Googleova magična formula za zaradu

Googleova magična formula za zaradu

Foto: Antun Jastrić

Kada razmišljate o Googleu, jeste li se ikada zapitali kako ta kompanija zarađuje novac? Iako se čini da nema nijedan stvaran proizvoda, Google je u 2012. godini uspio zaraditi 33,3 milijarde dolara. Ne možete ući u trgovinu i reći, dajte mi 20 „Googlea“, stoga se s pravom pitate što je „Google“ i prodaja kojih proizvoda njima omogućuje zaradu u milijardama dolara.

Google prodaje nas, odnosno informacije o nama. Google ima nekoliko fizičkih proizvoda koje prodaje, kao što su njihov Nexus smartphone i tablet uređaj koje prodaju po niskoj cijeni. Ti uređaji koriste Googleov Android operativni sustav,a oni zarađuju novac na svakom prodanom uređaju koji koristi Android OS.

Međutim, Google ne naplaćuje korištenje Android sustava, te je taj sustav za proizvođače i korisnike besplatan, zbog čega se opet postavlja pitanje kako oni zarađuju novac?

Umjesto da ubiru naknadu od korištenja Android sustava, Google od korisnika zahtjeva da uključe neke njihove određene programe na svojim uređajima, kao što je Google tražilica i Gmail pošta, te ti programi za kompaniju generiraju mnogo više prihoda nego što bi Google dobio od naplaćivanja licenca za korištenje Android sustava.

Koliko je oglašavanje važno za Google, pokazuje informacija da 70 posto njihovih oglašivačkih prihoda dolazi iz njihovog servisa AdWords a preostalih 30 posto iz servisa Adsense. Oglašavanje za njih znači veliku svotu novca, a Googleovi analitički alati pomažu tvrtkama odlučiti gdje će dobiti najveći povrat sredstava koje su uložili u oglašavanje.

Oglašavanje kod Googlea može biti stvarno skupo, a cijene se kreću od 70 dolara za tisuću prikazivanja, pa do iznosa od 500 – 700 tisuća dolara za AOL Homepage oglašavanje. Isti slučaj je i kod AdWords servisa, a prvih pet najskupljih ključnih riječi po kliku su Insurance s cijenom od 54,31 dolara po kliku, te riječi Mortgage s 47,12 dolara, Attorney s 47.07 dolara, Loans s 44.28 dolara i riječ Credit s cijenom od 36,06 dolara po kliku.

S 83,18 posto svih pretraživanja koja idu preko Googlea i uz pametne umove koji smišljaju nove načine na koje će Google zaraditi još novaca, taj pretraživač će još dugo vremena biti prisutan na tržištu i dominirati njime.

Ako Googleu fali određeni komad njihove slagalice, on će ga kupiti, baš kao što je 2006. godine za 1,65 milijardi dolara kupio YouTube, koji je danas treća najpopularnija stranica, te godišnje ubire milijarde dolara od oglašavanja.

Google je također 2011. godine za 12,5 milijardi dolara kupio Motorola Mobility, no ne s razlogom da zarade, već da prošire Android ekosustav, jer što se Android više proširi po svijetu, to će oni više zaraditi od oglašavanja.

Google ima toliko novca da može pokrenuti razvoj i istraživanje stvari o kojima drugi tek mogu sanjati, a najbolji primjeri su razvoj i istraživanje automobila koji vozi bez vozača, Google Glass pametne naočale, Google Fiber, te istraživanje o tome na koji način spojiti obične uređaje, kao što su televizori, termostati i hladnjaci, na internet.

Google po svakoj osobi koja koristi internet, osim onih korisnika iz Kine, godišnje zaradi 6,30 dolara, a uzimajući u obzir broj korisnika dolazi se do astronomskog iznosa. Mnogi korisnici ne vole Google zbog zadiranja u privatnost ali isto tako vole imati sve informacije nadohvat ruke.

Još iz kategorije

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

15.11.2019. komentiraj

Zašto se svi u modernim kompanijama kunu u uspješnost agilnih timova, koje su prednosti agilnog načina rada, što sve on podrazumijeva i zašto svi pričaju o tome samo su neka od pitanja kojima će se baviti panel 'The Word of the Year: Agile' koji će se u sklopu RTL-ove konferencije Digital Shapers ovog mjeseca održati u Zagrebu. O iskustvima agilnog poslovanja i njegovom utjecaju na zaposlenike i korisnike govorit će Ana Pauzar, experience management director u Hrvatskom Telekomu, Luka Gauta, fintech business development manager u CROZ-u i Krešo Žmak, director products u Infobipu.

Hrvatski Telekom i slovenska tvrtka GEN-I potpisali ugovor o dugoročnoj suradnji na području e-mobilnosti

Hrvatski Telekom i slovenska tvrtka GEN-I potpisali ugovor o dugoročnoj suradnji na području e-mobilnosti

14.11.2019. komentiraj

Najveći domaći telekom operator Hrvatski Telekom koji je ujedno i najveći operator  mreže javnih i privatnih punionica za električna vozila u Hrvatskoj i slovenska energetska kompanija GEN-I sklopili su ugovor o dugoročnom partnerstvu na području e-mobilnosti. Temeljem ugovora vlasnici električnih vozila iz Slovenije i Hrvatske, koji su korisnici usluge e-mobilnosti tvrtke GEN-I, imat će pristup svim punionicama za električna vozila u operativnoj nadležnosti Hrvatskog Telekoma.

Kako se financiraju mediji

Kako se financiraju mediji

13.11.2019. komentiraj

Reuters je proveo zanimljivo istraživanje nad 212 medija diljem svijeta i potvrdio da korisnici ipak prvenstveno biraju one besplatne, a u iznimno manjoj mjeri okreću se onima koje treba plaćati. Automatski, mediji moraju živjeti isključivo od oglašivača.