Očekuje se snažan rast platformi za korisničke podatke

Očekuje se snažan rast platformi za korisničke podatke

Foto: DepositPhotos

Pružatelji platformi za korisničke podatke generirat će šest milijardi američkih dolara na globalnoj razini do 2027., što je osjetan rast s 1,7 milijardi dolara u ovoj godini. Odnosno, radi se o 250 posto, navodi Juniper Research.

Uvođenje usluga temeljenih na umjetnoj inteligenciji bit će ključno za objedinjavanje više izvora podataka na jednoj platformi, a to znači smanjenje izoliranih podataka i centraliziranje poslovnog pristupa podacima korisnika.

Inače, platforme podataka o kupcima koriste se za stjecanje uvida u preferencije korisnika prikupljanjem i ekstrapolacijom podataka o transakcijama, povijesti pregledavanja i drugih informacija na mreži.

Također, ovo istraživanje potiče platforme podataka o korisnicima da povećaju širinu integracije s dobavljačima trećih strana, kao što su platforme za upravljanje odnosima, za bolji pristup korisničkim podacima.

Istaknuta je i sposobnost platformi podataka o korisnicima da spoje različite izvore podataka koristeći umjetnu inteligenciju kao najvažniju za "otključavanje" granularnijih korisničkih uvida kako bi se informirale o visokociljanim marketinškim kampanjama te kako bi se omogućila veća personalizacija i povećao povrat ulaganja u oglašavanje.

Istraživanje je procijenilo vodeće platforme podataka o kupcima na tržištu, procjenjujući ih na temelju ključnih čimbenika, kao što su ponuda proizvoda, partnerstva i inovacije. A prva tri dobavljača u tom smislu su Oracle, Salesforce i Adobe.

"Širina usluga visoke vrijednosti koje podržava Oracleov Unity CDP, uključujući upravljanje podacima u realnom vremenu, sposobnost objedinjavanja izvora podataka i prediktivnu analitiku, ključna je za razlikovanje platforme od konkurencije. Kao rezultat toga, očekujemo da će Oracleov Unity CDP imati veliku potražnju za uslugama personalizacije", naglašavaju u Juniperu.

Osim toga, izvješće predviđa da će sektor maloprodaje i e-trgovine predstavljati 35 posto globalnog prihoda platforme podataka o kupcima u ovoj godini, s obzirom da online konkurencija pokreće zahtjeve kompanija za dubljim uvidima u navike kupaca.

S druge strane, izvješće poziva i pružatelje platformi za podatke o kupcima da razviju nove usluge koje će služiti online trgovcima i preporučuje da se ulaganja usmjere na stvaranje učinkovitijih usluga personalizacije kako bi se još bolje iskoristio postojeći potencijal.

Još iz kategorije

Combisu nagrada Microsoft Partner of the Year 2022 u Hrvatskoj

Combisu nagrada Microsoft Partner of the Year 2022 u Hrvatskoj

29.06.2022.

Combis je osvojio prestižnu godišnju nagradu američke tehnološke kompanije Microsoft za Hrvatsku. Combis je nagrađen među top Microsoft partnerima radi inoviranja i implementacija korisničkih rješenja koja su bazirana na Microsoft tehnologiji.

Blagi rast prosječne neto plaće u domaćem ICT sektoru

Blagi rast prosječne neto plaće u domaćem ICT sektoru

29.06.2022.

Prošle godine zabilježen je rast prosječne plaće u ICT sektoru za 10,4 posto na ukupno 6,1 tisuću kuna, govore podaci o poslovanju gotovo 17 tisuća tvrtki koje su poslovale u 2021. godinu ICT industriji. Kada se gleda prosječna neto plaća treba uzeti u obzir i da podaci pokazuju kako je prosjek broja zaposlenih po tvrtki svega 10,5 što samo govori o kakvim je nesrazmjerima riječ između velikih i malih tvrtki.

Broj zaposlenih u ICT industriji dosegao gotovo 40 tisuća

Broj zaposlenih u ICT industriji dosegao gotovo 40 tisuća

28.06.2022.

Ponovno ubrzanje ključnih pokazatelja poslovanja domaće ICT industrije posljedično je izazvala i rast potražnje za zaposlenima. Podaci o poslovanju za 2021. godinu govore kako je broj zaposlenih dosegao gotovo 40 tisuća, točnije na kraju prošle poslovne godine zaustavio se na 39,6 tisuća zaposlenih. Prema trendu zapošljavanja već je u prvoj polovici ove godine dosegao gotovo 41 tisuću.