Kibernetička sigurnost iznimno je važna u poslovnoj strategiji

Kibernetička sigurnost iznimno je važna u poslovnoj strategiji

Foto: DepositPhotos

Organizacije koje u svoj pristup digitalnim inicijativama uključe pitanje kibernetičke sigurnosti, motivirano poslovnim potrebama, postižu bolje rezultate od konkurencije. Zaključak je PwC-ovog istraživanja o povjerenju u digitalno okruženje Digital Trust Insights Survey.

Globalno istraživanje u kojemu je sudjelovalo više od 3.000 rukovoditelja i IT stručnjaka iz cijelog svijeta pokazalo je da najboljih 25% svih ispitanika, predvodnika na tržištu (trailblazers), predvode na području kibernetičke sigurnosti. Oni, pokazuju podaci, stvaraju veću vrijednost i ostvaruju bolje poslovne rezultate.

Među ispitanicima koji smatraju da je povećanje prihoda najvažnija vrijednost koja se očekuje od digitalne transformacije, gotovo 90% predvodnika izjavilo je kako povrat koji ostvaruju ispunjava ili nadilazi njihova očekivanja. Oni su također znatno optimističniji po pitanju potencijalnog rasta prihoda i profitne marže svojih tvrtki, pri čemu ih 57 % očekuje porast prihoda za 5 % ili više, dok ih 53 % očekuje porast profitne marže za 5 % ili više.

Istraživanje je otkrilo ključne demografske informacije o predvodnicima. Mnogi od njih su velika društva: 38 % ispitanika iz tvrtki čija je vrijednost najmanje milijardu američkih dolara su takvi predvodnici. Sektor financijskih usluga i sektor tehnologije, medija i telekomunikacija osobito su dobro zastupljeni u skupini vodećih. 33% ispitanika iz sektora financijskih usluga i 30% ispitanika iz sektora TMT su predvodnici, u usporedbi s otprilike četvrtinom baze ispitanika u ostalim sektorima. Gledano geografski, samo 21% ispitanika s područja Europe, Bliskog istoka i Afrike su predvodnici, u usporedbi s 30% u obje Amerike i 30% u regiji Azije i Pacifika.

Glavne karakteristike po kojem se predvodnici izdvajaju od konkurencije u korporativnom svijetu uključuju usklađivanje vlastitih poslovnih i kibernetičkih strategija, primjenu pristupa koji analizira rizike i koordinaciju svojih timova s ciljem upravljanja rizicima. Tako se 65% predvodnika izrazito da je njihov tim za kibernetičku sigurnost uklopljen u poslovanje, da dobro poznaje poslovnu strategiju organizacije i ima razvijenu strategiju kibernetičke sigurnosti koja podržava poslovne imperative.

89% predvodnika izjavilo je da postoji dosljednost uključivanja njihovih timova za sigurnost u upravljanje rizicima povezanim s poslovnom transformacijom organizacije ili digitalnim inicijativama. 77% predvodnika izrazito se slaže s tvrdnjom da njihov tim za kibernetičku sigurnost u dovoljnoj mjeri komunicira s višom upravljačkom razinom da može razumjeti stav svoje organizacije prema preuzimanju rizika na području osnovnih poslovnih aktivnosti. Više od 80% predvodnika kaže kako su predvidjeli novi kibernetički rizik za digitalne inicijative i ograničili ga prije nego što je mogao utjecati na njihove partnere ili korisnike.

Još iz kategorije

Horvat: Nastavljamo poticati ulaganja i nove investicije u Hrvatskoj

Horvat: Nastavljamo poticati ulaganja i nove investicije u Hrvatskoj

04.04.2020. komentiraj

Usprkos svim izazovima s kojima se u proteklom razdoblju suočavaju gospodarstva cijelog svijeta, pozitivna je vijest što je tijekom prvog tromjesečja ove godine u Hrvatskoj zaprimljeno 47 prijava za korištenjem potpora za ulaganje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta temeljem Zakona o poticanju ulaganja.

Svaka peta osoba u Hrvatskoj se boji zaraze koronavirusom

Svaka peta osoba u Hrvatskoj se boji zaraze koronavirusom

04.04.2020. komentiraj

Prema podacima istraživanja portala MojPosao, svaka peta osoba (18%) u Hrvatskoj se boji zaraze koronavirusom. Najviše ispitanika, gotovo polovica (43%), virusa se boji samo donekle, dok čak 39% osoba uopće ne strahuje od zaraze.

Veliki broj poduzetnica i poduzetnika računa na pomoć države, ali se uzda najviše u vlastite sposobnosti preživljavanja

Veliki broj poduzetnica i poduzetnika računa na pomoć države, ali se uzda najviše u vlastite sposobnosti preživljavanja

04.04.2020. komentiraj

Dnevno u Hrvatskoj od korona virusa oboli od 50 do 100 građana, dok ih od 1000 do 1.500 ostane bez posla zbog posljedica pandemije koja je zahvalila i sektor gospodarstva. Mjere Vlade RH usmjerene realnom tržištu za očuvanje radnih mjesta dobro su došla potpora, ali i dalje ostaje pitanje - kako preživjeti. Bližimo se brojci od 150 tisuća nezaposlenih, a tek je na izmaku prvi mjesec izolacije i poslovne stagnacije.