INFOGRAFIKA: Appleov put do bilijun dolara vrijednosti

INFOGRAFIKA: Appleov put do bilijun dolara vrijednosti

Foto: DepositPhotos

Apple je s krajem srpnja objavio poslovne rezultate za treći kvartal i oni su fenomenalni jer riječ je o 53,3 milijarde američkih dolara prihoda, što je 17 posto rasta na godišnjoj razini. A sve to bilo je dovoljno i da napokon vrijednost te kompanije premaši bilijun dolara. Put je to koji nije bio lak, ali cilj do kojeg se stiglo svakako je zaslužen.

Naime, prije 18 godina Apple je vrijedio za sebe skromnih pet milijardi dolara i sve se počelo mijenjati tek 2001. s predstavljanjem iPoda, koji je održavao kompaniju stabilnom, uz blaži rast sve do 2006. kad iMac, MacBook i MacBook Pro nisu ugledali svjetlo dana pa doveli Apple do oko 75 milijardi dolara vrijednosti.

Predstavljanjem iPhonea 2007. naravno da je sve "skočilo", i to do skoro 200 milijardi dolara vrijednosti, ali se s krizom 2008. sve i natrag strmoglavilo, do 76 milijardi dolara. Ali, deset godina kasnije i 1,4 milijarde prodanih iPhonea kasnije, vrijednost je premašila bilijun i Apple je ispisao povijest.

Koje ne bi bilo u ovoj mjeri da 2010. nije stigao iPad, a 2015. Apple Watch, uređaji koji su lideri na tržištu, ne samo u smislu profita već i broja prodanih jedinica.

Još iz kategorije

EU će financirati Bolt s 50 milijuna eura

EU će financirati Bolt s 50 milijuna eura

17.01.2020. komentiraj

Europska investicijska banka (EIB) potpisala je plan poduzetničkog financiranja (quasy-equity loan) Bolta s 50 milijuna eura, estonskom platformom za pružanje usluge prijevoza na zahtjev koja pruža svoje usluge u svim većim gradovima Hrvatske kao što su Zagreb, Split, Zadar, Rijeka, Pula, Dubrovnik te najnovijem pojačanju Osijeku. Financiranje podržava Europski fond za strateško ulaganje, glavni stup Plana ulaganja za Europu poznatim pod nazivom Junckerov plan.

Nova prilika za novac iz EU

Nova prilika za novac iz EU

17.01.2020. komentiraj

EIT InnoEnergy, europski investicijski fond koji je posvećen promicanju inovacija, poduzetništva i obrazovanja na području održive energije, čiste tehnologije, pametnih gradova i mobilnosti, pokreće novi ciklus ulaganja u potrazi za najperspektivnijim tvrtkama srednjoistočne Europe, tzv. „jednorozima“. Pored financijskih ulaganja, InnoEnergy start-up tvrtke čini uspješnijima te malim i srednjim poduzećima omogućuje rast i kroz pružanje stručnog znanja, suradnju sa stručnjacima iz industrije te kroz podršku respektabilne mreže partnera.

PlanRadar udvostručio prihode u 2019., a planira rast od 300 posto u 2020.

PlanRadar udvostručio prihode u 2019., a planira rast od 300 posto u 2020.

16.01.2020. komentiraj

Tvrtka PlanRadar koja se bavi rješenjima digitalizacije poslovanja u građevinskoj industriji i tržištu nekretnina nastavila je rasti u 2019. godini te je udvostručila prihode u usporedbi s prošlom godinom. Također, tvrtka je povećala broj zaposlenika na 80 uključujući i prodajni tim koji se udvostručio u usporedbi s 2018.