Nvidia i u krizi prodaje 4 puta više grafičkih kartica od AMD-a

Nvidia i u krizi prodaje 4 puta više grafičkih kartica od AMD-a

Tržište grafičkih procesorskih jedinica (GPU) u padu i Nvidia je time najteže pogođena, ali svejedno je još uvijek bolja no AMD, podosta bolja! Konkretnije, na četiri Nvidia GPU, proda se tek jedna AMD i to dovoljno govori o dominaciji koju ta američka kompanija još uvijek ima nad direktnom konkurencijom.

Naime, iako se RTX 20 serija nije prodavala kako je Nvidia prognozirala i željela, to joj nije naštetilo u obračunu pa se na taj način može pronaći barem neko olakšanje. Jer, ako u trenucima lošijeg poslovanja stojite bolje od konkurencije, to je znak da nije do vas nego do problema na tržištu i da ste u teškim uvjetima svejedno dali najviše i završili najbolji.

Ako pogledamo brojke koje nudi Jon Peddie Research za četvrti kvartal prošle godine, Nvidia ima 81,2 posto udjela na tržištu, a AMD tek 18,8 posto. Možda to ne govori mnogo, ali kvartal prije AMD je imao 25,6 posto udjela i to je najrelevantniji podatak. Što se prihoda tiče, u četvrtom kvartalu za GPU tržište su iznosili 2,8 milijardi američkih dolara i to je pad od 10,7 posto u odnosu na treći kvartal. Na godišnjoj razini pad je 40,2 posto, a to najbolje govori koliko su kriptovalute potaknule GPU tržište prema naprijed, a potom ga jako brzo vratile u realnost.

Također, bilo bi nepravedno kazati da su kriptovalute jedini krivac za ovakvu situaciju jer nisu. Primjerice, Nvidia je pokušala sa svojim Turingom napraviti zaokret, ali GPU jedinice s višim MSRP nisu naišle na naklonost tržišta. S druge strane, AMD na tom dijelu uopće nije bio kompetitivan i njegove Vega GPU doživjele su najveću štetu.

S ovom godinom stižu promjene i vjerojatno će biti na bolje jer Nvidia donosi seriju GTX 16XX temeljenu na umjetnoj inteligenciji, dok je AMD obećao izbaciti na tržište Radeon VII pojačan s Vega 20. Dakle, ništa radikalno, obje kompanije su odlučile igrati na sigurno jer se ne žele zaletavati dok je tržište očito u jednoj nestabilnoj fazi, odnosno, iznimno opreznoj fazi. Spuštanje cijena pak nitko ne spominje kao novu poslovnu strategiju.

Još iz kategorije

Zaposlenici tvrde da tvrtke koriste IT za čisti profit, a ne za osnaživanje radnika

Zaposlenici tvrde da tvrtke koriste IT za čisti profit, a ne za osnaživanje radnika

23.09.2019. komentiraj

Kompanija Zensar je napravila zanimljivo istraživanje u kojem je bilo uključeno tisuću zaposlenika viših pozicija u IT i zdravstenom sektoru te stigla do zaključka da bi nadređeni voljeli da im podređeni rade kao strojevi, odnosno, da bi voljeli kad bi upravljali strojevima umjesto ljudima.

Lemax kreće u projekt „Strategija 2023“

Lemax kreće u projekt „Strategija 2023“

23.09.2019. komentiraj

Lemax dobiva pojačanje jer će Miroslav Keleković, vodit će tehnološku transformaciju s timom od 50 stručnjaka čime Lemax kreće u intenzivnu fazu ostvarenja „Strategije 2023“ i nastavak izvoza softverskog rješenja za turističke agencije i turoperatore.

Schneider Electric među 52 kompanije koje mijenjaju svijet

Schneider Electric među 52 kompanije koje mijenjaju svijet

19.09.2019. komentiraj

Schneider Electric ove godine je uvršten na renomiranu listu kompanija “Change the World“ časopisa Fortune za 2019. godinu. Uz Schneider Electric, na toj se listi nalazi još 51 kompanija kojima su globalni izazovi suvremenog društva među visokim prioritetima, odnosno čine njihovu korporativnu strategiju.