IBM završio akviziciju Red Hata vrijednu 34 milijarde dolara

IBM završio akviziciju Red Hata vrijednu 34 milijarde dolara

Napokon se događa i to, IBM i Red Hat najavili su završetak transakcije vrijedne 34 milijarde američkih dolara. Nakon ovoga poslovno cloud tržište više neće biti isto, potpuno će se redefinirati jer IBM-ova tehnologija i inovativnost u kombinaciji s hibridnim cloud mogućnostima Red Hata bit će za klijente idealno rješenje u poslovanju.

Potrebno je pritom znati da IBM posluje u 175 zemalja svijeta pa to dodatno potvrđuje koliko će ovaj posao, odnosno ponuda, biti brzo proširena uzduž i poprijeko Zemlje. Ukratko, kako kažu stručnjaci, IBM i Red Hat će zajedničkim snagama uditi hibridnu multicloud platformu sljedeće generacije. I nisu novitet jedni drugima, surađuju već dvadesetak godina kao partneri na brojnim poljima.

"Poslovne organizacije su započele sljedeće poglavlje digitalnih reinventivnosti, moderniziranja infrastrukture i okretanja prema privatnom cloudu, kao i multicloudu, što znači i prema više poslužitelja. A mi smo tu da odgovorimo na sve izazove, ponudimo rješenja i ispunimo potrebe klijenata. Vjerujemo da ćemo biti prvi izbor u desetljećima pred nama", naglasila je ponosno izvršna direktorica (CEO) Ginni Rometty dok je komentirala obavljeni posao.

Ne čude te riječi jer Red Hat je platforma koja nudi usluge i proizvede temeljene na Linux operativnom sustavu. Naime, najpoznatiji je po svojim linux distribucijama, pokrenuo je zajednicu za što bolje prihvaćanje i distribuiranje OpenStack besplatne cloud tehnologije. I rastao je prošle godine za 15 posto te ostvario prihode od 3,4 milijarde dolara. S druge strane, IBM je pak samo od clouda stigao do 19 milijardi.

Zanimljivo je i kako se došlo do aktualne situacije i tolike veličine Red Hata. U vrijeme njegova nastanka 27. ožujka 1993. počelo je tako da su osnivači Bob Young i Marc Ewing isprva prodavali diskete, potom servere, potom usluge i na kraju CD-e. Sve skupa razvilo se u mnogo više. Red Hat je pokazao da otvoreni softver ima potencijal i da se na modelu otvorenog softvera može dobro poslovati i zarađivati. Umjesto da naplaćuju svoj softver, Red Hat naplaćuje putem pretplate tehničku podršku, odnosno usluge održavanja i pomoći pri radu s njihovim softverom. Na taj su način 2012. uspjeli uprihoditi milijardu američkih dolara, a danas desetak puta više.

No, prava zarada ne bi stigla da 2002. nije osnovan Red Hat Enterprise Linux (RHEL), koji se okrenuo poslovnom modelu te ubrzo objedinio klijente kao IBM, Dell, HP, Borland, Oracle, Amazon... pod jedno na ozbiljniji način. Tako je zapravo sve krenulo prema naprijed silovitom brzinom.

Na kraju, Red Hat Enterprise Linux bi u 2019. trebao doprinijeti poslovima vrijednima 10 bilijuna dolara, a do 2023. bi se u te svrhe trebalo zaposliti diljem svijeta dodatnih 640 tisuća osoba.

Još iz kategorije

Bolt je u prvih godinu dana narastao za 8 puta

Bolt je u prvih godinu dana narastao za 8 puta

07.12.2019. komentiraj

Bolt obilježava prvu godinu poslovanja u Hrvatskoj. Tvrtka se u vrlo kratkom periodu uspjela pozicionirati kao jedan od prvih izbora za urbani prijevoz diljem Hrvatske. Korisnici iz više od 100 zemalja koristili su Bolt prilikom svojeg posjeta Hrvatskoj, a procjena je da su vozači u zadnjih godinu dana obišli zemlju više od 500 puta.

Tisak uvodi Aircash u svoje poslovanje

Tisak uvodi Aircash u svoje poslovanje

06.12.2019. komentiraj

Prepoznali smo potencijal Aircash usluge, zbog niza mogućnosti koje nudi, te smatramo kako će se naši kupci uvjeriti u isto, ističe za ICTbusiness.info Hrvoje Herceg, pomoćnik rukovoditelja informacijskih tehnologija u Tisku i dodaje kako će širiti portfelj usluga koje prate napredne tehnologije.

Njemačka nezaobilazan partner hrvatskim tvrtkama

Njemačka nezaobilazan partner hrvatskim tvrtkama

06.12.2019. komentiraj

„Njemačka je naš najveći inozemni partner i treći investitor u Hrvatsku, no moramo ozbiljno poraditi na robnom deficitu kojeg imamo s tom zemljom“, rekao je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić na stručnom skupu Njemačka kao poslovna destinacija, koji je održan u Zagrebu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore.