Razlog rasta Yahooa je udio u kineskoj eCommerce kompaniji Alibaba

Razlog rasta Yahooa je udio u kineskoj eCommerce kompaniji Alibaba

Yahoo je još 2005. godine kupio 40 posto kineske eCommerce tvrtke Alibaba za milijardu dolara, što će se kasnije pokazati jako dobrim potezom, jer je upravo ta kupnja spasila posrnulog pretraživačkog diva.

Kompanija, pod vodstvom još uvijek nove predsjednice uprave Marisse Mayer je pokazala svježu dinamičnost, te je uspjela obnoviti svoj ugled na tehnološkom tržištu i sazreti u mobilnom poslovanju, zbog čega su se financijski rezultati Yahooa pokrenuli u pozitivnom smjeru, ali su prihodi i zarada i dalje bili mlaki. Čak i uz hvaljeni mobilni rast, Yahoo nije uspio pokrenuti svoje oglašivačko poslovanje.

Od kuda se onda pojavio dramatičan rast cijene dionica Yahooa u posljednjih nekoliko godina? Razlog leži upravo u kupnji udjela u kompaniji Alibaba, koju je Yahoo napravio prije gotovo deset godina.

Yahoo je 2012. godine za nevjerojatnih 7,6 milijardi dolara prodao 40 posto svog 40-postotnog udjela koji ima u kompaniji Alibaba, te mu je preostao udio od 24 posto, no neka izvješća pokazuju da Yahoo nakon prodaje dijela dionica sada ima udio od 23 posto.

S obzirom na to da tržišna vrijednost kompanije Alibaba i dalje raste, Yahoo će preostali udio nastojati zadržati što dulje, jer će to za kompaniju značiti još više novca.

Nedavnim sporazumom spušten je postotak dionica koje Yahoo mora prodati tijekom inicijalne javne ponude dionica Alibaba kompanije, a danas je objavljen prvi korak stupnjevitog i sveobuhvatnog plana realizacije za kompanijin udio u tvrtki Alibaba.

Prema uvjetima sporazuma, druga faza omogućuje Yahoou monetizaciju oko polovice svog preostalog udjela kroz javnu ponudu dionica Alibabe i po cijeni koja će biti određena u javnoj ponudi. Nakon inicijalne ponude dionica Yahoo ima pravo prodati svoje preostale dionice po vlastitoj cijeni.

Međutim, krajem 2013. godine Yahoo je dobio djelomičan predah, te je tijekom izlaganja financijskog izvješća za treći kvartal, objavio da je došlo do novog sporazuma s tvrtkom Alibaba, u kojem je smanjen broj dionica koje će Yahoo morati prodati tijekom inicijalne javne ponude.

Prema ovom sporazumu Yahoo će morati prodati 208 milijuna dionica, što je 20,4 posto manje dionica od prethodnog zahtjeva prema kojem je Yahoo morao prodati 261,5 milijuna dionica. Yahoo ukupno posjeduje 523.6 milijuna dionica Alibaba kompanije.

Prema posljednjim nagađanjima, Alibaba će svoje dionice u javnu prodaju tek pustiti iduće godine. Što znači da će, ako nastavi s rastom, Alibaba na tržište izaći s većom procjenom nego što se ranije očekivalo, a to u konačnici znači veću zaradu za Yahoo.

Postavlja se pitanje, koliko će Alibaba vrijediti kada dođe do javne ponude dionica? Neke optimističnije brojke govore o 200 milijardi dolara, dok one malo skromnije o 130 milijardi, no realno je za očekivati da će kompanija biti procijenjena na 120 milijardi dolara.

Ako u grubo izračunamo, 24 posto od 200 milijardi je 48 milijardi dolara, od tog iznosa polovica otpada na poreze a polovica ostaje Yahoou, što je poprilično dobar iznos. Što dulje tvrtka Alibaba čeka s izlaskom u javnost, to će Yahoo više zaraditi prodajom dionica, ali samo pod uvjetom da Alibaba zadrži svoju korporativnu snagu.

Još iz kategorije

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

15.11.2019. komentiraj

Zašto se svi u modernim kompanijama kunu u uspješnost agilnih timova, koje su prednosti agilnog načina rada, što sve on podrazumijeva i zašto svi pričaju o tome samo su neka od pitanja kojima će se baviti panel 'The Word of the Year: Agile' koji će se u sklopu RTL-ove konferencije Digital Shapers ovog mjeseca održati u Zagrebu. O iskustvima agilnog poslovanja i njegovom utjecaju na zaposlenike i korisnike govorit će Ana Pauzar, experience management director u Hrvatskom Telekomu, Luka Gauta, fintech business development manager u CROZ-u i Krešo Žmak, director products u Infobipu.

Hrvatski Telekom i slovenska tvrtka GEN-I potpisali ugovor o dugoročnoj suradnji na području e-mobilnosti

Hrvatski Telekom i slovenska tvrtka GEN-I potpisali ugovor o dugoročnoj suradnji na području e-mobilnosti

14.11.2019. komentiraj

Najveći domaći telekom operator Hrvatski Telekom koji je ujedno i najveći operator  mreže javnih i privatnih punionica za električna vozila u Hrvatskoj i slovenska energetska kompanija GEN-I sklopili su ugovor o dugoročnom partnerstvu na području e-mobilnosti. Temeljem ugovora vlasnici električnih vozila iz Slovenije i Hrvatske, koji su korisnici usluge e-mobilnosti tvrtke GEN-I, imat će pristup svim punionicama za električna vozila u operativnoj nadležnosti Hrvatskog Telekoma.

Kako se financiraju mediji

Kako se financiraju mediji

13.11.2019. komentiraj

Reuters je proveo zanimljivo istraživanje nad 212 medija diljem svijeta i potvrdio da korisnici ipak prvenstveno biraju one besplatne, a u iznimno manjoj mjeri okreću se onima koje treba plaćati. Automatski, mediji moraju živjeti isključivo od oglašivača.