Optima Telekom „pala“ ali i povećala prihode 16,4 posto

Optima Telekom „pala“ ali i povećala prihode 16,4 posto

Iako je drugi po veličini fiksni telekom operater Optima Telekom u blokadi zbog nemogućnosti isplate kamate na obveznice, poslovni rezultati za 2012. nisu nimalo loši. Optima Telekom prošle je godine ostvario povećanje ukupnih konsolidiranih poslovnih prihoda za 78,2 mil. kuna. Istovremeno operativna dobiti (EBITDA) iznosi 76,2 mil. kuna i po prvi puta u poslovanju Optima Telekoma pokriva neto financijske rashode.

Prihodi od telekomunikacijskih usluga u 2012. godini iznose 543,6 mil. kuna. U usporedbi s ostvarenim rastom u 2011. godini koji je u odnosu na 2010. iznosio 7 posto, u 2012. godini ostvaren je dvoznamenkasti rast od 16,4 posto, tvrde u Optimi i dodaju da u apsolutnom iznosu, najveći rast ostvaren je od prihoda interkonekcije i to za 39,1 mil. kuna, odnosno 38,4 posto u odnosu na 2011. Značajan rast ostvaren je i od prihoda multimedijalnih usluga koje bilježe rast od 63,2 posto i iznose 17,5 mil. kuna, objašnjavaju u Optima Telekoma.

“Unatoč uspješnim trendovima poslovanja i ostvarenom najboljem rezultatu do sada, znatni financijski troškovi koji  su posljedica velikih investicija, društvo su doveli u nepovoljnu financijsku situaciju. Stoga smo se odlučili na pokretanje procesa predstečajne nagodbe koji će nam omogućiti financijsko restrukturiranje i time stvoriti zdrave osnove za dugoročno redovno poslovanje društva", predsjednik Uprave Optima Telekoma Matija Martić.

Prema njegovim riječima sama činjenica pokretanja postupka predstečajne nagodbe neće imati utjecaj na pružanje usluga krajnjim korisnicima, te dodaje da će tvrtkama i građanima nastaviti nesmetano pružati usluge, prema uvjetima iz odabranih paketa usluga.

"Ni daljnje ugovaranje i aktiviranje novih korisnika neće biti ugroženo te planiramo nastaviti ulagati maksimalne napore s ciljem ispunjenja potreba i zahtjeva naših korisnika. Naši brojni vjerni i zadovoljni korisnici daju nam snagu da nastavimo i dalje kao drugi i drugačiji”, ističe Martić.

„Veći rast bilježi se i u segmentu prihoda od Internet i podatkovnih usluga. U segmentu prihoda od Internet usluga ostvaren je prihod od 86,3 mil. kuna odnosno rast od 25,6 posto, a u segmentu podatkovnih usluga prihod je 24,7 mil. kuna, odnosno ostvaren je rast od 13,3 posto. Rast multimedijalnih i Internet usluga rezultat je usmjerenosti prodajnih aktivnosti na pakete usluga koji sadrže Internet i multimedijalne usluge (O2 i O3 paketi)”, ističu u Optimi.

Kapitalna ulaganja Optima Telekoma u 2012. godini iznosila su 53,3 milijuna kuna od čega je 42,5 milijuna kuna uloženo u razvoj pristupne optičke mreže, širenje mreže kolokacija, korisničku opremu za pružanje IPTV usluge te opremu za spajanje poslovnih korisnika. U jezgru mreže uloženo je 4,3 milijuna kuna.

Do kraja 2012. godine je Optima podigla 276 kolokacija koje je spojila na vlastitu infrastrukturnu mrežu čime je broj dostupnih priključaka prešao 660.000 što je više od 46 posto svih priključaka u Hrvatskoj.

Uz podizanje novih kolokacija, razvoj infrastrukture nužno iziskuje i izgradnju vlastite svjetlovodne mreže te je tako Optima do danas uspješno realizirala 2.727 km vlastite svjetlovodne mreže koja se rasprostire na području cijele Hrvatske.

Još iz kategorije

S&T kupio Iskratel

S&T kupio Iskratel

01.07.2020. komentiraj

Slovenski Iskratel Group, jedan od vodećih europskih ICT poslužitelja za digitalnu transformaciju u telekomunikacijama, prijevozu, javnoj sigurnosti i energetskoj industriji, postao je dio austrijske kompanije S&T AG. Riječ je o vodećem dobavljaču IT sustava, njihovih usluga i rješenja, u središnjoj i istočnoj Europi. Ta grupacija zapošljava oko 4900 ljudi i djeluje na području 32 zemlje diljem svijeta.

Svaki drugi radnik često razmišlja o promjeni posla

Svaki drugi radnik često razmišlja o promjeni posla

01.07.2020. komentiraj

S obzirom na to da su najpoželjniji poslodavci njemački trgovački lanci dm-drogerie markt d.o.o., MÜLLER TRGOVINA ZAGREB d.o.o. te LIDL d.o.o. ne čudi podatak da najviše ispitanika (34 posto) želi raditi u privatnoj tvrtki u stranom vlasništvu.

Velika borba za digitalne urede

Velika borba za digitalne urede

01.07.2020. komentiraj

Microsoftov Teams i Slack nastavili su voditi bitku za “digitalne urede” i tijekom pandemije koronavirusa, što se može vidjeti na porastu broja korisnika tih platformi, ali i cijelom nizu pogodnosti, noviteta i sadržaja u najavi.