TELEKOM TRŽIŠTE

Telefónica otkriva financijske ciljeve do 2026.

Telefónica otkriva financijske ciljeve do 2026.
Dražen Tomić / Tomich Productions

Telefónica je postavila svoje financijske ciljeve do 2026. kao dio novog strateškog plana. Tvrtka je također otkrila da je njezina neto dobit porasla za gotovo 10 posto tijekom trećeg kvartala.

Na danu za investitore, tvrtka je zaokružila svoju strategiju rasta, profitabilnosti i održivosti, opisujući tri stupa kao kamen temeljac cilja preuzimanja vodeće pozicije u digitalnom dobu. Telefónica cilja na rast osnovne zarade od 2 posto godišnje do 2026., dok se očekuje da će ukupni prihod ostati uglavnom isti.

Capex će se smanjiti na ispod 12 posto prihoda u 2026. u usporedbi s 14 posto ove godine, dok se obvezao isplatiti 0,30 € po dionici kao minimalnu dividendu tijekom razdoblja. "Imamo novu viziju i obnovljenu ambiciju da vodimo budućnost jer mi nismo samo telekomunikacijska tvrtka, mi smo nešto puno veće i bolje", rekao je izvršni direktor Telefónice Jose Maria Alvarez-Pallete. Nastavio je konstatirati da je u novom digitalnom svijetu sektor hitno zahtijevao potpunu deregulaciju. “Najbolji način da se zajamči strateška autonomija Europe i telekomunikacijskog sektora je regulatorni okvir prilagođen potrebama novog vremena.”

Neto prihod Telefónice od 502 milijuna eura u trećem tromjesečju porastao je za 9,3 posto na godišnjoj razini, što se pripisuje nižim troškovima energije i većoj učinkovitosti mreže. Prihod je ostao nepromijenjen i iznosi 10,3 milijarde eura, budući da je rast iz jedinica u Brazilu i Njemačkoj nadoknađen padom od 10,8 posto u operacijama u Latinskoj Americi. Tvrtka je istaknula rast svoje tehnološke digitalne jedinice, s prihodom od 14,4 posto na 442 milijuna eura. Telefónica je potvrdila svoje smjernice za cijelu godinu, koje je revidirala naviše u srpnju.