M SAN Grupa zabilježila rasta prihoda 16,4 posto, EBITDA 136,7 posto u prvih šest mjeseci 2021.

M SAN Grupa zabilježila rasta prihoda 16,4 posto, EBITDA 136,7 posto u prvih šest mjeseci 2021.

Kada su izašli s novom tranšom korporativnih obveznica M SAN Grupa morala je krenuti i s redoviti izvještavanjem na burzi tako da za prvi šest mjeseci ove godine bilježe zaista jako dobre poslovne rezultate odnosno rast prihoda od čak 16,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine. Pritom su prihodi dosegli 1,263 milijarde kuna.

Istovremeno dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla je čak 136,7 posto na 51,4 milijuna kuna, dok je dobit prije kamata i poreza (EBIT) porasla 175,8 posto na 45,3 milijuna kuna. Dobit prije poreza dosegla je 33,4 posto uz rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine od 377,3 posto.

Sam M SAN kao tvrtka imao je rast prihoda u prvih šest mjeseci ove godine od 21,9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, EBITDA je porasla 128,2 posto na 23,8 milijuna kuna, dok je EBIT povećan 155,8 posto na 19,9 milijuna kuna. Istovremeno je dobit prije poreza povećana 173,3 posto na 12,9 milijuna kuna.

Kada se pogleda poslovanje malo detaljnije EBITDA marža je u prvom polugodištu ove godine dosegnula 4,1 posto što je za 2,1 postotnih poena više od rezultata u prvih šest mjeseci 2020. godine.

Kada se pogledaju prihodi po skupinama poslovanja najveći dio dolazi iz distributerskog segmenta IT-a i to 55,9 posto što je povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, slije segment vlastitog branda Vivaxa s 21, posto koji je isto povećan u odnosu na 2020. godinu. Segment poslovanja odnosno prodaje prema velikim korisnicima (enterprise segment) smanjen je u odnosu na prošlu godinu.

Ako se pak pogledaju segmenti prodaje prema proizvodima prodaja prijenosnih računala u prvih šest mjeseci čini 17,9 posto, slijede TV uređaji s 10,4 posto, klimatizacijski uređaji s 9,8 posto, serveri s 6,4 posto, gaming rješenja 5,1 posto.

Komentirajući poslovne rezultate u prvih šest mjeseci ove godine predsjednik Uprave Miroslav Huzjak ističe kako je povećana potreba za prijenosnim računalima u doba pandemije se nastavila i u 2021. godini te je taj segment poslovanja značajno rastao usprkos sve većim poteškoćama o dobavi i isporuci traženih artikala.

„Rasla je značajno i prodaja klima uređaja prvenstveno vlastitog Vivax brenda koji se time učvrstio kao vodeći brend na tržištu. Valja istaknuti i rast prodaje bijele tehnike koja postaje sve značajnija u portfelju Grupe te malih kućanskih aparata, također najvećim dijelom vlastitog brenda Vivax“, ističe Huzjak.

Prema njegovim riječima posebno treba istaknuti rast u prodaju e-mobilnih uređaja, električnih romobila i bicikla gdje se očekuje značajan dalji rast i u buduće. Time naš najmlađi brend MS Energy počinje zauzimati značajno mjesto na tržištu Hrvatske i Regije.

„Društvo je u drugoj polovici srpnja uspješno izdalo korporativne obveznice u iznosu od 200 milijuna kn što je iskorišteno za povrat kredita bankama u iznosu od 120,6 milijuna kn, a ostatak će se investirati u razvoj poslovanja, logistike, nastavak procesa digitalizacije te za podršku organskom rastu prihoda društva“,  dodaje Huzjak.

Distribucija informatičke opreme i elektronike općenito suočava se sa sve većim izazovima. Pored već poznatih problema u proizvodnji procesora, zatim čipova općenito pojavljuju se nestašice i drugih komponenti potrebnih za proizvodnju. Prema informacijama vodećih svjetskih proizvođača normalizacija se ne očekuje do kraja 2022. godine, napominje Huzjak.

„Pored poteškoća u proizvodnji dodatne izazove predstavlja i logistika. Pomorski promet koji je dominantan u isporukama proizvoda iz Kine i drugih dijelova Azije postaje značajno skuplji, a COVID mjere uvedene u lukama dodatno usporavaju ukrcaj i iskrcaj robe te je transporte nužno planirati sa znatno duljim rokovima isporuke“, zaključuje Huzjak.

Još iz kategorije

Bolt najavljuje novi krug financiranja od 628 milijuna eura

Bolt najavljuje novi krug financiranja od 628 milijuna eura

14.01.2022.

Bolt je objavio dosad najveći krug financiranja u vrijednosti od 628 milijuna eura. Investicije će biti usmjerene prema dodatnom širenju postojećih usluga i ubrzanja prijelaza s osobnih automobila na mogućnost korištenja inovativnih načina kretanja gradom. Time će se smanjiti gužve u gradovima i zagađenje te omogućiti više zelenih površina gdje će se ljudi moći lakše kretati.

AGRIVI osigurao 1,15 milijuna eura od Europskog inovacijskog vijeća

AGRIVI osigurao 1,15 milijuna eura od Europskog inovacijskog vijeća

14.01.2022.

Europsko inovacijsko vijeće (EIC) dodijelilo je AGRIVI-ju sredstva u iznosu od 1,15 milijuna eura za izgradnju agronomskog savjetnika vođenog umjetnom inteligencijom za podršku farmama u ispunjavanju zahtjeva za zaštitu usjeva i sigurnost hrane.

Prošle godine vrijednost javnih nabava premašila 2,62 milijardi kuna

Prošle godine vrijednost javnih nabava premašila 2,62 milijardi kuna

12.01.2022.

Analiza javnih nabava za 2021. godinu pokazuje kako je ukupna vrijednost javnih nabava premašila 2,62 milijarde kuna uz rast u odnosu na 2020. godinu i to za oko 1 posto. Obzirom da je riječ o objema kriznim godinama pandemije dobri su to rezultati, no to i dalje dokazuje kako je država veliki domaći igrač na IT tržištu jer procjene pokazuje kako je to negdje na 55 posto ukupne domaće IT potrošnje.