Huawei investirao preko 130 milijuna eura u razvoj ICT talenata diljem svijeta

Huawei investirao preko 130 milijuna eura u razvoj ICT talenata diljem svijeta

Foto: DepositPhotos

Vodeća tehnološka kompanija Huawei Technologies održala je svoj Talent Summit u Helsinkiju i predstavila zanimljive rezultate velikog istraživanja napravljenog u suradnji s konzultantskom kućom Ernst & Young (EY). Podaci su pokazali kako se Europa suočava s ozbiljnim nedostatkom ICT talenta te da je digitalni jaz prisutan unutar Europske Unije.

Prema Luci Marcolinu, višem konzultantu EY-a, brzorastuća potražnja za digitalnim vještinama nadmašuje ponudu sve bržim tempom što produbljuje digitalni jaz. Nedavno objavljen DESI Index digitalne ekonomije i društva pokazao je kako je primjerice Finska na vrhu ljestvice s dvostruko više visokoobrazovanih od prosjeka i isto toliko kompanija koje nude ICT obuku, čime daleko nadmašuje ostatak EU.

Huawei je iz tog razloga još 2008. godine pokrenuo različite programe razvoja talenata, uključujući stipendije, tehnološka natjecanja i obuku digitalnih vještina. Od tada je kompanija uložila više od 130 milijuna eura u ove programe, koje je koristilo više od 1,54 milijuna ljudi iz više od 150 zemalja svijeta. Tijekom summita, Huawei je također otvorio prijave za Zimsku školu u Nici namijenjenu ženama iz ICT industrije kako bi se povećao njihov udjel u IT sektoru.

„Huawei je spreman surađivati s europskim partnerima na razvoju vrhunskih digitalnih talenata i premostiti digitalni jaz. U Europi je Huawei pokrenuo brojne programe, kao što su Seeds for the Future, ICT Academy i European University Challenge, kako bi uspostavio ekosustav razvoja talenata s akademskim krugovima. Huawei se obvezao uložiti 2,5 milijuna eura u stipendiju Seeds for the Future koja će biti dodijeljena talentiranim studentima u Europi za usavršavanje ICT-a”, kazao je Kenneth Fredriksen, potpredsjednik Huawei CEE&Nordic Region.

Huaweijevo ulaganje u razvoj talenata već je godinama vidljivo i u Hrvatskoj, a projektom Huawei for digital Slavonia kompanija je pokazala kako prepoznaje napredak ove regije i njezinu želju za dodatnim razvojem.

„Ovogodišnje vrijedne stipendije koje su dobili naši studenti studija Digitalne poljoprivrede odlična su prilika za sve mlade talente koji žele svoje karijere graditi na tehnologijama budućnosti. Imati podršku globalne kompanije kao što je Huawei i učiti od njezinih stručnjaka velika je stvar, ne samo za naše studente, već i za cijelu Slavoniju“, rekao je dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, izv. prof. dr. sc. Tomislav Matić.

Još iz kategorije

Sve više poslodavaca uvodi nadzor zaposlenika koji rade od doma

Sve više poslodavaca uvodi nadzor zaposlenika koji rade od doma

18.01.2022.

Nadzor zaposlenika koji rade na daljinu, kao i alati za nadzor u globalu, uvelike narušavaju odnos poslodavaca i njima podređenih, upozorio je Joint Research Council (JRC), koji djeluje pod Europskom komisijom.

95 posto tehnoloških lidera smatra da će umjetna inteligencija pogoniti buduću inovativnost

95 posto tehnoloških lidera smatra da će umjetna inteligencija pogoniti buduću inovativnost

17.01.2022.

Neprofitna organizacija IEEE u posljednjem je istraživanju stigla do saznanja da 21 posto rukovodećeg kadra u tehnološkim kompanijama smatra da će umjetna inteligencija i strojno učenje biti jedna od najvažnijih tehologija u idućoj godini.

5 najboljih softvera otvorenog koda za održavanje webinara

5 najboljih softvera otvorenog koda za održavanje webinara

17.01.2022.

Webinar softver omogućava organiziranje i držanje evenata otkud god želite i kome god želite, što znači da on mora biti kvalitetan, nuditi sve što korisniku treba za određeni webinar, biti jednostavan, ali i praktičan.