Digitalizacija nije relevantna, vrijeme je disperzije

Digitalizacija nije relevantna, vrijeme je disperzije

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Promjene na tržište događaju se mnogo brže nego inače, sve se dodatno ubrzalo pa više ne govorimo o digitalnoj transformaciji već o disperziji, za ICTbusiness.info govori Dejan Ljuština, osnivač konzultantske vrtke Vision Partners.

Prema njegovim riječima način na koji se rade digitalne transformacije mora biti ispravan, a najveća greška koje firme rade jest stvaranje novoga po obrascima staroga.

U vrijeme nakon krize svi su shvatili važnost tehnologije. Koje su ključne tehnologije koje vidite da će oblikovati našu budućnost?

Ja gledam na to malo šire. Nije samo tehnologija pokretač promjene. Ona je tzv „enabler“. U stvari digitalizacija kao tema više nije relevantna. Termin koji mi koristimo u Vision Partners jest disperzija. Kina su disperzirana u dnevni boravak, banke na fintech aplikacije, posjete doktoru na zoom poziv, odlazak u teretanu na Peloton spravu kući, odlazak u restoran na dostavu preko Wolta. Koje su još stvari doprinijele osim same tehnologije u kreiranju efekta disperzije : značajno poboljšanje korisničkog iskustva kroz eliminaciju „frikcija“ te posebno proizvodi bazirani na psihologiji vrijednosti. Zato te stvari trebamo gledati u kombinaciji. Tehnologija koja u kombinaciji sa dva dodatna efekta ima najveći potencijal jest AI. Uzmite na primjer Lemonade – danas je moguće napraviti osiguravajuće društvo bez fizičkog front office-a i bez osoblja u prodaji i administraciji, samo pomoću dobrog AI algoritma i platforme. Štoviše, takva kompanija ima duplo veći NPS od tradicionalne osiguravajućih društava.

Govori se o kritpovalutama, AI, VR, AR, blockchain, digitalnoj transformaciji, podatkovnim centrima i to onim običnim, hibridnim, a u konačnici promjenama poslovnih modela. Kamo idemo?

Priča se o mnogo tema. No neće sve biti relevantne. Ja ću odabrati tri koje će po meni sigurno napraviti veliki sektorski „shake-up“ : AI, cloud i 5G. Pojedinačno ali posebno u kombinaciji. Jedna dodatna su NFT-ovi koji imaju ogroman potencijal, ali za masovni take-up morati ćemo još malo pričekati.

Kako tvrtke danas trebaju pristupiti digitalnoj trasnformaciji?

Imati strategiju digitalne transformacije danas nije nikakav faktor diferencijacije. Naravno, ako neka firma uopće nije krenula tim putem onda je u stvarno opasnoj situaciji, osim ako nije prirodni monopol,  da za 3-5 godina propadne. S druge strane, način na koji se rade digitalne transformacije mora biti ispravan. Najveća greška koje firme rade jest stvaranje novoga po obrascima staroga. Da pojasnim malo. Na primjer, AT&T je donio stratešku odluku u ulazak u segment digitalnih medija. Potrošili su 130 milijardi dolara na akvizicije i platili 6,4 milijardi dolara na savjetnike da bi za samo 3-4 godine otpisali 40 milijardi i napravili divestment cijelog segmenta. Zašto? Zato što su nastupili u tom segmentu po obrascu pravila koja vrijede za telekome : EBITDA od 35% plus dividenda. Pravila za Neflix, Amazon i Disney+ koji su im konkurenti jesu drugačija. Zato su trebali tom tržištu pristupiti na drugačiji način, a ne kroz organizaciju, mindset i metriku telekom firme. Slično je i za druge sektore.

Koliko je važna telekomunikacijska inftarsuktura za razvoj - kreće naime ubrzana izgradnja optičke infrastructure ali i očekuje se dolazak 5G mreža?

5G je fantastičan globalni brand za sebe. Upravo je disperzija dovela do toga da su nam potrebe za brzu telekomunikacijsku infrastrukturu još veće. Mislim da je 5G velika prilika za telekome ali i za druge industrije koje se transformiraju.

Hoće li i na koji način, a ključno je i kada 5G doniejti zaistza sve što se o njemu govori?

Vrijeme za 5G je praktički sada. Potrebe nikad nisu bile veće, bilo da se radi o ljudima ili kompanijama. Mislim da je neupitno da će 5G donijeti sve ono što je potrebno. Isto tako, mislim da je i dobar trenutak da se do toga dođe na profitabilan način za sve sudionike.

Tehnološka industrija nastavlja razvoj. Kada pogledate Infobip, Rimac, Photomath, Mivroblink i drudge tvrtke gdje vidite njihovu budućnost?

Osobno pratim već dugo tehnološki sektor ne samo kao savjetnik nego i kao investitor. I razvio sam jednu vrstu capability frameworka što firmi sve treba da iz etablirane pozicije kao što imaju firme koje ste naveli, iskorači na globalnu scenu i dođe do valuacije od nekoliko desetina ili čak stotinu milijardi US$. U Centralnoj i Istočnoj Europi za sada imamo samo jedan takav uspješan primjer  kompanija UI Path iz Rumunjske. O svakoj od firmi koje ste naveli bi se dalo pričati vrlo detaljno, no ako moram odabrati samo jednu stvar koja im je bitna da svoj uspjeh lansiraju na taj slijedeći nivo (kao što je to uspio UI Path), onda jest to da moraju imati najbolji svjetski talent u segmentu u kojem su prisutni. To naravno jako puno košta i naše firme imaju problem dobiti ljude koji sutra mogu otići raditi u Amazon, Netflix, Teslu ili Lemonade. No, ima pozitivnih primjera kako se naše firme nose sa time.

Krenuli ste u osnivanje svoje tvrtke. Nakon godina u korporativnom svijetu, poduzetništvo. Zašto?

Osnovati konzultantsku firmu koja će raditi na način na koji mislim da je ispravan, te je napraviti sa pažljivo biranim partnerima jest dugo osmišljavana stvar. Vjerujem da tu nisam jedini u razmišljanjima , no razlika između mene i nekih drugih jest da sam se ja finalno odlučio na to. Veliki savjetodavni sistemi su prestali biti partnerstva te su postali korporacije. Agilnost, kreativnosti i poduzetnost traži manje i fleksibilnije kompanije. Dodatno, većina velikih savjetodavnih sistema je izgubila povjerenje te smo svjedoci korporativnih skandala skoro na tjednoj razini. Zato mislim da je sada jako velika prilika za nas i općenito firme poput Vision Partners.

U kojim segmentima vidite svoje ključne kupce?

Naš cilj je raditi za manje klijenata ali raditi za one koji stvarno žele nešto napraviti sa konzultantom i ne uzimaju konzultanta zbog „pečata“.  Industrije na koje ćemo se fokusirati su TMT (tech, media, telekom), energetika i retail/consumer. Usluge koje pružamo su strateško savjetovanje oko budućih poslovnih modela, transformacije i organskog rasta, zatim poboljšanje poslovanja kroz restrukturiranje i reorganizaciju, te finalno savjetovanje oko spajanja i preuzimanja te investicija.

Još iz kategorije

Neoinfo razvio sustav za jednostavno plaćanje na portalima

Neoinfo razvio sustav za jednostavno plaćanje na portalima

24.06.2021.

Zagrebačka tvrtka Neoinfo razvila je Mobile Payments Gateway, sustav za autoriziranje transakcija i naplatu različitim aplikacijama za mobilna plaćanja. U sklopu tog projekta započeli su i s pilot projektom PortalPay namijenjenom jednostavnom i brzom čitateljskom plaćanju na portalima, blogovima i sličnim online mjestima.

Nalazimo se na početku digitalne revolucije i njezin kraj i dostignuća uopće ne možemo pojmiti

Nalazimo se na početku digitalne revolucije i njezin kraj i dostignuća uopće ne možemo pojmiti

24.06.2021.

Dinamika promjena u digitalnoj industriji je daleko brža nego u tradicionalnima i to nam donosi prilagodljivost i otpornost, ističe za ICTbusiness.info Ratko Mutavdžić tehnički direktor Microsofta za CEE regiju, koji predaje i na Algebrinom Mini MBA Digital, koji govori o umjetnoj inteligenciji, cloudu i što nas čeka u budućnosti.

Hrvatske tvrtke sve više prepoznaju prednosti cjelokupnih rješenja baziranih na Salesforcu

Hrvatske tvrtke sve više prepoznaju prednosti cjelokupnih rješenja baziranih na Salesforcu

23.06.2021.

Domaća IT i konzultantska scena bogatija je za novog člana tvrtka LeverUP Consulting, s uredima u Zagrebu i Talinu o čemu smo razgovarali s direktoricom Dariom Kulikovom koja ističe kako su specijalizirani za implementaciju, nadogradnju i održavanje CRM sustava te da su certificirani partner američke tvrtke Salesforce.