Apple bi se mogao prebaciti na vlastite 5G čipove za iPhone do 2023.

Apple bi se mogao prebaciti na vlastite 5G čipove za iPhone do 2023.

Foto: DepositPhotos

Apple se okreće što je više moguće svojim rješenjima po pitanju hardvera, baš kao što je okrenut u tom smjeru po pitanju softvera. Time dobiva punu kontrolu nad proizvodom, ali i dobiva točno što želi. Upravo zato bi uskoro trebao proizvoditi svoje 5G modeme za iPhone modele.

Navodi to uvijek upućeni južnokorejski stručnjak i analitičar Ming-Chi Kuo. Čak je poprilično detaljan i tvrdi da će se prvi iPhone modeli s Appleovim 5G modemima pojaviti za dvije godine, što je iznimno brzo.

- Dok se to ne dogodi i dalje će ih proizvoditi Qualcomm, a nakon toga Apple. Tranzicija će ili biti postepena ili će se dogoditi odjednom - tvrdi Ming-Chu Kuo.

Iako je to za Apple odlična vijest, napredovati do te mjere da se ne treba oslanjati na "treću stranu", za Qualcomm nije. Naime, konkurencija je na Android tržištu žestoka i u američkoj će se kompaniji morati itekako potruditi da nadomjeste gubitak Applea. Koji godišnje prodaje oko 15 posto svih pametnih telefona.

Trenutno, Apple koristi Qualcommov Snapdragon X55 modem za iPhone 12 modele i očekuje se da će u narednim generacijama koristiti X60 i X65 seriju. Kad se pak obavi tranzicija, troškovi će se za Apple smanjiti i zarada od svakog iPhonea porast će za određeni postotak.

I ne samo to, Kuo tvrdi da će se u tom trenutku općenito smanjiti cijena 5G modema pa će i pametni telefoni najniže razine imati mogućnost imati 5G modeme, što će tu tehnologiju dodatno pogurati prema naprijed...

Da Apple uistinu može tako nešto postići sam, potvrđuje i činjenica da je s prošlom godinom raskinuo partnerstvo s Intelom pa se okrenuo svojoj proizvodnji procesora. Isto tako, uz Intel je radio na 5G modemima i kroz nekoliko godina u kompaniji su uspjeli "pohvatati" detalje i shvatiti na koji način je implementirati kvalitetno bez korištenja usluga onih specijaliziranih samo za to.

Još iz kategorije

Neoinfo razvio sustav za jednostavno plaćanje na portalima

Neoinfo razvio sustav za jednostavno plaćanje na portalima

24.06.2021.

Zagrebačka tvrtka Neoinfo razvila je Mobile Payments Gateway, sustav za autoriziranje transakcija i naplatu različitim aplikacijama za mobilna plaćanja. U sklopu tog projekta započeli su i s pilot projektom PortalPay namijenjenom jednostavnom i brzom čitateljskom plaćanju na portalima, blogovima i sličnim online mjestima.

Nalazimo se na početku digitalne revolucije i njezin kraj i dostignuća uopće ne možemo pojmiti

Nalazimo se na početku digitalne revolucije i njezin kraj i dostignuća uopće ne možemo pojmiti

24.06.2021.

Dinamika promjena u digitalnoj industriji je daleko brža nego u tradicionalnima i to nam donosi prilagodljivost i otpornost, ističe za ICTbusiness.info Ratko Mutavdžić tehnički direktor Microsofta za CEE regiju, koji predaje i na Algebrinom Mini MBA Digital, koji govori o umjetnoj inteligenciji, cloudu i što nas čeka u budućnosti.

Hrvatske tvrtke sve više prepoznaju prednosti cjelokupnih rješenja baziranih na Salesforcu

Hrvatske tvrtke sve više prepoznaju prednosti cjelokupnih rješenja baziranih na Salesforcu

23.06.2021.

Domaća IT i konzultantska scena bogatija je za novog člana tvrtka LeverUP Consulting, s uredima u Zagrebu i Talinu o čemu smo razgovarali s direktoricom Dariom Kulikovom koja ističe kako su specijalizirani za implementaciju, nadogradnju i održavanje CRM sustava te da su certificirani partner američke tvrtke Salesforce.