IBM završio akviziciju Red Hata vrijednu 34 milijarde dolara

IBM završio akviziciju Red Hata vrijednu 34 milijarde dolara

Napokon se događa i to, IBM i Red Hat najavili su završetak transakcije vrijedne 34 milijarde američkih dolara. Nakon ovoga poslovno cloud tržište više neće biti isto, potpuno će se redefinirati jer IBM-ova tehnologija i inovativnost u kombinaciji s hibridnim cloud mogućnostima Red Hata bit će za klijente idealno rješenje u poslovanju.

Potrebno je pritom znati da IBM posluje u 175 zemalja svijeta pa to dodatno potvrđuje koliko će ovaj posao, odnosno ponuda, biti brzo proširena uzduž i poprijeko Zemlje. Ukratko, kako kažu stručnjaci, IBM i Red Hat će zajedničkim snagama uditi hibridnu multicloud platformu sljedeće generacije. I nisu novitet jedni drugima, surađuju već dvadesetak godina kao partneri na brojnim poljima.

"Poslovne organizacije su započele sljedeće poglavlje digitalnih reinventivnosti, moderniziranja infrastrukture i okretanja prema privatnom cloudu, kao i multicloudu, što znači i prema više poslužitelja. A mi smo tu da odgovorimo na sve izazove, ponudimo rješenja i ispunimo potrebe klijenata. Vjerujemo da ćemo biti prvi izbor u desetljećima pred nama", naglasila je ponosno izvršna direktorica (CEO) Ginni Rometty dok je komentirala obavljeni posao.

Ne čude te riječi jer Red Hat je platforma koja nudi usluge i proizvede temeljene na Linux operativnom sustavu. Naime, najpoznatiji je po svojim linux distribucijama, pokrenuo je zajednicu za što bolje prihvaćanje i distribuiranje OpenStack besplatne cloud tehnologije. I rastao je prošle godine za 15 posto te ostvario prihode od 3,4 milijarde dolara. S druge strane, IBM je pak samo od clouda stigao do 19 milijardi.

Zanimljivo je i kako se došlo do aktualne situacije i tolike veličine Red Hata. U vrijeme njegova nastanka 27. ožujka 1993. počelo je tako da su osnivači Bob Young i Marc Ewing isprva prodavali diskete, potom servere, potom usluge i na kraju CD-e. Sve skupa razvilo se u mnogo više. Red Hat je pokazao da otvoreni softver ima potencijal i da se na modelu otvorenog softvera može dobro poslovati i zarađivati. Umjesto da naplaćuju svoj softver, Red Hat naplaćuje putem pretplate tehničku podršku, odnosno usluge održavanja i pomoći pri radu s njihovim softverom. Na taj su način 2012. uspjeli uprihoditi milijardu američkih dolara, a danas desetak puta više.

No, prava zarada ne bi stigla da 2002. nije osnovan Red Hat Enterprise Linux (RHEL), koji se okrenuo poslovnom modelu te ubrzo objedinio klijente kao IBM, Dell, HP, Borland, Oracle, Amazon... pod jedno na ozbiljniji način. Tako je zapravo sve krenulo prema naprijed silovitom brzinom.

Na kraju, Red Hat Enterprise Linux bi u 2019. trebao doprinijeti poslovima vrijednima 10 bilijuna dolara, a do 2023. bi se u te svrhe trebalo zaposliti diljem svijeta dodatnih 640 tisuća osoba.

Još iz kategorije

Hitachi ABB Power Grids službeno započeo s radom

Hitachi ABB Power Grids službeno započeo s radom

12.08.2020. komentiraj

U skladu sa sporazumom potpisanim dana 17. prosinca 2018. godine, društva Hitachi i ABB objavila su okončanje svih planiranih radnji u postupku zajedničkog ulaganja čime je formirana nova kompanija Hitachi ABB Power Grids. U novonastalom poslovnom subjektu Hitachi drži 80,1 % dionica (s poslovanjem od oko 10 milijardi američkih dolara), dok ABB sudjeluje u preostalom dijelu. Novim predsjednikom Uprave imenovan je Toshikazu Nishino, koji je ujedno i izvršni potpredsjednik Hitachija, dok je Claudio Facchin imenovan izvršnim direktorom. Primarni cilj novog upravljačkog tima Hitachi ABB Power Gridsa, čije je sjedište registrirano u švicarskom Zürichu, bit će osiguravanje kontinuiteta poslovanja.

Payten kupio Gastrobit

Payten kupio Gastrobit

10.08.2020. komentiraj

Tvrtka Payten kupila je 100 postotni udio u Gastrobit Grc Grupi koja se bavi proizvodnjom softverskih rješenja za ugostiteljstvo, trgovinu i financije. Akvizicija je potvrda Paytenove strategije razvoja da tvrtkama iz niza uslužnih grana ponudi najbolja cjelovita tehnološka rješenja u području plaćanja.

Javne nabave u srpnju vrijedne 285 milijuna kuna

Javne nabave u srpnju vrijedne 285 milijuna kuna

10.08.2020. komentiraj

Najnoviji podaci o IT javnim nabavama govore kako je u srpnju ove godine ugovorena vrijednost dosegla 285,04 milijuna kuna, dok je procijenjena vrijednost tih ugovora 300,98 milijuna kuna, govore podaci Tenderi.hr. Prema njihovim podacima najveći ugovaratelj u srpnju bio je APIS IT sa 119,11 milijuna kuna, slijedi na drugom mjestu InfoDom s 22,72 milijuna kuna, a na trećem mjestu je Comping s 22,18 milijuna kuna. Među dobitnicima u srpnju su među prvih pet još i King ICT s 15,11 milijuna kuna, a na petom mjestu je In2 s tek nešto manje od 8 milijuna kuna.