Nvidia i u krizi prodaje 4 puta više grafičkih kartica od AMD-a

Nvidia i u krizi prodaje 4 puta više grafičkih kartica od AMD-a

Tržište grafičkih procesorskih jedinica (GPU) u padu i Nvidia je time najteže pogođena, ali svejedno je još uvijek bolja no AMD, podosta bolja! Konkretnije, na četiri Nvidia GPU, proda se tek jedna AMD i to dovoljno govori o dominaciji koju ta američka kompanija još uvijek ima nad direktnom konkurencijom.

Naime, iako se RTX 20 serija nije prodavala kako je Nvidia prognozirala i željela, to joj nije naštetilo u obračunu pa se na taj način može pronaći barem neko olakšanje. Jer, ako u trenucima lošijeg poslovanja stojite bolje od konkurencije, to je znak da nije do vas nego do problema na tržištu i da ste u teškim uvjetima svejedno dali najviše i završili najbolji.

Ako pogledamo brojke koje nudi Jon Peddie Research za četvrti kvartal prošle godine, Nvidia ima 81,2 posto udjela na tržištu, a AMD tek 18,8 posto. Možda to ne govori mnogo, ali kvartal prije AMD je imao 25,6 posto udjela i to je najrelevantniji podatak. Što se prihoda tiče, u četvrtom kvartalu za GPU tržište su iznosili 2,8 milijardi američkih dolara i to je pad od 10,7 posto u odnosu na treći kvartal. Na godišnjoj razini pad je 40,2 posto, a to najbolje govori koliko su kriptovalute potaknule GPU tržište prema naprijed, a potom ga jako brzo vratile u realnost.

Također, bilo bi nepravedno kazati da su kriptovalute jedini krivac za ovakvu situaciju jer nisu. Primjerice, Nvidia je pokušala sa svojim Turingom napraviti zaokret, ali GPU jedinice s višim MSRP nisu naišle na naklonost tržišta. S druge strane, AMD na tom dijelu uopće nije bio kompetitivan i njegove Vega GPU doživjele su najveću štetu.

S ovom godinom stižu promjene i vjerojatno će biti na bolje jer Nvidia donosi seriju GTX 16XX temeljenu na umjetnoj inteligenciji, dok je AMD obećao izbaciti na tržište Radeon VII pojačan s Vega 20. Dakle, ništa radikalno, obje kompanije su odlučile igrati na sigurno jer se ne žele zaletavati dok je tržište očito u jednoj nestabilnoj fazi, odnosno, iznimno opreznoj fazi. Spuštanje cijena pak nitko ne spominje kao novu poslovnu strategiju.

Još iz kategorije

Huawei u pregovorima s Android trgovinom aplikacija Aptoide kao zamjena za Google Play Store

Huawei u pregovorima s Android trgovinom aplikacija Aptoide kao zamjena za Google Play Store

25.05.2019. komentiraj

Huawei nije gubio vrijeme, odmah po objavi da će ostati bez licence za Android, zbog odluke Googlea, krenulo se s razmatranjem mogućnosti u bližoj i daljoj budućnosti. A jedna od njih jest pronalazak alternative za Google Play Store i najčešće se spominje upravo Aptoid.

ZTE lansirao svoj prvi cybersigurnosni laboratorij u Europi

ZTE lansirao svoj prvi cybersigurnosni laboratorij u Europi

25.05.2019. komentiraj

Kineski ZTE jedna je od najvećih žrtava politike Donalda Trumpa o zabrani poslovanja na području Sjedinjenih Američkih Država, ali to kompaniju ne sprečava da posluje u Europi, što potvrđuje pokretanje prvog laboratorija za kibernetičku sigurnost na Starom kontinentu.

Sony prestaje s prodajom mobitela u SAD-u

Sony prestaje s prodajom mobitela u SAD-u

24.05.2019. komentiraj

Sony se odlučio promijeniti poslovnu strategiju po pitanju pametnih telefona pa napušta tržište Sjedinjenih Američkih Država, u kojima je kroz posljednjih godinu dana zabilježio 879,5 milijuna američkih dolara minusa te prodao svega 6,5 milijuna uređaja.