Upravni odbori često su prepreka digitalnoj transformaciji tvrtki

Upravni odbori često su prepreka digitalnoj transformaciji tvrtki

Foto: DepositPhotos

Čak i u svijetu koji je sve više digitaliziran, novo izvješće Deloitte Globala otkriva da tehnološka strategija i iskustvo nedostaju u upravnim odborima, koji zbog nedostatnog znanja koče napredak. I umjesto da prepuste vođenje transformacije zaduženima i kvalificiranima, navodi se, zbog neugode da će se vidjeti koliko ne znaju stvaraju prepreke u napretku.

Ovaj jaz između razine tehnološkog angažmana koju organizacije trebaju i onoga što često postoji u prostorijama upravnih odbora može u konačnici ugroziti digitalnu transformaciju i strategije stvaranja vrijednosti u cjelini, smatraju u Deloitteu.

Izvješće je potaknuto Gartnerovom prognozom da će svjetska IT potrošnja dosegnuti 4,4 bilijuna američkih dolara ove godine. U isto vrijeme, kibernetički napadi su se u posljednje dvije godine globalno proširili.

Deloitte se stoga zapitao jesu li odbori pojačali angažman u tehnološkim problemima, uključujući kibernetičku tehnologiju i ulaganja te također jesu li učinkoviti po tom pitanju i pomažu li osigurati da tehnologija podržava strategiju, a ne obrnuto.

Organizacije traže snažniji angažman odbora u tehnološkoj strategiji. Međutim, manje od polovice ispitanih rukovoditelja i članova odbora vjeruje da osiguravaju dovoljan nadzor nad tehnološkim pitanjima. Sličan broj rukovoditelja (44 posto) rekao je da direktorima njihovih upravnih odbora nedostaje znanje koje im je potrebno za pružanje učinkovitog upravljanja u ovom ključnom području.

Istraživanje je otkrilo i brojne izazove u nadzoru odbora nad digitalnim, kibernetičkim i novim tehnologijama, uključujući pretjerano oslanjanje na upravljanje, nedostatke u tehnološkoj tečnosti, nejasne strukture upravljanja tehnologijom, loše definirane informacije o upravljanju i nejasne veze između tehnologije i strategije...

Dakle, čak se i tehnološki sektor bori s problemima koje stvara rukovodeći kadar, nespreman maknuti se u stranu pa pustiti da rezultati govore u ime onih koji su zaduženi za digitalni segment.

Još iz kategorije

Novi branding Sofascora uz dovođenje Luke Modrića kao ambasadora

Novi branding Sofascora uz dovođenje Luke Modrića kao ambasadora

05.10.2022.

Suradnja s Modrićem je objavljena u trenutku kada hrvatska IT tvrtka Sofascore kreće u novo poglavlje svojeg poslovanja, a sve započinje dizajnerskim iskorakom i objavom novog logotipa na velikoj proslavi u središtu Zagreba.

Studio Sonda deseta je najučinkovitija nezavisna agencija u Europi

Studio Sonda deseta je najučinkovitija nezavisna agencija u Europi

03.10.2022.

Studio Sonda najučinkovitija je agencija u Hrvatskoj u 2021. godini, dok je Gradska knjižnica Poreč najučinkovitiji brend, kao i oglašivač, pokazao je to Global Effie Effectiveness Index 2021, a na rang-listama najučinkovitijih našle su se i druge hrvatske agencije i tvrtke.

UniCredit i Allianz učvršćuju svoje partnerstvo

UniCredit i Allianz učvršćuju svoje partnerstvo

03.10.2022.

UniCredit i Allianz objavljuju da su potpisali okvirni ugovor i dva dodatna ugovora o kupoprodaji udjela u Zagrebačkoj banci, s namjerom da otpuste svoje izravne i neizravne dioničke udjele.