Googleova magična formula za zaradu

Googleova magična formula za zaradu

Foto: Antun Jastrić

Kada razmišljate o Googleu, jeste li se ikada zapitali kako ta kompanija zarađuje novac? Iako se čini da nema nijedan stvaran proizvoda, Google je u 2012. godini uspio zaraditi 33,3 milijarde dolara. Ne možete ući u trgovinu i reći, dajte mi 20 „Googlea“, stoga se s pravom pitate što je „Google“ i prodaja kojih proizvoda njima omogućuje zaradu u milijardama dolara.

Google prodaje nas, odnosno informacije o nama. Google ima nekoliko fizičkih proizvoda koje prodaje, kao što su njihov Nexus smartphone i tablet uređaj koje prodaju po niskoj cijeni. Ti uređaji koriste Googleov Android operativni sustav,a oni zarađuju novac na svakom prodanom uređaju koji koristi Android OS.

Međutim, Google ne naplaćuje korištenje Android sustava, te je taj sustav za proizvođače i korisnike besplatan, zbog čega se opet postavlja pitanje kako oni zarađuju novac?

Umjesto da ubiru naknadu od korištenja Android sustava, Google od korisnika zahtjeva da uključe neke njihove određene programe na svojim uređajima, kao što je Google tražilica i Gmail pošta, te ti programi za kompaniju generiraju mnogo više prihoda nego što bi Google dobio od naplaćivanja licenca za korištenje Android sustava.

Koliko je oglašavanje važno za Google, pokazuje informacija da 70 posto njihovih oglašivačkih prihoda dolazi iz njihovog servisa AdWords a preostalih 30 posto iz servisa Adsense. Oglašavanje za njih znači veliku svotu novca, a Googleovi analitički alati pomažu tvrtkama odlučiti gdje će dobiti najveći povrat sredstava koje su uložili u oglašavanje.

Oglašavanje kod Googlea može biti stvarno skupo, a cijene se kreću od 70 dolara za tisuću prikazivanja, pa do iznosa od 500 – 700 tisuća dolara za AOL Homepage oglašavanje. Isti slučaj je i kod AdWords servisa, a prvih pet najskupljih ključnih riječi po kliku su Insurance s cijenom od 54,31 dolara po kliku, te riječi Mortgage s 47,12 dolara, Attorney s 47.07 dolara, Loans s 44.28 dolara i riječ Credit s cijenom od 36,06 dolara po kliku.

S 83,18 posto svih pretraživanja koja idu preko Googlea i uz pametne umove koji smišljaju nove načine na koje će Google zaraditi još novaca, taj pretraživač će još dugo vremena biti prisutan na tržištu i dominirati njime.

Ako Googleu fali određeni komad njihove slagalice, on će ga kupiti, baš kao što je 2006. godine za 1,65 milijardi dolara kupio YouTube, koji je danas treća najpopularnija stranica, te godišnje ubire milijarde dolara od oglašavanja.

Google je također 2011. godine za 12,5 milijardi dolara kupio Motorola Mobility, no ne s razlogom da zarade, već da prošire Android ekosustav, jer što se Android više proširi po svijetu, to će oni više zaraditi od oglašavanja.

Google ima toliko novca da može pokrenuti razvoj i istraživanje stvari o kojima drugi tek mogu sanjati, a najbolji primjeri su razvoj i istraživanje automobila koji vozi bez vozača, Google Glass pametne naočale, Google Fiber, te istraživanje o tome na koji način spojiti obične uređaje, kao što su televizori, termostati i hladnjaci, na internet.

Google po svakoj osobi koja koristi internet, osim onih korisnika iz Kine, godišnje zaradi 6,30 dolara, a uzimajući u obzir broj korisnika dolazi se do astronomskog iznosa. Mnogi korisnici ne vole Google zbog zadiranja u privatnost ali isto tako vole imati sve informacije nadohvat ruke.

Još iz kategorije

Huawei dosad prodao preko 15 milijuna 5G mobitela

Huawei dosad prodao preko 15 milijuna 5G mobitela

31.05.2020. komentiraj

Huawei se pohvalio iznimnim rezultatom, vezanima za tržište pametnih telefona i tehnologiju mobilnih mreža pete generacije (5G). Naime, tijekom 2019. i prva tri mjeseca, isporučio je više od 15 milijuna 5G pametnih telefona!

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

29.05.2020. komentiraj

Deveto izdanje konferencije Shift Dev koje se trebalo održati u lipnju, odgađa se za 14. i 15. rujna zbog globalne situacije s koronavirusom. Organizatori najveće developerske konferencije u regiji za rujan planiraju standardno sjajan Shift Dev uživo, na impozantnoj pozornici splitskog HNK. Sve kupljene ulaznice za Shift Dev u lipnju vrijede za novi rujanski termin konferencije.

Tehnološke inovacije su ključne za održivost

Tehnološke inovacije su ključne za održivost

29.05.2020. komentiraj

Najnoviji Ericssonov ConsumerLab izvještaj otkriva nove uvide u stavove korisnika o izazovima održivosti te o potencijalu tehnologije kao podrške u povećavanju vlastitog pozitivnog učinka. Utemeljen na studiji provedenoj na 12.000 korisnika interneta iz cijelog svijeta, izvještaj otkriva trenutačne korisničke stavove o okolišno održivim stilovima života.