Razlog rasta Yahooa je udio u kineskoj eCommerce kompaniji Alibaba

Razlog rasta Yahooa je udio u kineskoj eCommerce kompaniji Alibaba

Yahoo je još 2005. godine kupio 40 posto kineske eCommerce tvrtke Alibaba za milijardu dolara, što će se kasnije pokazati jako dobrim potezom, jer je upravo ta kupnja spasila posrnulog pretraživačkog diva.

Kompanija, pod vodstvom još uvijek nove predsjednice uprave Marisse Mayer je pokazala svježu dinamičnost, te je uspjela obnoviti svoj ugled na tehnološkom tržištu i sazreti u mobilnom poslovanju, zbog čega su se financijski rezultati Yahooa pokrenuli u pozitivnom smjeru, ali su prihodi i zarada i dalje bili mlaki. Čak i uz hvaljeni mobilni rast, Yahoo nije uspio pokrenuti svoje oglašivačko poslovanje.

Od kuda se onda pojavio dramatičan rast cijene dionica Yahooa u posljednjih nekoliko godina? Razlog leži upravo u kupnji udjela u kompaniji Alibaba, koju je Yahoo napravio prije gotovo deset godina.

Yahoo je 2012. godine za nevjerojatnih 7,6 milijardi dolara prodao 40 posto svog 40-postotnog udjela koji ima u kompaniji Alibaba, te mu je preostao udio od 24 posto, no neka izvješća pokazuju da Yahoo nakon prodaje dijela dionica sada ima udio od 23 posto.

S obzirom na to da tržišna vrijednost kompanije Alibaba i dalje raste, Yahoo će preostali udio nastojati zadržati što dulje, jer će to za kompaniju značiti još više novca.

Nedavnim sporazumom spušten je postotak dionica koje Yahoo mora prodati tijekom inicijalne javne ponude dionica Alibaba kompanije, a danas je objavljen prvi korak stupnjevitog i sveobuhvatnog plana realizacije za kompanijin udio u tvrtki Alibaba.

Prema uvjetima sporazuma, druga faza omogućuje Yahoou monetizaciju oko polovice svog preostalog udjela kroz javnu ponudu dionica Alibabe i po cijeni koja će biti određena u javnoj ponudi. Nakon inicijalne ponude dionica Yahoo ima pravo prodati svoje preostale dionice po vlastitoj cijeni.

Međutim, krajem 2013. godine Yahoo je dobio djelomičan predah, te je tijekom izlaganja financijskog izvješća za treći kvartal, objavio da je došlo do novog sporazuma s tvrtkom Alibaba, u kojem je smanjen broj dionica koje će Yahoo morati prodati tijekom inicijalne javne ponude.

Prema ovom sporazumu Yahoo će morati prodati 208 milijuna dionica, što je 20,4 posto manje dionica od prethodnog zahtjeva prema kojem je Yahoo morao prodati 261,5 milijuna dionica. Yahoo ukupno posjeduje 523.6 milijuna dionica Alibaba kompanije.

Prema posljednjim nagađanjima, Alibaba će svoje dionice u javnu prodaju tek pustiti iduće godine. Što znači da će, ako nastavi s rastom, Alibaba na tržište izaći s većom procjenom nego što se ranije očekivalo, a to u konačnici znači veću zaradu za Yahoo.

Postavlja se pitanje, koliko će Alibaba vrijediti kada dođe do javne ponude dionica? Neke optimističnije brojke govore o 200 milijardi dolara, dok one malo skromnije o 130 milijardi, no realno je za očekivati da će kompanija biti procijenjena na 120 milijardi dolara.

Ako u grubo izračunamo, 24 posto od 200 milijardi je 48 milijardi dolara, od tog iznosa polovica otpada na poreze a polovica ostaje Yahoou, što je poprilično dobar iznos. Što dulje tvrtka Alibaba čeka s izlaskom u javnost, to će Yahoo više zaraditi prodajom dionica, ali samo pod uvjetom da Alibaba zadrži svoju korporativnu snagu.

Još iz kategorije

U svibnju ugovoreno 178,8 milijuna kuna IT javnih nabava

U svibnju ugovoreno 178,8 milijuna kuna IT javnih nabava

02.06.2020. komentiraj

Najnoviji podaci Tenderi.hr pokazuju kako je u svibnju ove godine ugovoreno 178,761 milijuna kuna vrijednih javnih nabava, što je 1.79 posto manje od procijenjenih 182,019 milijuna kuna koliko je bilo predviđeno za tendere koji su ugovoreni u svibnju ove godine.

Huawei dosad prodao preko 15 milijuna 5G mobitela

Huawei dosad prodao preko 15 milijuna 5G mobitela

31.05.2020. komentiraj

Huawei se pohvalio iznimnim rezultatom, vezanima za tržište pametnih telefona i tehnologiju mobilnih mreža pete generacije (5G). Naime, tijekom 2019. i prva tri mjeseca, isporučio je više od 15 milijuna 5G pametnih telefona!

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

29.05.2020. komentiraj

Deveto izdanje konferencije Shift Dev koje se trebalo održati u lipnju, odgađa se za 14. i 15. rujna zbog globalne situacije s koronavirusom. Organizatori najveće developerske konferencije u regiji za rujan planiraju standardno sjajan Shift Dev uživo, na impozantnoj pozornici splitskog HNK. Sve kupljene ulaznice za Shift Dev u lipnju vrijede za novi rujanski termin konferencije.