Lideri trebaju preuzeti odgovornost za odgovorno korištenje umjetne inteligencije

Lideri trebaju preuzeti odgovornost za odgovorno korištenje umjetne inteligencije

Foto: DepositPhotos

Procijenjeni ekonomski potencijal umjetne inteligencije (UI)  od 15,7 bilijuna dolara ostvarit će se samo ako organizacije u svoje poslovanje integriraju odgovornu praksu korištenja umjetne inteligencije i uzmu ih u obzir prije bilo kakvog razvoja, zaključuje se u novom PwC-ovom istraživanju.

Borba protiv rascjepkanog pristupa razvoju i integraciji umjetne inteligencije, koji organizacije izlaže potencijalnim rizicima, zahtijeva od organizacija da uključe sveobuhvatno razumijevanje, razvoj i integraciju odgovornog korištenja umjetne inteligencije u svoje poslovanje, zaključci su novog PwC-ovog priručnika objavljenog na Svjetskom ekonomskom forumu u kineskom gradu Dalianu.

Samo 25 % ispitanika izjavilo je kako će prije primjene rješenja na području umjetne inteligencije prvo razmotriti njihove etičke implikacije. Jedan od pet (20 %) ima jasno definirane postupke za utvrđivanje rizika povezanih s umjetnom inteligencijom. Više od 60 % oslanja se na programere, neformalne procese ili nema dokumentirane procedure.  Postoje etički okviri ili razmatranja na području umjetne inteligencije, ali provedba nije bila dosljedna.  56 % je izjavilo kako bi im bilo teško utvrditi uzrok u slučaju da umjetna inteligencija njihove organizacije učini nešto pogrešno. Više od polovice ispitanika nije formaliziralo svoj pristup procjeni umjetne inteligencije u pogledu pristranosti, navodeći kao razloge nedostatak znanja i alata te ad hoc procjene. Čak 39 % ispitanika koji imaju UI u širokoj primjena bili su samo „donekle” sigurni da znaju kako zaustaviti svoju UI ako nešto krene po zlu.

PwC je utvrdio pet dimenzija na koje se organizacije trebaju usredotočiti i koje trebaju prilagoditi svojim strategijama, dizajnu, razvoju i implementaciji umjetne inteligencije: upravljanje, etika i regulativa, mogućnost tumačenja i objašnjavanja, stabilnost i sigurnost te pristranost i pravednost.

Ove su dimenzije usredotočene na ugrađivanje strateškog planiranja i upravljanja u razvoj umjetne inteligencije, ublažavanje sve veće zabrinutosti javnosti u pogledu pravednosti, povjerenja i odgovornosti. Ranije ove godine, 85 % predsjednika uprava izjavilo je kako će umjetna inteligencija značajno promijeniti način na koji posluju tijekom sljedećih pet godina, a 84 % je priznalo da odluke utemeljene na umjetnoj inteligenciji moraju moći objasniti kako bi im se moglo vjerovati.

„Pitanje etike i odgovornosti na području umjetne inteligencije očito zabrinjava većinu poslovnih ljudi. Rukovoditelji najviše razine trebaju aktivno poticati i aktivno se uključiti u cjelovitu integraciju odgovorne strategije za razvoj umjetne inteligencije koja počiva na etičkim vrijednostima kako bi ostvarili ravnotežu između potencijalnih ekonomskih dobitaka i transformacije poslovanja i društva koja se odvija jednom u generaciji. Jedno bez drugoga predstavlja temeljne reputacijske, poslovne i financijske rizike“, ističe Anand Rao, globalni voditelj usluga povezanih s UI u PwC-u.

Dijagnostički upitnik, koji je sastavni dio PwC-ovog Priručnika za odgovornu primjenu umjetne inteligencije, omogućuje organizacijama procjenu vlastitog razumijevanja i primjene odgovornih i etičkih praksi na području umjetne inteligencije. U svibnju i lipnju 2019. godine upitnik je ispunilo oko 250 ispitanika koji se bave razvojem i implementacijom umjetne inteligencije.

„Umjetna inteligencija donosi prilike, ali i izazove vezane uz povjerenje i odgovornost. Kako bi se ostvarila korist od produktivnosti UI, za uspjeh su potrebne integrirane organizacijske i kadrovske strategije i planiranje. Rukovoditelji najviše razine svakako bi trebali preispitati sadašnju i buduću praksu na području umjetne inteligencije unutar svoje organizacije, postavljajući pitanja ne samo kako bi se odgovorili na potencijalne rizike, nego i kako bi utvrdili postoje li odgovarajuća strategija, kontrole i procesi. Odluke koje donosi umjetna inteligencija ne razlikuju se od onih koje donose ljudi. U oba slučaja morate biti u stanju obrazložiti svoje izbore i razumjeti povezane troškove i posljedice. Ovdje nije riječ samo o tehnološkim rješenjima za otkrivanje pristranosti, ispravljanje, obrazlaganje i izgradnju sigurnih i pouzdanih sustava. Potrebna je nova razina holističkog vodstva koje razmatra etičke dimenzije te dimenzije odgovornosti utjecaja tehnologije na poslovanje, počevši od prvog dana“, ističe Rao.

Još iz kategorije

Žene i dalje rijetko dospjevaju na rukovodeće pozicije u Europi

Žene i dalje rijetko dospjevaju na rukovodeće pozicije u Europi

20.01.2020. komentiraj

Žene čine trećinu pozicija u upravnim odborima europskih kompanija, ali istovremeno zauzimaju daleko manji dio rukovodećih pozicija u njima. Potvrdila je to kroz istraživanje neprofitna organizacija European Women on Boards sponzorirana od strane Europske unije.

Uspješna digitalna transformacija moguća je i u Hrvatskoj

Uspješna digitalna transformacija moguća je i u Hrvatskoj

19.01.2020. komentiraj

Jedna od neizostavnih tema današnjice je digitalna transformacija koja obuhvaća uporabu digitalnih tehnologija i promjenu modela poslovanja te u potpunosti mijenja naše gospodarstvo. Procjena je da će se vrijednost digitalne ekonomije u Hrvatskoj do 2025. godine povećati četiri puta.

Bisnode najprestižniji certifikat – Platinasta bonitetna izvrsnost 2019

Bisnode najprestižniji certifikat – Platinasta bonitetna izvrsnost 2019

18.01.2020. komentiraj

U međunarodnom okruženju certificiranje je uobičajena praksa i na taj način tvrtke dodatno jačaju svoj ugled i povjerenje u domaćem i stranom poslovnom okruženju. Iznad svega ovo priznanje izvrsnosti potvrda je dugogodišnjeg sustavnog i kvalitetnog rada koji dobitnike ove nagrade svrstava u sam vrh domaćeg gospodarstva, uz bok poduzećima iz Europske unije jer se primjenjuju isti rigorozni i dokazani kriteriji.