Nvidia i u krizi prodaje 4 puta više grafičkih kartica od AMD-a

Nvidia i u krizi prodaje 4 puta više grafičkih kartica od AMD-a

Tržište grafičkih procesorskih jedinica (GPU) u padu i Nvidia je time najteže pogođena, ali svejedno je još uvijek bolja no AMD, podosta bolja! Konkretnije, na četiri Nvidia GPU, proda se tek jedna AMD i to dovoljno govori o dominaciji koju ta američka kompanija još uvijek ima nad direktnom konkurencijom.

Naime, iako se RTX 20 serija nije prodavala kako je Nvidia prognozirala i željela, to joj nije naštetilo u obračunu pa se na taj način može pronaći barem neko olakšanje. Jer, ako u trenucima lošijeg poslovanja stojite bolje od konkurencije, to je znak da nije do vas nego do problema na tržištu i da ste u teškim uvjetima svejedno dali najviše i završili najbolji.

Ako pogledamo brojke koje nudi Jon Peddie Research za četvrti kvartal prošle godine, Nvidia ima 81,2 posto udjela na tržištu, a AMD tek 18,8 posto. Možda to ne govori mnogo, ali kvartal prije AMD je imao 25,6 posto udjela i to je najrelevantniji podatak. Što se prihoda tiče, u četvrtom kvartalu za GPU tržište su iznosili 2,8 milijardi američkih dolara i to je pad od 10,7 posto u odnosu na treći kvartal. Na godišnjoj razini pad je 40,2 posto, a to najbolje govori koliko su kriptovalute potaknule GPU tržište prema naprijed, a potom ga jako brzo vratile u realnost.

Također, bilo bi nepravedno kazati da su kriptovalute jedini krivac za ovakvu situaciju jer nisu. Primjerice, Nvidia je pokušala sa svojim Turingom napraviti zaokret, ali GPU jedinice s višim MSRP nisu naišle na naklonost tržišta. S druge strane, AMD na tom dijelu uopće nije bio kompetitivan i njegove Vega GPU doživjele su najveću štetu.

S ovom godinom stižu promjene i vjerojatno će biti na bolje jer Nvidia donosi seriju GTX 16XX temeljenu na umjetnoj inteligenciji, dok je AMD obećao izbaciti na tržište Radeon VII pojačan s Vega 20. Dakle, ništa radikalno, obje kompanije su odlučile igrati na sigurno jer se ne žele zaletavati dok je tržište očito u jednoj nestabilnoj fazi, odnosno, iznimno opreznoj fazi. Spuštanje cijena pak nitko ne spominje kao novu poslovnu strategiju.

Još iz kategorije

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

22.03.2019. komentiraj

Google se ponovno našao u problemmima jer Europska komisija “odrezala” mu je kaznu od 1,68 milijardi američkih dolara zbog zlouporabe dominantnog položaja na području internetskog oglašavanja, što se i nagađalo, samo nije bilo poznato kolika će točno novca ponajveća tehnološka kompanija na svijetu trebati platiti.

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

22.03.2019. komentiraj

Prvi put u posljednjih 13 godina došlo je do promjene na vrhu godišnjeg popisa najinovativnijih tvrtki po anketi Boston Consulting Group  Google je skočio na prvo mjesto, a Amazon na drugo, svrgnuvši tako dodatno Apple, koji je na samom vrhu od 2005. godine. Microsoft i Samsung zauzeli su četvrto, odnosno peto mjesto, i tako zaokružili popis prvih pet najinovativnijih tvrtki na svijetu.

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

19.03.2019. komentiraj

Velika Britanija krenula je stopama Donalda Trumpa i Sjedinjenih Američkih Država pa najavljuje stroži vizni režim, što je ponukalo Francusku da krene u potpuno drugom smjeru pa otvori svoje granice kao nikad prije, ali samo ako se radi o tehnološkim vizama.