Programeri izbjegavaju Windows Phone platformu zbog niske zarade od oglašavanja

Programeri izbjegavaju Windows Phone platformu zbog niske zarade od oglašavanja

Foto: Antun Jastrić

Iako je Windows Phone u posljednjih godinu dana ostvario neke impresivne rezultate u smislu tržišnog udjela, Microsoft još uvijek mora pronaći način na koji će smanjiti aplikacijski nesrazmjer s iOS i Android platformom. Da bi popunio svoju online aplikacijsku trgovinu, Microsoft je odlučio isplatiti i do 100 tisuća dolara onim programerima koji odluče dovesti svoje aplikacije na Windows Phone platformu.

Velik i dugoročan problem za Microsoft je taj što su iOS i Android i dalje top destinacija za postojeće i nadolazeće programere, kojima ove dvije platforme pružaju najveće šanse za zaradu. Drugim riječima, Microsoft se ne bi trebao brinuti samo oko popularnih aplikacija koje u ovom trenu nema, već bi trebao voditi brigu i o popularnim aplikacijama koje na svojoj platformi neće imati u narednih godinu dana.

Novo istraživanje, provedeno na Opera pregledniku, pokazuje zašto je Microsoft imao problema u privlačenju programera na Windows Phone platformu, unatoč tome što je platforma ostvarila impresivne povećanje tržišnog udjela. Prema podacima s mobilne oglašivačke mreže Opera preglednika, koji mjesečno za 425 milijuna korisnika prikaže 60 milijuna stranica, Windows Phone je u četvrtom kvartalu 2014. godine generirao nevjerojatno niskih 0,34 posto svih prihoda od mobilnih oglasa.

U obzir valja uzeti i podatke da su BlackBerry s 1,35 posto i već otpisana platforma Symbian s 0,84 posto, uspjele ostvariti više prihoda nego Windows Phone platforma. Izgleda da će Microsoftov najveći problem, nakon što poveća bazu korisnika Windows Phone platforme, biti otkrivanje načina na koji će efikasnije unovčiti svoju mobilnu platformu.

Još iz kategorije

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

15.11.2019. komentiraj

Zašto se svi u modernim kompanijama kunu u uspješnost agilnih timova, koje su prednosti agilnog načina rada, što sve on podrazumijeva i zašto svi pričaju o tome samo su neka od pitanja kojima će se baviti panel 'The Word of the Year: Agile' koji će se u sklopu RTL-ove konferencije Digital Shapers ovog mjeseca održati u Zagrebu. O iskustvima agilnog poslovanja i njegovom utjecaju na zaposlenike i korisnike govorit će Ana Pauzar, experience management director u Hrvatskom Telekomu, Luka Gauta, fintech business development manager u CROZ-u i Krešo Žmak, director products u Infobipu.

Hrvatski Telekom i slovenska tvrtka GEN-I potpisali ugovor o dugoročnoj suradnji na području e-mobilnosti

Hrvatski Telekom i slovenska tvrtka GEN-I potpisali ugovor o dugoročnoj suradnji na području e-mobilnosti

14.11.2019. komentiraj

Najveći domaći telekom operator Hrvatski Telekom koji je ujedno i najveći operator  mreže javnih i privatnih punionica za električna vozila u Hrvatskoj i slovenska energetska kompanija GEN-I sklopili su ugovor o dugoročnom partnerstvu na području e-mobilnosti. Temeljem ugovora vlasnici električnih vozila iz Slovenije i Hrvatske, koji su korisnici usluge e-mobilnosti tvrtke GEN-I, imat će pristup svim punionicama za električna vozila u operativnoj nadležnosti Hrvatskog Telekoma.

Kako se financiraju mediji

Kako se financiraju mediji

13.11.2019. komentiraj

Reuters je proveo zanimljivo istraživanje nad 212 medija diljem svijeta i potvrdio da korisnici ipak prvenstveno biraju one besplatne, a u iznimno manjoj mjeri okreću se onima koje treba plaćati. Automatski, mediji moraju živjeti isključivo od oglašivača.