IZNAJMLJIVANJE FILMOVA

Netflix nakon 25 godina gasi posao koji ga je učinio popularnim

Netflix nakon 25 godina gasi posao koji ga je učinio popularnim
Od 1998. je Netflix poštom poslao više od 5,2 milijardi filmova za 40 milijuna pretplatnika.
Depositphotos

Netflix nakon 25 godina gasi svoj izvorni posao - iznajmljivanje DVD-a, odnosno DVD.com. Točnije, posljednji filmski diskovi će biti poslani 29. rujna.

Jednostavno rečeno, sve manja potražnja za fizičkim iznajmljivanjem čini sve težim pružanje kvalitete usluge koju kompanija želi pa se donijela odluka o gašenju onoga što je Netflix učinilo posebnim te mu pružilo temelje da postane to što je danas.

Bit će zanimljivo vidjeti koji disk će biti posljednji jer zna se da je prvi bio Bubimir (eng. Beetlejuice) 1998. Od tada je Netflix poslao više od 5,2 milijarde filmova poštom za više od 40 milijuna pretplatnika. Velikom većinom do 2019., što znači da posljednje četiri godine "rentanje" nije donosilo prihode, više je to bio sentiment.

Što se streaminga tiče, Netflix je s tim počeo još 2007., a taj je posao dovoljno brzo rastao da je postao najpopularnija ponuda do 2009. Nakon preuranjenog pokušaja da se posudbe poštom izdvoji kao Qwikster 2011., Netflix ih je premjestio na DVD.com u 2016. Do tog trenutka je bio uvelike u produkciji originalnih streaming emisija i prestao je slati DVD-ove subotom.

Naravno, postoji i financijski poticaj za odustajanje od iznajmljivanja diskova. Iako se Netflix oporavlja od sumorne 2022., njegova je dobit u prvom kvartalu još uvijek lošija nego prije godinu dana. Rast broja pretplatnika također je bio relativno skroman, svega 1,7 milijuna novih korisnika. Stoga, odluka o ukidanju odjela za slanje DVD-a poštom mogla bi pomoći u smanjenju troškova, čak i ako su uštede relativno male.

Bez obzira na sva objašnjenja i logiku, ovo je ipak tužan trenutak za ljubitelje kućnog videa. Netflix je odigrao glavnu ulogu u "protresanju" poslovanja iznajmljivanja filmova. Dok su trgovci poput Blockbustera dominirali devedesetih i ranih 2000-ih, Netflix je pomogao ljudima da dobiju što žele u udobnosti svog doma.

Blockbuster i drugi konkurenti "uskočili" su na tržište godinama kasnije, ali su se borili da dobiju popularnost i na kraju propali jer su zakasnili i jer je Netflix jednostavno postao uvjerljivi lider...