Firefox OS - operacijski sustav kojeg ćete uskoro upoznati

Firefox OS - operacijski sustav kojeg ćete uskoro upoznati

Foto: Dražen Tomić

Na specijaliziranoj konferenciji za mobilne tehnologije „D:Dive Into Mobile“ koja se ovaj tjedan održala u New Yorku aktualni direktor Mozille, Gary Kovacs, okupljenima je pružio više informacija o trenutačnom stanju razvoja Firefox operacijskog sustava koji postupno izrasta iz popularnog istoimenog internetskog preglednika te istaknuo glavne značajke koje ga čine unikatnim u kontekstu upotrebe na mobilnim uređajima.

Kovacs tako naglašava kako im nije cilj načiniti operacijski sustav od internetskog preglednika, već Internet učiniti jednim od glavnih sastavnih dijelova operacijskog sustava.

Time bi se, navodi Kovacs, omogućilo znatno jednostavnije korištenje aplikacija iz različitih online aplikacijskih dućana, što bi za krajnje korisnike osiguralo veći izbor i još povoljnije cijene. Korisnici bi takvim pristupom ujedno izbjegli prisilno vezivanje uz neki određeni ekosustav (npr. uz Appleov iOS, Android platformu ili Windows Phone OS), budući da bi aplikacije kupili samo jednom i koristili ih na višestrukim platformama.

Također, s obzirom da je platforma u potpunosti otvorena, niti jedan telekom operator ga ne bi mogao „zatvoriti“ i korisnike prisiliti na korištenje nekih određenih aplikacija, usluga ili posebno prilagođenih i nestandardnih sučelja, što je danas vrlo čest slučaj s, primjerice, Android platformom (npr. Samsungov „TouchWiz“, HTC-ov „Sense“ ili Motorolin „MotoBlur“).

Na prilično provokativno pitanje koje su mu postavili tijekom konferencije o tome zašto bi netko uopće uložio svoje povjerenje i novac u novi i neiskušani Firefox OS (kada već postoji prokušana alternativa u vidu jeftinih Android uređaja) Kovacs je odgovorio kako je Mozilli prije svega cilj potaknuti ekosustav i postaviti standarde, a kako bi na temelju toga privukli korisnike. Uz to je naveo kako većina današnjih tvrtki tržište promatra kroz skupe i napredne uređaje, a koji se ne koriste u većini svijeta.

Kao jedan od razloga je naveo i prepoznatljivost Firefox tržišne marke koju korisnici poistovjećuju s jednostavnošću, efikasnošću i sigurnošću. Ujedno je napomenuo kako će se zbog tih činjenica Firefox OS i prateći mobilni uređaji isprva (do ljeta) pojaviti u četiri do pet zemalja u razvoju, a do kraja godine u još jedanaest. Posebno je naglasio Venezuelu, Poljsku, Brazil, Portugal i Španjolsku kao jedne od prvih zemalja koje će imati priliku iskušati novi softver.

Kovacs je također dao i zanimljiv odgovor na pitanje zašto za iOS platformu (iPhone i iPad uređaje) ne postoji Firefox internetski preglednik. Istaknuo je da Apple propisuje obavezno korištenje njihovog vlastitog podsustava za prikaz internetskih stranica (WebKit), a koji se u velikoj mjeri razlikuje od onog kojeg razvija Mozilla (Gecko) i koji čini sastavni dio Firefoxa.

Kovacs je na kraju izlaganja naglasio kako mu se Appleova iOS platforma jako sviđa i kako bi na njoj volio vidjeti još više inovativnih proizvoda, no da to nije moguće u tolikoj mjeri kao na otvorenijem Androidu (te, očito, još znatnije otvorenom Firefox OS-u).

Još iz kategorije

München se ponovno vraća na Linux

München se ponovno vraća na Linux

25.05.2020. komentiraj

Zavrzlame oko Münchena, Linuxa i Windowsa ne prestaju, a čini se da je pitanje korištenja operativnog sustav u gradskim institucijama postalo političko pitanje. Dakle, ponajveći njemački grad vraća se na Linux. Nakon što je već bio “na njemu” pa 2017. prešao natrag na Windows.

HAMAG-BICRO osigurao potporu od 230 milijuna kuna za 2500 poduzetnika

HAMAG-BICRO osigurao potporu od 230 milijuna kuna za 2500 poduzetnika

22.05.2020. komentiraj

HAMAG-BICRO je kroz mjere Vlade Republike Hrvatske, a u okviru paketa pomoći mikro, malim i srednjim poduzetnicima uslijed epidemije uzrokovane koronavirusom, potaknuo gospodarstvo u iznosu od 230 milijuna kuna. Agencija je među prvima, već 6. ožujka 2020. godine, aktivirala provedbu šest mjera te je u samo dva mjeseca putem zajmova osigurala likvidnost za više od 500 poduzetnika u iznosu većem od 165 milijuna kuna.

Vlasnik Lidla pokreće vlastito konkurentsko rješenje za Amazon Web Services

Vlasnik Lidla pokreće vlastito konkurentsko rješenje za Amazon Web Services

21.05.2020. komentiraj

Lidlova i Kauflandova matična kompanija Schwarz Group odlučila se ući na tržište kojim vlada Amazon pa pokušati napraviti omanji potres i prikupiti poveći dio udjela. Pokušat će to pokretanjem vlastite cloud računalne usluge za maloprodajne trgovine “treće strane”.