Lažni influenceri koštati će tvrtke preko 1,3 milijarde dolara u 2019.

Lažni influenceri koštati će tvrtke preko 1,3 milijarde dolara u 2019.

Foto: DepositPhotos

Influenceri su, kako i ime kaže, iznimno utjecajni u svijetu društvenih mreža pa su i njihove objave iznimno skupe onima koji bi kroz njih kao kanal željeli promovirati nešto svoje. Samo, ono što su kompanija za kibernetičku sigurnost CHEQ i američko sveučilište Baltimor otkrili, jest da će lažni influenceri koštati kompanije 1,3 milijarde američkih dolara ove i 1,5 milijardi dolara dogodine!

Tako nešto nije nimalo bezazleno s obzirom da će se ukupno influencerima podijeliti kroz 2019. 8,5 milijardi dolara, a dogodine deset milijardi dolara. Jer, iako takav vid marketinga košta, iznimno je profitabilan. Očito, ne samo "legalnima" već i onima "ilegalnima".

Inače, istraživanje kojim se ovo dokazalo provedeno je nad deset tisuća influencera. Konkretnije, kupnja tisuću pratitelja na YouTubeu košta 49 američkih dolara, na Facebooku 34 dolara, a na Instagramu svega 16 dolara, što je zapravo najbitnija stavka. Od toga, 25 posto su botovi, a 50 posto aktivnosti pratitelja na sponzoriranom sadržaju je lažno.

Naime, evo primjera kako se vara. Sigurno ste vidjeli više puta atraktive muške i ženske osobe na Instagramu kako uz putovanje na nekom od popularnih svjetskih destinacija imaju oznaku "sponzorirani sadržaj", a koriste i hashtagove kao "#ads" ili "#sponsored". Tako nešto ne odgovara uvijek istini, neki "influenceri" ulože novac za putovanje pa lažno koriste sve oznake, kako bi druge brendove ponukali da se oglašavaju preko njih. Često i uspiju u naumu.

Naravno, uz sve to moraju imati i pozamašnu brojku pratitelja, pod čime se misli na njih nekoliko desetaka ili stotina tisuća, što se također postiže uz ulaganje novca i vremena. Ali, nekoliko tisuća ili desetaka tisuća dolara kasnije, uloženo se isplati. Dovoljan je jedan brend i postigne se domino efekt, stignu oglašivači jedan za drugim.

Još iz kategorije

Zaposlenici tvrde da tvrtke koriste IT za čisti profit, a ne za osnaživanje radnika

Zaposlenici tvrde da tvrtke koriste IT za čisti profit, a ne za osnaživanje radnika

23.09.2019. komentiraj

Kompanija Zensar je napravila zanimljivo istraživanje u kojem je bilo uključeno tisuću zaposlenika viših pozicija u IT i zdravstenom sektoru te stigla do zaključka da bi nadređeni voljeli da im podređeni rade kao strojevi, odnosno, da bi voljeli kad bi upravljali strojevima umjesto ljudima.

Lemax kreće u projekt „Strategija 2023“

Lemax kreće u projekt „Strategija 2023“

23.09.2019. komentiraj

Lemax dobiva pojačanje jer će Miroslav Keleković, vodit će tehnološku transformaciju s timom od 50 stručnjaka čime Lemax kreće u intenzivnu fazu ostvarenja „Strategije 2023“ i nastavak izvoza softverskog rješenja za turističke agencije i turoperatore.

Schneider Electric među 52 kompanije koje mijenjaju svijet

Schneider Electric među 52 kompanije koje mijenjaju svijet

19.09.2019. komentiraj

Schneider Electric ove godine je uvršten na renomiranu listu kompanija “Change the World“ časopisa Fortune za 2019. godinu. Uz Schneider Electric, na toj se listi nalazi još 51 kompanija kojima su globalni izazovi suvremenog društva među visokim prioritetima, odnosno čine njihovu korporativnu strategiju.