Sve više poslodavaca uvodi nadzor zaposlenika koji rade od doma

Sve više poslodavaca uvodi nadzor zaposlenika koji rade od doma

Foto: DepositPhotos

Nadzor zaposlenika koji rade na daljinu, kao i alati za nadzor u globalu, uvelike narušavaju odnos poslodavaca i njima podređenih, upozorio je Joint Research Council (JRC), koji djeluje pod Europskom komisijom.

Kirstie Ball pet je mjeseci radila opširno istraživanje na ovu temu i stigla do spoznaja oko narušenog povjerenja, koje se zbiva jer poslodavci sve rjeđe biraju načine na koje će nadzirati zaposlene.

Otkako se zbog pandemije koronavirusa u većoj mjeri radi na daljinu, rukovodeći kadar morao se tome prilagoditi. Iako su zaposleni produktivniji nego ikad, nitko im "ne visi nad glavom", što kod njih izaziva osjećaj opuštenosti i samim time boljih rezultata, ali kod poslodavaca se događa suprotno jer osjećaju da nemaju potrebnu kontrolu. Koju su u vremenu prije koronavirusa imali.

Kamere su najčešći oblik kontrole, ali nove tehnologije organizacijama daju priliku koristiti i druge alate kojima mogu nadgledati što zaposleni rade. Sve pod opravdanjem da se žele osigurati kako su na radnom mjestu, a ne negdje drugdje. Naravno, to nije opravdanje, produktivnost i rezultati trebali bi biti jedino mjerilo.

Barem u nekoj teoriji, ali u praksi očito ta dva jedina bitna segmenta zapravo nisu ključna onima koji vode poslovanje. Gledaju jednu drugačiju sliku, koju ne pojašnjavaju podređenima, a to ne čudi jer nemaju nikakvo pravo uopće ih nadgledati. Što Ball opetovano naglašava u svom vrijednom istraživanju.

Srećom, postoje aktivisti, nevladine udruge i sindikati koji će činiti sve u svojoj moći kako bi ovakvu pošast zaustavili, a možda i spriječili te zaštitili prava radnika. Vidimo da je tu na potezu i Europska komisija, koja se vrlo brzo krenula baviti problemom, što je pohvalno jer sugerira da će se ova praksa prekinuti, odnosno, sankcionirati na adekvatan način ukoliko se nastavi.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Facebook drži neslavan rekord u gubitku vrijednosti tvrtke

INFOGRAFIKA: Facebook drži neslavan rekord u gubitku vrijednosti tvrtke

20.05.2022.

Facebook se promjenom imena u Meta doveo do situacije koja je bila očekivana - pada cijene dionice pa samim time i tržišne kapitalizacije. Ona je 3. veljače ove godine „izbrisala“ 252 milijarde američkih dolara!

Epson slavi 80 godina poslovanja

Epson slavi 80 godina poslovanja

20.05.2022.

Seiko Epson, koja slavi svoju 80. godinu poslovanja, trebala bi otvoriti Suwa Epson muzej u sklopu svoga korporativnog sjedišta u Suwi, Nagano, u Japanu. Muzej od dva dijela, koji se sastoji od obnovljenog muzeja Monozukuri i nove Memorijalne dvorane, pružit će posjetiteljima priliku da saznaju o Epsonovoj povijesti i njegovim proizvodima iz prošlosti.

Bolt Food u Hrvatskoj radi s više od 600 restorana već nakon prve godine poslovanja

Bolt Food u Hrvatskoj radi s više od 600 restorana već nakon prve godine poslovanja

20.05.2022.

Bolt Food dostupan je u više od 20 zemalja u kojima broji više od šest milijuna zadovoljnih korisnika, a u Hrvatskoj je pokrenut u svibnju 2020. Trenutno je hranu moguće naručiti u tri hrvatska grada – Zagrebu, Osijeku i Splitu, a broj restorana koji uvode dostavu pomoću Bolt Food aplikacije u Hrvatskoj je prešao 600 i kontinuirano raste.