Troškovi upravljanja podacima organizacije stoje 2 milijuna dolara godišnje

Troškovi upravljanja podacima organizacije stoje 2 milijuna dolara godišnje

Foto: Fotolia

Globalne organizacije ulažu velike napore kako bi stekle konkurentske prednosti u današnjoj digitalnoj ekonomiji, ali istovremeno ne uspijevaju učinkovito upravljati svojim podacima, što ih u konačnici košta milijune dolara u pogledu izgubljene produktivnosti i propuštenih prilika, otkrilo je novo istraživanje koje je naručio Veritas Technologies, vodeća tvrtka na tržištu rješenja za zaštitu podataka u poslovnim okruženjima i softverskih rješenja za pohranu podataka.

Kada zaposlenici imaju učinkovit pristup podacima, imaju sav uvid koji im je potreban kako bi donosili bolje, kvalitetnije odluke. Međutim, istraživanje „Vrijednost podataka“ koje je za Veritas provela tvrtka Vanson Bourne na uzorku od 1500 IT menadžera koji donose odluke u 15 zemalja, pokazalo je da izazovi vezani uz upravljanje podacima imaju iznimno veli utjecaj na učinkovitost zaposlenika, produktivnost i profitabilnost tvrtki širom svijeta. Zaposlenici, u prosjeku, gube dva sata dnevno tražeći podatke, što dovodi do gubitka produktivnosti do 16 posto.

Organizacije koje su uložile u učinkovito upravljanje vlastitim podacima kažu kako su ostvarile uštede te su se pohvalile i većom produktivnošću radnika. Sedam od deset tvrtki (70 posto) kaže da je smanjilo troškove, dok više od dvije trećine tvrtki (69 posto) kaže kako su njihovi zaposlenici sada mnogo efikasniji.

“Eksponencijalni rast količine podataka može stvoriti značajne prilike za organizacije koje ga inteligentno koriste. Nažalost, većina organizacija troši dragocjene resurse u potrazi za korisnim i potencijalno poslovno kritičnim podacima u nepovezanim IT ekosustavima“, izjavio je Jyothi Swaroop, potpredsjednik za proizvode i rješenja u Veritasu. „Tvrtke koje ulažu u brigu o svojoj najvažnijoj digitalnoj imovini – svojim podacima – ostvarit će povećanu učinkovitost i produktivnost zaposlenika, čime će postići i vrijednu konkurentsku prednost“, naglašava Swaroop.

Osim izazova vezanih uz produktivnost, šire posljedice lošeg upravljanja podacima mogu krajnje negativno utjecati na organizacije. Gotovo sve ispitane tvrtke (97 posto) vjeruju kako su propustile vrijedne prilike zbog neučinkovitog upravljanja podacima. Štoviše, više od trećine (35 posto) priznaje kako su propustile zaraditi novac, dok dvije od njih pet (39 posto) kaže da su im zbog upravljanja podacima porasli operativni troškovi. Posebno je zabrinjavajuće što ispitani kažu kako njihove tvrtke gube više od 2 milijuna dolara godišnje zbog izazova koji su povezani s upravljanjem podacima.

Tvrtke koje ne uspijevaju riješiti svoje probleme u upravljanju podacima također riskiraju značajnu dugoročnu štetu za poslovanje. Ispitanici kažu kako su njihovi izazovi u upravljanju podacima vezani uz njihovu sposobnost donošenja strateških odluka (38 posto), manju agilnost (35 posto) i nemogućnost uspješnog natjecanja na tržištu (29 posto). Više od četvrtine ispitanih (27 posto) više je podložno sigurnosnim prijetnjama, a 25 posto je iskusilo i nezadovoljstvo korisnika.

“Mnoge organizacije i dalje se suočavaju sa svakodnevnom neizvjesnošću oko toga gdje se nalaze njihovi podaci i jesu li čak zaštićeni kako treba. Ako se ovaj problem ne riješi, on ugrožava agilnost tvrtke, izlaže je sigurnosnim prijetnjama i padu produktivnosti te općenito letargičnom donošenju odluka, čak i na najvišim razinama“, dodao je Swaroop. “Žele li tvrtke u istinu cvjetati u današnjoj digitalnoj ekonomiji, moraju implementirati rješenja koja osnažuju zaposlenike potpunom vidljivošću i kontrolom cjelokupnog procesa vezanog uz obradu podataka. Tek tada će biti u mogućnosti identificirati područja rizika i mogućnosti za napredak, otkrivajući pravu vrijednost svojih podataka“, naglašava Swaroop.

Još iz kategorije

Kibernetička sigurnost iznimno je važna u poslovnoj strategiji

Kibernetička sigurnost iznimno je važna u poslovnoj strategiji

20.05.2019. komentiraj

Organizacije koje u svoj pristup digitalnim inicijativama uključe pitanje kibernetičke sigurnosti, motivirano poslovnim potrebama, postižu bolje rezultate od konkurencije. Zaključak je PwC-ovog istraživanja o povjerenju u digitalno okruženje Digital Trust Insights Survey.

Google prekida suradnju s Huaweijem

Google prekida suradnju s Huaweijem

20.05.2019. komentiraj

Google prekida suradnju s Huaweijem! Ta je vijest odjeknula poput eksplozije ne samo u tehnološkom svijetu jer kad dvije ponajveće kompanije na svijetu imaju ovakav odnos, to se može odraziti na cijelo tržište, ali i globalnu ekonomiju.

Velika promjena u Microsoftovom poslovanju koje je donio Nadella

Velika promjena u Microsoftovom poslovanju koje je donio Nadella

19.05.2019. komentiraj

Microsoft se u poslovanju podosta organizirao, promijenio i poboljšao pa uspijeva sa strategijom pridobivanja da organizacije sve češće koriste sve više njegovih usluga i proizvoda za više novce, a sve zbog starijih proizvoda na koje su navikli.