INTERNETSKO POSLOVANJE

Zalando zabilježio blagi rast prihoda početkom 2024.

Zalando povećava kvalitetu asortimana, širi lifestyle ponudu, unaprjeđuje inspiraciju i osvaja još više B2B partnera kako bi osigurao rast GMV-a i veću profitabilnost u prvom tromjesečja

Zalando zabilježio blagi rast prihoda početkom 2024.

Zalando je ostvario rast kvalitete i povećao profitabilnost u prvom tromjesečju budući da je povećao kvalitetu svog asortimana, zabilježio snažan rast u lifestyle ponudi, učinio iskustvo kupaca inspirativnijim i u svoju mrežu uključio više logističkih partnera.

U usporedbi s prošlom godinom, GMV je u prvom kvartalu porastao 1,3 posto na 3,3 milijarde eura. Prihod je iznosio 2,2 milijarde eura u usporedbi s 2,3 milijarde eura u istom razdoblju prethodne godine. Usklađeni EBIT porastao je na 28,3 milijuna eura u prvom tromjesečju, u skladu s očekivanjima tržišta, i predstavlja maržu od 1,3 posto, u usporedbi s -0,7 milijuna eura u istom razdoblju lani. Značajno poboljšanje profitabilnosti potaknuto je nižim troškovima isporuke i uspješnim upravljanjem zalihama, što je dovelo do poboljšane bruto marže.

Segment Business-to-Consumer poslovanja (B2C) bilježi najveći rast u kategorijama ponude Ljepota, Sport, Djeca & obitelj, uključujući i “Lounge by Zalando”. U segmentu Business-to-Business poslovanja (B2B) dodaje se više višekanalnih partnera u cjelokupnom procesu naručivanja i isporuke (fulfillment) i povećava prihod za 13 posto. Cjelogodišnje smjernice za 2024. su potvrđene.

Ovi su rezultati potvrda nove strategije Zalanda, predstavljene u ožujku ove godine, koja podrazumijeva izgradnju vodećeg paneuropskog ekosustava e-trgovine za modu i lifestyle oko svoja dva glavna vektora rasta: poslovanja poslovnih subjekata s krajnjim korisnicima (B2C) i poslovanja s poslovnim subjektima (B2B).

Zalando potvrđuje svoje smjernice za cijelu 2024. i očekuje da će i GMV i prihod ove godine porasti od 0 posto do 5 posto u usporedbi s 2023. Tvrtka će se i dalje usredotočiti na profitabilan rast, uz progresiju marže, a očekuje se da će usklađeni EBIT biti između 380 milijuna eura i 450 milijuna eura.