APIS IT nastavlja rast nakon kupnje podatkovnog centra u Jastrebarskom

APIS IT nastavlja rast nakon kupnje podatkovnog centra u Jastrebarskom

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Najviša razina sigurnosti, dostupnost podataka i neprekinut rad razlog su kupnje podatkovnog centra u Jastrebarskom, pojašnjava za ICTBusiness.info predsjednik Uprave APIS IT-a Saša Bilić. Oba centra redundantnim izvorima napajanja, hlađenja i sigurnosti udovoljavaju standardu TIER3, s time da je DC Jaska i jedini nositelj tog certifikata u Hrvatskoj, pa i u cijeloj regiji, ističe Bilić.

Ova državno gradska IT tvrtka IT posljednjih godina zaista bilježi dobre rezultate u svim aspektima poslovanja. Prema njegovim riječima to je najvećim dijelom rezultat velikog investicijskog ciklusa kojim smo proveli tehnološku i kadrovsku konsolidaciju i povećali vlastite kapacitete za implementaciju i najzahtjevnijih projekata unutar državne uprave.

APIS IT je jako dobro poslovao u 2020. godini. Kakvim ocjenjujte poslovanje posljednjih godina i što očekujete u 2021. godini?

Da, APIS IT posljednjih godina zaista bilježi dobre rezultate u svim aspektima poslovanja. To je najvećim dijelom rezultat velikog investicijskog ciklusa kojim smo proveli tehnološku i kadrovsku konsolidaciju i povećali vlastite kapacitete za implementaciju i najzahtjevnijih projekata unutar državne uprave. S druge strane, pandemija je dala snažan poticaj ubrzanju digitalizacije pa je cijeli IT sektor tijekom 2020., uz povećan obujam posla, imao dobre poslovne rezultate.

Mi u APIS IT-u ćemo i dalje biti usmjereni na podizanje razine digitalne spremnosti javne uprave, prvenstveno kroz niz projekata koje naši ključni korisnici  pripremaju kao nove e-usluge za građane i gospodarstvo, ali i osiguranje tehnoloških kapaciteta za smještaj državne IT infrastrukture i podataka javne uprave.

Kupili ste PCK, odnosno data centar u Jastrebarskom, kakvi su planovi?

Uz podatkovni centar na lokaciji naše tvrtke u Zagrebu, podatkovni centar u Jastrebarskom stavlja nas u poziciju da korisnicima naših usluga možemo osigurati najvišu razinu sigurnosti i dostupnosti podataka te jamčiti neprekidan rad i kontinuitet poslovanja u svim okolnostima. Naime, centri su na različitim lokacijama u dvije potresne zone, a međusobno su povezni preko dvije neovisne trase izravnom optičkom vezom. Oba centra redundantnim izvorima napajanja, hlađenja i sigurnosti udovoljavaju standardu TIER3, s time da je DC Jaska i jedini nositelj tog certifikata u Hrvatskoj, pa i u cijeloj regiji.

Kapaciteti kojima sada raspolažemo mogu pratiti rastuće potrebe javnog sektora bilo da je riječ o smještaju infrastrukture ili aplikacija i podataka. U tom kontekstu vidimo i priliku za suradnju s realnim sektorom, pretežno u segmentu kolokacije, gdje možemo biti broj jedan u Hrvatskoj, ne zanemarujući naravno ni druge aspekte našeg poslovanja, jer APIS IT je full service IT tvrtka koja se prvenstveno bavi razvojem i održavanjem IT sustava.

Zašto je za APIS IT, ali za državu i grad Zagreb kao vlasnike važno da APIS IT ima dva  vrlo moderna data centra?

U okolnostima u kojima smo doživjeli potres i pandemiju te čitamo o hakerskim napadima i ispadima velikih sustava, svima je važno znati da su njihovi podaci i sigurni i da do njih mogu doći u bilo kojem trenutku. Mi primjerice svojim korisnicima jamčimo dostupnost od 99.982 posto godišnje. S druge strane, kontrola nad podacima temelj je i digitalne suverenosti naše zemlje, odnosno hrvatske javne uprave. U situaciji kada se velik dio naših života odvija online, važno je da se podaci koji se pritom skupljaju i obrađuju čuvaju i koriste u skladu s našim propisima jer oni građanima Hrvatske i EU-a jamče maksimalnu zaštitu osobnih podataka. U kontekstu javne uprave koja prikuplja i obrađuje najosjetljivije podatke svakog od nas, kontrola nad podacima je od kritičnog značaja jer se jedino na taj način možemo zaštititi od raznih zloporaba ili trgovine podacima za različite svrhe, čemu smo posljednjih godina svjedočili u slučaju velikih neeuropskih platformi.  Činjenica da Republika Hrvatska i Grad Zagreb imaju na raspolaganju najnaprednije kapacitete za pohranu podataka stoga je temelj sigurnosti i osnova za daljnju digitalizaciju javne uprave.

Nastavlja se projekt CDU - Centra dijeljenih usluga. Što je dosad napravljeno i kakvi su daljnji planovi?

U suradnji sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva, koji je nositelj tog EU projekta, u manje od dvije godine od početka projekta došli smo do  200 tijela javne uprave koja koriste infrastrukturu i usluge Centra dijeljenih usluga. Već samo to je izvrstan pokazatelj opravdanosti ovog važnog projekta javne uprave jer je ključni pokazatelj uspješnosti koji trebamo ostvariti do isteka provedbenog razdoblja, odnosno do kraja 2023. godine, ukupno 300 korisnika. Sadašnji rezultat dovoljno govori o interesu i potrebama tijela javne uprave. No, ovaj je projekt javnoj upravi donio i važnu prekretnicu jer je unutar njega realizirana državna sabirnica, odnosno GSB platforma koja se dugo planirala, a više puta i bezuspješno

pokretala kao zaseban projekt. Uspostavom GSB-a omogućili smo brzu i sigurnu komunikacija između servisa koji su udomljeni na CDU platformi, ali i svih drugih servisa i registara izvan CDU platforme.

Daljnji planovi su realizacija svih postavljenih ciljeva projekta u zadanim rokovima, a na a duži rok, izlazeći iz projektnih okvira i integracija daljnjih tijela javnog sektora, gdje govorimo o potencijalu od 2000 tijela i institucija.

Tvrtka i dalje zapošljava - kakav vam je profil potreban i kako ih uopće naći na tržištu?

Nama, kao i svima u ovoj branši, najviše trebaju stručnjaci s iskustvom odnosno seniori, bilo da govorimo o razvoju i održavanju, poslovnoj analizi, testiranju ili cloud tehnologijama. Danas smo po broju zaposlenih druga IT tvrtka u Hrvatskoj i svjesni smo da se za kadrove natječemo ne samo s propulzivnim domaćim tvrtkama nego i stranim kompanijama. Stoga svoje potrebe rješavamo kombiniranim pristupom gdje jedan dio stručnjaka nastojimo privući izvana, a istodobno kroz programe razvoja i mentoriranja pripremamo ljude za zahtjevnije zadaće. Srećom, naši stručnjaci rado odvajaju vrijeme za rad s kolegama pa na taj način možemo držati korak s povećanim obujmom posla.

Ove ste godine dobili nagradu IDC-a za izvrsnost. Što to za vas kao tvrtku znači?

Nagrada Digital Leader of the Year koju za izvrsnost na području digitalne transformacije dodjeljuje IDC Adriatics, nije bila samo priznanje meni osobno nego i cijelom timu APIS IT-a koji je tijekom 2020. godine, uz podršku našim korisnicima, odradio niz velikih projekata. U kratkim rokovima i otežanim uvjetima rada uspjeli smo odraditi od ključnih aktivnosti na uspostavi državnog clouda, IT predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a, uspostave digitalne platforme za praćenje i suzbijanje zaraznih bolesti i izbora. Uz sve to, naš je tim u suradnji s Poreznom upravom proveo i sve prioritetne fiskalne mjere Vlade RH za olakšavanje posljedice krize koju su pandemija i lock-down uzrokovali u gospodarstvu. Posebno mi je drago su što u velikoj konkurenciji regionalnih tvrtki obje nagrade IDC Adriaticsa otišle u Hrvatsku, odnosno nama i Fini, čime smo dokazali snagu hrvatskog IT sektora.

Još iz kategorije

Lexmark komercijalizira svoju interno korištenu IoT platformu

Lexmark komercijalizira svoju interno korištenu IoT platformu

20.10.2021.

Kompanija Lexmark, poznata po printerima, razvila je platformu Interneta stvari (IoT) i predstavila je na komercijalnom tržištu. Namijenjena je poduzećima i naziva se Lexmark Optra IoT Solutions, a javnost je za nju doznala tijekom virtualne IoT konferencije IoT Tech Expo North America.

Vlade država će u 2022. potrošiti 6,5 posto više novca na IT rješenja

Vlade država će u 2022. potrošiti 6,5 posto više novca na IT rješenja

20.10.2021.

Potrošnja na informatičke tehnologije (IT) u sektorima vladajućih struktura svih država svijeta dogodine će dosegnuti 557,3 milijarde američkih dolara, što bi bio rast od 6,5 posto u odnosu na potrošnju iz ove godine, navodi Gartner u istraživanju. Naravno, te promjene i dalje potiče aktualna pandemija koronavirusa.

Četvrti kvartal zaredom tržište printera nastavlja s rastom

Četvrti kvartal zaredom tržište printera nastavlja s rastom

19.10.2021.

Svjetsko tržište perifernih uređaja za printanje poraslo je četvrti kvartal zaredom u drugom tromjesečju 2021., prema podacima kojima barata IDC. Isporuke su porasle za 13,4 posto u odnosu na prošlu godinu, odnosno, na gotovo 22,9 milijuna jedinica.