Kriza donijela 24 posto pada tržišta pametnih telefona i izbacila Huawei na prvo mjesto

Kriza donijela 24 posto pada tržišta pametnih telefona i izbacila Huawei na prvo mjesto

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Globalno tržište pametnih telefona zabilježilo je najveći pad u povijesti tijekom drugog kvartala ove godine. Prema Counterpoint Researchu, riječ je o 24 posto na godišnjoj razini, odnosno, isporučeno je 271,4 milijuna pametnih telefona. Naravno, "krivac" je pandemija koronavirusa.

I prvi put u povijesti na prvom mjestu najvećih proizvođača je Huawei. Iako je zabilježio blagi pad isporuka u odnosu na prošlu godinu, taj kineski proizvođač se zahvaljujući kineskom tržištu ipak uspio spasiti od teže situacije. Koja je zahvatila konkurentske kompanije.

Dok je u cijelom svijetu, ne računajući Kinu, pad tržišta bio 28 posto, u Kini je bio 17 posto. Istovremeno, Huawei "drži" 47 posto kineskog tržišta i taj segment je 71 posto Huaweijeva ukupnog rezultata. Prošle je godine to bilo 62 posto. No, iako se radi o devet posto, zapravo je pad isporuka izvan Kine za Huawei iznosio 29 posto.

Upravo zato Counterpoint naglašava da će Huawei teško zadržati vodeću poziciju kad se pandemija koronavirusa smiri i ostala tržišta diljem svijeta oporave. I time dolazimo do Samsunga, koji je osjetio najveći pad.

Još prošle godine u ovo vrijeme bio je na 76,3 milijuna isporuka, a sad je na 54,2 milijuna. Dakle, po Counterpointu je riječ o razlici od svega 600.000 isporučenih uređaja, što se lako nadoknadi. Zato oba proizvođača i imaju 20 posto udjela na svjetskom tržištu pametnih telefona.

 

Što se ostatka "društva" tiče, Apple je od najjačih jedini u plusu, isporučio je 37,5 milijuna uređaja u odnosu na 36,5 milijuna iz 2019. Realme je pak na 5,5 milijuna, a prošle je godine u ovo vrijeme bio na pet milijuna. I to je sve, ostali bilježe pad. Pa tako Xiaomi ima 26,5 milijuna isporučenih uređaja u odnosu na 32,3 milijuna, Oppo je na 24,5 milijuna u odnosu na 30,6 milijuna i Vivo na 22,1 milijun u odnosu na 27 milijuna iz prošle godine...

Još iz kategorije

Koja je svrha digitalne transformacije

Koja je svrha digitalne transformacije

26.11.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa otklonila je svaku sumnju vezanu uz digitalnu transformaciju. Jasno je svima da se ona mora početi provoditi, ako već nekim slučajem nije. Jer, to je budućnost poslovanja praktički svake organizacije na svijetu.

Realme najbrže dogurao do 50 milijuna isporuka mobitela

Realme najbrže dogurao do 50 milijuna isporuka mobitela

25.11.2020. komentiraj

Tržište pametnih telefona u trećem je kvartalu poraslo za 32 posto ukoliko gledamo situaciju u odnosu na drugo tromjesječje ove godine, no na godišnjoj razini svjedočili smo padu od četiri posto. Brojkom, isporučeno je oko 380 milijuna uređaja kroz treći kvartal.

Predstavljena prva pametna poslovna zona u Hrvatskoj

Predstavljena prva pametna poslovna zona u Hrvatskoj

25.11.2020. komentiraj

„Želimo stvoriti uvjete za dolazak novih investitora. Nije to napravljeno preko noći, na tome se radi duži niz godina. Naša zona nije samo 'gola livada', već je u potpunosti spremna za dolazak potencijalnih investitora. Uređena je dokumentacija, komunalna infrastruktura. Imamo izuzetno dobar prometni položaj, niz drugih pogodnosti i tvrtke u okruženju koje mogu pružiti potporu potencijalnom investitoru,“ rekao je gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić povodom današnje online konferencije Prezentacija Industrijsko-logističke zone Kutina i uloga digitalizacije u gospodarstvu u organizaciji HGK i Grada Kutine.