Firefox OS - operacijski sustav kojeg ćete uskoro upoznati

Firefox OS - operacijski sustav kojeg ćete uskoro upoznati

Foto: Dražen Tomić

Na specijaliziranoj konferenciji za mobilne tehnologije „D:Dive Into Mobile“ koja se ovaj tjedan održala u New Yorku aktualni direktor Mozille, Gary Kovacs, okupljenima je pružio više informacija o trenutačnom stanju razvoja Firefox operacijskog sustava koji postupno izrasta iz popularnog istoimenog internetskog preglednika te istaknuo glavne značajke koje ga čine unikatnim u kontekstu upotrebe na mobilnim uređajima.

Kovacs tako naglašava kako im nije cilj načiniti operacijski sustav od internetskog preglednika, već Internet učiniti jednim od glavnih sastavnih dijelova operacijskog sustava.

Time bi se, navodi Kovacs, omogućilo znatno jednostavnije korištenje aplikacija iz različitih online aplikacijskih dućana, što bi za krajnje korisnike osiguralo veći izbor i još povoljnije cijene. Korisnici bi takvim pristupom ujedno izbjegli prisilno vezivanje uz neki određeni ekosustav (npr. uz Appleov iOS, Android platformu ili Windows Phone OS), budući da bi aplikacije kupili samo jednom i koristili ih na višestrukim platformama.

Također, s obzirom da je platforma u potpunosti otvorena, niti jedan telekom operator ga ne bi mogao „zatvoriti“ i korisnike prisiliti na korištenje nekih određenih aplikacija, usluga ili posebno prilagođenih i nestandardnih sučelja, što je danas vrlo čest slučaj s, primjerice, Android platformom (npr. Samsungov „TouchWiz“, HTC-ov „Sense“ ili Motorolin „MotoBlur“).

Na prilično provokativno pitanje koje su mu postavili tijekom konferencije o tome zašto bi netko uopće uložio svoje povjerenje i novac u novi i neiskušani Firefox OS (kada već postoji prokušana alternativa u vidu jeftinih Android uređaja) Kovacs je odgovorio kako je Mozilli prije svega cilj potaknuti ekosustav i postaviti standarde, a kako bi na temelju toga privukli korisnike. Uz to je naveo kako većina današnjih tvrtki tržište promatra kroz skupe i napredne uređaje, a koji se ne koriste u većini svijeta.

Kao jedan od razloga je naveo i prepoznatljivost Firefox tržišne marke koju korisnici poistovjećuju s jednostavnošću, efikasnošću i sigurnošću. Ujedno je napomenuo kako će se zbog tih činjenica Firefox OS i prateći mobilni uređaji isprva (do ljeta) pojaviti u četiri do pet zemalja u razvoju, a do kraja godine u još jedanaest. Posebno je naglasio Venezuelu, Poljsku, Brazil, Portugal i Španjolsku kao jedne od prvih zemalja koje će imati priliku iskušati novi softver.

Kovacs je također dao i zanimljiv odgovor na pitanje zašto za iOS platformu (iPhone i iPad uređaje) ne postoji Firefox internetski preglednik. Istaknuo je da Apple propisuje obavezno korištenje njihovog vlastitog podsustava za prikaz internetskih stranica (WebKit), a koji se u velikoj mjeri razlikuje od onog kojeg razvija Mozilla (Gecko) i koji čini sastavni dio Firefoxa.

Kovacs je na kraju izlaganja naglasio kako mu se Appleova iOS platforma jako sviđa i kako bi na njoj volio vidjeti još više inovativnih proizvoda, no da to nije moguće u tolikoj mjeri kao na otvorenijem Androidu (te, očito, još znatnije otvorenom Firefox OS-u).

Još iz kategorije

Vertiv najavljuje buduće investicije i nova radna mjesta u Hrvatskoj

Vertiv najavljuje buduće investicije i nova radna mjesta u Hrvatskoj

20.10.2019. komentiraj

Tvrtka Vertiv u svojim je novim prostorima predstavila dosadašnje poslovne rezultate te budeće planove razvoja i novih investicija u Hrvatskoj i regiji. Ova globalna tvrtka u Hrvatskoj je pod imenom Vertiv Croatia prisutna od 2017. godine, a danas zapošljava više od 200 stručnjaka. Vertiv Croatia je ujedno i prodajno servisni centar za 20 zemalja, proizvodni centar za EMEA regiju te Vertiv svjetski centar na polju dizajniranja podatkovnih centara. Zahvaljujući ekspertizi, inovacijama i kreativnosti domaćih stručnjaka, kompanija Vertiv Croatia bilježi brz napredak i razvoj, a u protekloj godini zabilježila je prihode u iznosu od 350 milijuna kuna.

EU donijela povećan uvoz, ali i pristup tržištu od pola milijarde kupaca

EU donijela povećan uvoz, ali i pristup tržištu od pola milijarde kupaca

19.10.2019. komentiraj

„U prvih je osam mjeseci 2019. godine maloprodajni promet EU je u prosjeku bio rastao  za 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2018., a u Hrvatskoj  je porastao za čak 5 posto. Ulazak u EU nam nije donio bitne promjene u razvoju maloprodaje jer je ona već ranije dosegnula europske i svjetske standarde. Ukidanje carina unutar Unije rezultiralo je većim unosom prehrambenih proizvoda, no, s druge strane, i našim je proizvođačima otvoren put na police europskog tržišta od pola milijarde kupaca“, istaknuo je potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher na otvaranju konferencije.

Korporacije se okreću cloudu

Korporacije se okreću cloudu

18.10.2019. komentiraj

Korporacije su napravile još oštriji zaokret prema cloudu jer većina njih namjerava smanjiti potrošnju na tradicionalni softver te se okrenuti prema onim proizvođačima koji nude cloud alternative.