrtki novim trendovima na tržištu. U toj su prilagodbi posebno važni pametni komunikacijski alati koji korisnicima omogućavaju efikasnu komunikaciju s klijentima. Jedna od usluga koja to omogućava je Biz Smart Komunikator koja korisniku olakšava komunikaciju sa svojim klijentima putem različitih kanala, kao što su SMS, e-mail, Viber ili WhatsApp. Ključnu ulogu u tom kontekstu ima i Digital Signage koji omogućava ciljanu komunikaciju putem dinamičkih digitalnih zaslona.

Važna je i optimizacija vlastitih operacija koju tvrtke mogu postići uz pomoć digitalnih rješenja za upravljanje poslovnim procesima. Digitalna im rješenja omogućavaju da brzo reagiraju na promjene te da ostvare konkurentsku prednost na dinamičnom tržištu. Specijalizirane aplikacije i pametna rješenja, poput upravljanja otpadom ili parkingom, primjeri su kako unaprijediti interne procese i ostati konkurentan u dinamičnom poslovnom okruženju.

Koje faktore trebaju uzeti u obzir male i srednje tvrtke prilikom odabira telekomunikacijskog i IT partnera?

Pri odabiru telekomunikacijskog partnera, male i srednje tvrtke trebaju uzeti u obzir nekoliko ključnih faktora. Prije svega, partner treba odgovarati specifičnim potrebama tvrtke i nuditi rješenja koja su prilagođena njenom poslovanju. Naravno, važno je da partner ima dobar omjer cijene i kvalitete te da pruža kontinuiranu podršku korisnicima. Nadalje, ostali važni faktori su fleksibilnost u izvedbi rješenja, povjerenje i dostupnost koje treba uzeti u obzir prilikom odabira. Upravo u A1 Hrvatska našim poslovnim korisnicima pružamo personaliziranu uslugu kako bismo odgovorili na njihove svakodnevne potrebe i osigurali im kontinuitet poslovanja, uz 24/7 podršku naših stručnjaka.

Kako se trend rada na daljinu odražava na potrebu za telekomunikacijskim i IT rješenjima u malim i srednjim tvrtkama?

Upravo je pandemija dodatno istaknula važnost telekomunikacijskih usluga kada govorimo o trendu rada na daljinu. On zahtijeva pouzdane telekomunikacijske i IT usluge kako bi se osigurala produktivnost i kontinuitet poslovanja. Mobilni telefoni su već i prije bili osnovni komunikacijski alat, dok su kolaboracijski alati poput Teamsa doživjeli procvat i  omogućili timovima da efikasno surađuju i komuniciraju na daljinu. Pri tome je za uspješan rad na daljinu neophodna brzina i kvaliteta fiksne mreže. Mi u A1 Hrvatska ponosni smo što korisnicima možemo omogućiti najbolju fiksnu mrežu, što je dokazao i Opensignal koji je proglasio da je naša fiksna mreža najbolja u četiri ključna pokazatelja: stabilnost, brzina preuzimanja i maksimalna brzina preuzimanja podataka te brzina slanja podataka.

Osim toga, A1 ima najveću gigabitnu mrežu s 800 tisuća gigabitnih priključaka diljem Hrvatske. Izgradili smo 140 tisuća optičkih priključaka i postigli 92 postotnu pokrivenost populacije 5G mrežom. Na putu smo da iduće godine omogućimo gigabitni priključak u 70 posto hrvatskih kućanstva, odnosno njih čak milijun.

Sve navedeno omogućava brz i kvalitetan rad na daljinu, međutim, budući da ugroze s interneta iz dana u dan napreduju, važno je poduzeti i sigurnosne mjere uz alate poput A1 Endpoint Protecta i Cloud Firewalla kako bi osjetljivi podaci tvrtke ostali zaštićeni.