CES 2022: Microsoft i Qualcomm objavili suradnju na razvoju čipova za proširenu stvarnost

CES 2022: Microsoft i Qualcomm objavili suradnju na razvoju čipova za proširenu stvarnost

Microsoft i Qualcomm najavili su tijekom CES sajma u Las Vegasu zajedničku suradnju pri razvoju čipova za proširenu stvarnost (AR), koji bi se trebali nalaziti u jednostavnim uređajima kao što su AR naočale.

Ali, to nije sve. Kompanije su najavile planove integracije svog AR softvera, Microsoft Mesh i Snapdragon Spaces XR (Mixed Reality) Developer Platform. Konačni cilj je biti sveprisutan u metaverzumu, kad on zaživi u punom smislu. Stoga, ništa se ne prepušta slučaju i radi se unaprijed, s dugoročnim pogledima.

Prema Qualcommovom priopćenju za javnost o planiranoj suradnji, kompanije će raditi na AR-u i u potrošačkom i u poslovnom sektoru. Nedavno se Microsoft uvelike usredotočio na svoje AR/XR rezultate, kao i metaverzum te na poslovni sektor. Qualcomm je također iznio viziju za IoT Next kao jedan od načina na koji planira sudjelovati u metaverzumu.

Treba spomenuti da se Microsoft u prošlosti udružio s Qualcommom kako bi razvio prilagođene SQ1 i SQ2 čipove za Surface Pro X uređaje temeljene na ARM-u. Mnoge AR/XR slušalice, kao što su Meta/Facebookov Oculus Quest i HoloLens 2, izgrađene su uz pomoć Qualcommovih Snapdragon čipova.

Microsoft je također surađivao s Qualcommom kako bi pokušao izgraditi momentum za Windows računala koja se temelje na ARM-u, ali taj napor nije otišao daleko u smislu udjela kupaca ili tržišnog udjela u industriji pa se sve nekako "ispuhalo".

Microsoft Mesh, za one kojima je potrebno brzo podsjećanje, platforma je mješovite stvarnosti (MR) koju pokreće Azure i namijenjena je stvaranju osjećaja zajedničke prisutnosti na raznim uređajima. Microsoft je govorio o Mesh na Build Developer konferenciji prošlog proljeća. Tijekom jeseni je pak najavio planove za dovođenje Mesh na Teams, što znači da se uvelike obavlja integracija te samim time privikavanje korisnika na novitet...

Još iz kategorije

Worldline je lansirao prvu SoftPOS aplikaciju na hrvatsko tržište

Worldline je lansirao prvu SoftPOS aplikaciju na hrvatsko tržište

16.01.2022.

SoftPOS aplikacija, tvrtke Worldline, prva u Hrvatskoj omogućuje pretvaranje vašeg pametnog telefona u POS uređaj. Aplikacija SoftPos može se instalirati na pametne telefone i zato je idealna za dostavljače, taksiste, ugostitelje, mikro poduzetnike, freelancere, kozmetičke salone i mnoge druge uslužne djelatnosti. Osim za male poduzetnike funkcionira i za velike trgovce koji provode plaćanja putem Android sustava (kao što su željeznice u Poljskoj ili poštanske usluge u Španjolskoj).

CES 2022: Schneider Electric predstavio prva energetska rješenja za dom izrađena od reciklirane plastike iz oceana

CES 2022: Schneider Electric predstavio prva energetska rješenja za dom izrađena od reciklirane plastike iz oceana

13.01.2022.

Schneider Electric predstavio je prva energetska rješenja za dom izrađena od oceanske plastike. Vodeći asortiman utičnica i sklopki na tržištu, Merten, izrađen je od recikliranog materijala izvučenog iz oceana. Čitava linija se isporučuje u održivoj ambalaži te tako kupcima omogućuje da se pridruže u postizanju ugljične neutralnosti.

CES 2022: Nvidia razvija ekosustav igara u cloudu zajedno s partnerima AT&T-om i Samsungom

CES 2022: Nvidia razvija ekosustav igara u cloudu zajedno s partnerima AT&T-om i Samsungom

12.01.2022.

Nvidia je na CES sajmu u Las Vegasu objavila da razvija ekosustav igara u cloudu zajedno s partnerima - AT&T-om i Samsungom. Ta će suradnja, nadaju se u kompaniji, proširiti doseg i performanse GeForce NOW, Nvidijine usluge streaminga igara u cloudu.