POSTOJI RAZLOG

Windows 10 u mjesec dana privukao neuobičajeno velik broj novih korisnika

Windows 10 u mjesec dana privukao neuobičajeno velik broj novih korisnika
Depositphotos

Statcounter početkom svakog mjeseca objavljuje izvješća s detaljima najnovijih promjena na tržištu internetskih preglednika i operativnih sustava pa je tako bilo i ovaj put.

Podaci pokazuju da je u veljači Windows 11 stigao do 19,13 posto udjela, ali i da je Windows 10 zabilježio značajan skok te je na 73,25 posto udjela. To je rast od čak 4,39 posto u samo mjesec dana. Primjerice, Windows 11 je "skočio" za 1,01 posto.

No, podaci za ožujak bi mogli biti značajno drugačiji jer je 28. veljače stiglo toliko očekivano veliko ažuriranje Windowsa 11 pa bi podosta korisnika to moglo vidjeti kao potrebnu motivaciju za nadogradnju operativnog sustava.

Tržište operativnih sustava je ogromno i rijetko doživljava iznenadne skokove ili značajne promjene. Međutim, veljača 2023. je iznimka. U siječnju 2023. Microsoft je okončao svaki vid podrške za Windows 7 i 8.1 sustave, a to podrazumijeva i program proširenih sigurnosnih ažuriranja.

To je rezultiralo većim brojem kompanija koje su nadogradile računala na Windows 10, čime je njegov tržišni udio porastao za više od četiri posto.

Svejedno, unatoč konačnom prestanku podrške, Windows 7 ostaje treća najpopularnija verzija Windowsa. Međutim, izgubio je ogroman dio korisnika i pao s 9,55 posto na 5,39 posto. Tržišni udio Windowsa 8.1 također se prepolovio s 2,28 posto na 1,15 posto.

Dakle, ovime se samo još jednom potvrdilo da korisnici na novije verzije operativnih sustava prelaze isključivo kad moraju, za što je ponajprije kriva Microsoftova politika naplaćivanja softvera.

Što donosi određene prednosti u vidu prihoda, ali ih odnosi u smislu korištenja i iskoristivosti noviteta, što podrazumijeva i korištenje softvera kompatibilnog isključivo s najnovijim sustavom.