Godina pod teretom krize ipak donijela blagi rast

Godina pod teretom krize ipak donijela blagi rast

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Svakako mislim da je godinu obilježila korona kriza kao nepovoljan događaj, a veliki uspjesi i investicije u hrvatske IT kompanije kao pozitivan događaj, ističe Dražen Oreščanin iz Poslovne inteligencije.

„U Poslovnoj inteligenciji smo umjereno zadovoljni s ovom godinom. Ono što je najbitnije je da smo svi živi i zdravi, neki su preboljeli koronu, a imamo i puno mladih roditelja. Imamo mali porast prihoda u odnosu na prošlu godinu, iako nismo zbog krize ispunili sve planove, neki projekti koje su naši korisnici planirali za ovu godinu su odgođeni ili otkazani. Tijekom krize smo se i dodatno ekipirali te kraj godine dočekujemo s petnaestak zaposlenih više nego na početku godine i sada imamo oko 150 zaposlenih.  Nekoliko ključnih stvari koje bih istaknuo u ovoj godini su rast prihoda naše tvrtke u Londonu koja će ove godine ostvariti oko milijun Eura prihoda, početak IRI-2 projekta za implementaciju umjetne inteligencije u softver za privatnost podataka na kojem radimo s FER-om, te nedavno otvaranje našeg startup BIRD Inkubatora za timove koji razvijaju softver vezan za analitiku i umjetnu inteligenciju“, objašnjava Oreščanin.

Prema njegovim riječima u sljedeću godinu ulaze ambiciozno, kao i u svaku do sada. Planiraju rast prihoda od oko dvadesetak posto u odnosu na ovu godinu, posebno na stranim tržištima i naravno dalji rast prihoda od vlastitih softverskih proizvoda.

„Svakako očekujemo rast potražnje za rješenjima za upravljanje privatnim podacima.  Za sljedeću godinu je najavljen Gartner Magic Quadrant za privatnost podataka i upravljanje privolama, pa očekujemo da će nakon Forrester Wavea naš Data Privacy Manager biti uvršten i u gartnerovu analizu. Jedan trend koji je na tržištu vrlo izražen je da tvrtke sve više ponovo ulažu u skladišta podataka, nakon što se pokazalo da Data Lake projekti vrlo često ne donose vrijednost koju su trebali donositi“, pojašnjava Oreščanin.

Potražnja za njihovim modelima skladišta podataka je zbog toga velika doslovno u cijelom svijetu, te očekuju u sljedećoj godini dosta novih korisnika i projekata vezanih za vlastite modele, uglavnom preko partnera.

„Primjećujemo veliki porast potražnje za rješenjima za Data Governance i srodne sustave, primarno Data Quality, Master Data Management i Metadata / Data Catalog sustave. Mi imamo veliko iskustvo u implementaciji takvih sustava koji se pokazuju vitalnima za digitalnu transformaciju i omogućavanje poduzećima kreiranje maksimalne poslovne vrijednosti od njihovih podataka i informacija“, zaključuje Orečanin.

Još iz kategorije

Oporavak hrvatskog gospodarstva ovisit će o ulaganjima u privatni sektor

Oporavak hrvatskog gospodarstva ovisit će o ulaganjima u privatni sektor

02.03.2021.

Nigdje Europska komisija nije propisala da veliki dio sredstava mora otići u javni sektor, dok se privatni mora zadovoljiti mrvicama. Odbor za EU fondove UGP-a, stoga, poziva Vladu RH da dogovori s Europskom komisijom značajno veći udio namijenjen za poduzetnike.

Dejan Donev preuzima digitalno poslovanje Erste banke i članica grupe

Dejan Donev preuzima digitalno poslovanje Erste banke i članica grupe

01.03.2021.

Dosadašnji voditelj Tima za digitalnu transformaciju Dejan Donev, koji je razvio jedinstvenu aplikaciju na tržištu - KEKS Pay, od 1. ožujka preuzima novu ulogu u Erste banci. Pod njegovim vodstvom, Erste banka će u jednom sektoru objediniti cjelokupno digitalno poslovanje banke i članica grupe. Osim iznimno uspješne aplikacije KEKS Pay, koja je u posljednjih godinu dana udvostručila broj korisnika na gotovo 180 tisuća, riječ je i o novoj digitalnoj platformi George koja je prošle godine predstavljena na hrvatskom tržištu, a otada se kontinuirano nadograđuje. U prva četiri mjeseca od predstavljanja, George je aktiviralo više od 125.000 korisnika, a očekuje se da će do kraja 2024. godine imati oko pola milijuna korisnika u Hrvatskoj.

Čak 75 posto zaposlenika bi pristalo raditi za nižu plaću da mogu stalno raditi od doma

Čak 75 posto zaposlenika bi pristalo raditi za nižu plaću da mogu stalno raditi od doma

01.03.2021.

Citrix je kroz istraživanje provedeno nad tisuću zaposlenih Britanaca otkrio da bi 75 posto njih pristalo i na 20 posto nižu plaću ako bi mogli konstantno raditi na daljinu.