Pad tržišta pametnih telefona 16 posto, Huawei tik ispred Samsunga dok Apple krizu nije niti osjetio

Pad tržišta pametnih telefona 16 posto, Huawei tik ispred Samsunga dok Apple krizu nije niti osjetio

Foto: Depositphotos

Prema International Data Corporationu (IDC), isporuke pametnih telefona u drugom kvartalu ove godine su na svjetskoj razini pale za 16 posto u odnosu na prošlu godinu. Ukupno, riječ je o 278,4 milijuna isporuka i bez obzira što je riječ o velikom padu, on je bio očekivan pa se sama šteta u tom smislu lakše sanirala.

Kad se gleda na regionalnoj razini, Azijsko-pacifičko područje (bez Kine i Japana), Zapadna Europe i Sjedinjene Američke Države doživjele su redom pad od 31,9 posto, 14,8 posto i 12,6 posto. U Kini je pad bio 10,3 posto te se nazire skorašnji oporavak tržišta. Razlog je u tome što se ta zemlja prvom valu koronavirusa prva othrvala.

No, nije samo aktualna kriza razlog pada, on bi se zbio u manjem obujmu zbog tranzicije prema 5G, koju provode svi vodeći proizvođači. A pametni telefoni s tom tehnologijom nešto su skuplji od uobičajenih, ali i još uvijek nepotpuno upotrebljivi u velikom dijelu svijeta, tako da bi prava prilagodba tržišta trebala pričekati nešto kasniji dio ove godine. Ili početak iduće godine.

I sad ono najzanimljivije - stanje s isporukama prema proizvođačima. Huawei je kroz drugi kvartal ove godine isporučio 55,8 milijuna pametnih telefona i to je pad od 5,1 posto u odnosu na prošlu godinu. No, rast u Kini svakako je pomogao ublažiti kompletnu situaciju pa se Huawei domogao 20 posto udjela na tržištu, što nikad nije imao.

Samsung je pak na 54,2 milijuna pametnih telefona, to je pad od 28,9 posto i ima udio od 19,5 posto. Utjeha Samsungu može biti to što će u trećem kvartalu vjerojatno ponovno biti prvi, ali pad u odnosu na 2019. svejedno će biti oko 20 posto.

Apple kao da nije ni osjetio krizu, isporučio je 37,6 milijuna iPhonea i to je rast od 11,2 posto na godišnjoj razini. Dovoljno za 13,5 posto udjela na tržištu. U tome su pomogli iPhone 11 i nešto jeftinija SE serija uređaja.

Xiaomi je pak na 28,5 milijuna isporuka, padu od 11,8 posto i udjelu od 10,2 posto na tržištu. Među pet najvećih "ugurao" se i Oppo s 24 milijuna isporuka. To je pad od 18,8 posto na godišnjoj razini te dovoljno za 8,6 posto udjela na tržištu.

Još iz kategorije

Ericsson ubrzava 5G akvizicijom Cradlepointa

Ericsson ubrzava 5G akvizicijom Cradlepointa

22.09.2020. komentiraj

Ericsson je dogovorio akviziciju kompanije Cradlepoint, SAD, tržišnog lidera u Wireless Edge WAN 4G i 5G rješenjima za poslovne korisnike. Vrijednost ove transakcije je 1,1 milijardu američkih dolara te se očekuje se da će biti provedena do kraja zadnjeg tromjesečja 2020. Doprinos ove akvizicije novčanom toku očekuje se od 2022. godine.

Certifikatom se dokazuju znanja

Certifikatom se dokazuju znanja

22.09.2020. komentiraj

Predstoji nam digitalno desetljeće – tako je u svom govoru o stanju u EU najavila Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Iako Hrvatska u mnogo čemu zaostaje za europskim prosjekom, u području ICT-a ipak imamo mnoge tvrtke i pojedince koji svojim radom mogu biti primjer drugim zemljama.

Citus osvojio je dvije nagrade na sajmu inovacija u Londonu

Citus osvojio je dvije nagrade na sajmu inovacija u Londonu

21.09.2020. komentiraj

Na međunarodnoj izložbi inovacija u Londonu hrvatska tvrtka CITUS osvojila je dva najviša priznanja za rješenje Individualizacija anonimnih identiteta korištenjem umjetne inteligencije i to Gold Award i Platinum Award.