Izazovna godina iza nas uz rast izvoza i ulaganja

Izazovna godina iza nas uz rast izvoza i ulaganja

Neki od glavnih izazova koji su obilježili ovu godinu su složeno geopolitičko i ekonomsko okruženje izazvano ratom u Ukrajini, inflatorni pritisci u obliku povećanja cijena rada, energenata i materijala, poremećaji u lancima isporuke te nedovoljan broj ICT stručnjaka. Unatoč svim tim izazovima u prvih 9 mjeseci ove godine poslovali smo stabilno te zabilježili blagi porast prihoda od prodaje u odnosu na isto razdoblje izvrsne 2021. godine. Zahvaljujući rastu prihoda u operatorskom segmentu na susjednim tržištima te kontinuiranom rastu prodaje usluga za Ericsson neutralizirali smo manje prihode na domaćem tržištu, kao i pad prihoda na bjeloruskom tržištu zbog uvedenih sankcija.

Ericsson Nikola Tesla Grupa zapošljava oko 3500 stručnjaka. U matičnoj kompaniji, Ericsson Nikola Tesla, radi najveći broj softver dizajnera u Hrvatskoj, njih čak 1800, a po izvozu softvera vodeća smo kompanija u zemlji i najveći R&D centar s potencijalom za daljnji rast. Zahvaljujući kvaliteti, znanju i inovativnosti naših timova i pojedinaca u Razvojno-istraživačkom (R&D) centru i ekspertnim centrima za Rješenja i usluge za kupce,

Digitalno društvo te IT i ispitnu okolinu bilježimo kontinuirani rast isporuka usluga za Ericsson što značajno doprinosi financijskoj stabilnosti Grupe. Izvrsnost našeg R&D centra potvrđuje se iz godine u godinu, što nas strateški pozicionira u globalnoj organizaciji i otvara nam nove  mogućnosti, a ponosni smo i na naše vrsne stručnjake za rješenja i usluge koji, osim u radu s našim kupcima (A1 Hrvatska, HT, HT Mostar, Crnogorski Telekom...), demonstriraju svoju ekspertizu na brojnim zahtjevnim projektima s operatorima diljem svijeta.

Na domaćem tržištu, sa strateškim partnerima Hrvatskim Telekomom i A1 Hrvatska, nastavili smo aktivnosti na implementaciji 5G tehnologije i pripadajuće infrastrukture. Zbog negativnih globalnih trendova, kao što su porast cijene električne energije i inflacija, operatori su prilagodili dinamiku ulaganja što se odrazilo na naše prihode od prodaje. U segmentu Digitalno društvo potpisali smo nekoliko značajnih ugovora s Ministarstvom pravosuđa i uprave, Državnom geodetskom upravom, Ministarstvom unutarnjih poslova te Gradom Splitom.

Na susjednim tržištima nastavili smo kvalitetnu suradnju s našim dugogodišnjim kupcima HT Mostarom, Crnogorskim Telekomom te IPKO-om na proširenju i modernizaciji njihovih telekomunikacijskih mreža. Potpisali smo i petogodišnji sporazum koji uključuje aktivnosti na uvođenju 5G tehnologije širom Crne Gore te modernizaciju čitave radijske mreže Crnogorskog Telekoma, čime nastavljamo višegodišnju uspješnu suradnju.

Kako bismo se što bolje pozicionirali te istovremeno smanjili utjecaj krize na poslovanje snažno smo se fokusirali na potrebe postojećih te potencijalne nove kupce. Potpisom ugovora s Telekom Kosova vrijednog više od 65 milijuna kuna u prosincu, započeli smo suradnju vezanu uz modernizaciju jezgrene i radijske mreže te održavanje mreže ovog kosovskog operatora te time ojačali našu poziciju i na tom tržištu.

Unatoč zahtjevnim okolnostima i brojnim izazovima koji su utjecali i na naše poslovanje, uvijek nam je u fokusu i briga o dobrobiti zaposlenika, njihovom profesionalnom razvoju kao i materijalnoj stabilnosti pa je, kao i prethodnih godina, kompanija Ericsson Nikola Tesla i u 2022. godini uložila značajna sredstva u povećanje plaća zaposlenika. Tako smo tijekom ove godine za povećanje plaća zaposlenika uložili 2 puta više nego u prethodnoj godini.

Ako pogledamo ukupna bruto primanja zaposlenika, u prvih 9 mjeseci ove godine imali smo prosjek od 22.247 kn (u usporedbi s prosjekom prvih 9  mjeseci prošle godine od 20.156 kn). Znači, govorimo o povećanju primanja zaposlenika od 10,3% posto. Dodatno, uz regularne isplate koje se isplaćuju krajem godine (primjerice akontacija godišnje nagrade, dar za djecu, drugi dio regresa, i sl.) u cilju ublažavanja inflatornog pritiska na standard naših zaposlenika, kompanija je svim zaposlenicima jednokratno isplatila 2500 kn.

U razdoblju pred nama, na temelju ostvarenih poslovnih rezultata, nastavit ćemo ulagati u povećanje plaća naših kvalitetnih stručnjaka kao i u razvoj njihovih kompetencija.

Također ćemo dalje razvijati našu široku lepezu postojećih benefita, među kojima izdvajamo regres (5.000 kn), dar za novorođeno dijete (10.000 kn), subvenciju troška vrtića, program dionica lojalnosti, individualne novčane nagrade i nagrade za inovacije, pomoć zaposlenicima za djecu s posebnim potrebama (20.000 kn), naknade za prijevoz i prehranu, dopunsko zdravstveno osiguranje i sistematske preglede, jubilarne nagrade, i sl.

Očekujemo da će se nestabilne političke i ekonomske prilike nastaviti i u 2023., što nam nalaže da u budućem razdoblju budemo još snažnije fokusirani na upravljanje rizicima i provedbu naše strategije. To uključuje ulazak u nova područja, tehnologije i širenje portfelja i jačanje pozicije tehnološkog lidera te kvalitetnog partnera za razvoj i implementaciju različitih ICT rješenja za industriju i društvo.

Suvremena tehnologija nudi nove mogućnosti i prilike te potencijal za poboljšanja u svim sferama života. Samim time njezino pojačano korištenje utjecalo je i na porast očekivanja korisnika, što nas obvezuje na kontinuirano istraživanje i razvoj kako bismo zadovoljili rastuće potrebe, ali i na zadržavanje izvrsnosti u isporuci i implementaciji.

Tehnološki trendovi idu u smjeru potpunog brisanja granica između fizičkog i digitalnog, odnosno prema realizaciji potpuno virtualnih metaverzuma, ali i ugrađivanju virtualnog sadržaja u fizički okoliš. Konvergencija fizičkog i digitalnog svijeta uz pomoć tehnologija poput proširene stvarnosti (Extended reality - XR) i interaktivna multimedijska komunikacija uz računalnu simulaciju stvarnosti oblikovat će sljedeće desetljeće.

5G tehnologija kao platforma za inovacije u svim područjima ljudskog djelovanja ima ogroman potencijal, no preduvjet za njegovo korištenje je odgovarajuća mrežna infrastruktura. Ona mora biti ujedinjena i snažna te podržavati dinamičku prilagodljivu distribuiranu povezanost. Samo uz takvu mrežnu infrastrukturu možemo računati na kvalitetu, sigurnost i kontinuirani razvoj i monetizaciju različitih novih usluga poput npr. potpuno autonomnih vozila, igranja računalnih igara u stvarnom vremenu, ili korištenja digitalnih blizanaca za optimizaciju industrijskih procesa.

Digitalne tehnologije ključan su saveznik za zelenu tranziciju i održivost, odnosno za suočavanje s velikim izazovima poput emisija CO2 i korištenja materijalnih resursa. ICT rješenja poput 5G, XR i implementacija u oblaku bit će najvažnija na putu do većeg stupnja održivosti i veće profitabilnosti. ICT sektor ima udio od samo 1,4% u globalnim emisijama ugljičnog dioksida, ali ima potencijal omogućiti  smanjenje od 15% u drugim sektorima poput energetskog, industrijskog i prometnog do 2030.

S obzirom na dugogodišnje iskustvo i odlične reference koje Ericsson Nikola Tesla ima u složenim nacionalnim projektima digitalne transformacije i u budućnosti vidim naš značajni doprinos bržoj digitalnoj zelenoj tranziciji Hrvatske i zemalja u kojima poslujemo, čime ćemo doprinijeti podizanju konkurentnosti gospodarstva i poboljšanju kvalitete života građana.

Imamo veliki potencijal za još aktivniji doprinos ostvarenju ciljeva na EU Putu u digitalno desetljeće u suradnji s ostalim dionicima u ekosustavu u Hrvatskoj i šire, budući da smo kompanija čiji globalno cijenjeni stručnjaci doprinose razvoju suvremene tehnologije. Posebno se to odnosi na područja sigurne i održive digitalne infrastrukture, digitalne transformacije poduzeća i digitalizacije javnih usluga u kojima imamo dugogodišnje iskustvo i odlične reference.

Izvrsnost, motiviranost i odlična reputacija naših stručnjaka u globalnoj ICT zajednici te korištenje suvremenih tehnologija u kreiranju inovativnih rješenja za industriju i javne servise, ali i kao odgovor na najveće izazove današnjice poput klimatskih promjena, naši su glavni temelji za osiguravanje dugoročne održivosti poslovanja