Facebooku niti promjena imena neće pomoći da zaobiđe stroga EU pravila poslovanja

Facebooku niti promjena imena neće pomoći da zaobiđe stroga EU pravila poslovanja

Foto: DepositPhotos

Na izvanrednoj sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) koja se danas održala u Strasbourgu, zastupnici su izglasali zakonodavno Izvješće o Aktu o digitalnim tržištima. Ovim zakonodavnim prijedlogom regulira se poslovanje velikih digitalnih platformi u Europskoj uniji. Kao član Odbora IMCO, izvanrednoj sjednici prisustvovao je i zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol koji je od početka uključen u stvaranje ovog zakona.

„Uredbom o digitalnim tržištima želimo europsko tržište učiniti pravednijim, konkurentnijim i inovativnijim za poslovanje, posebno za mala i srednja poduzeća. Do sad je situacija bila takva da su velike internetske platforme zloupotrebljavale svoj dominantan položaj na tržištu i na taj način uvjetovale poslovanje manjih europskih kompanija, a pravila tržišnog natjecanja nisu bila dostatna jer sankcije za kršenje pravila nisu bile pravodobne. Drugim riječima, regulator je do sad mogao reagirati tek nakon što digitalna platforma počini povredu tržišnog natjecanja, a kazne koje bi se pritom izricale ne bi spriječile platforme da opetovano krše europska pravila. Sada stvaramo snažan mehanizam prethodne kontrole najvećih digitalnih platformi od kojeg Facebook neće moći pobjeći niti unatoč promjeni naziv“, objašnjava Sokol te ističe da će se novi zakon odnositi i na ostale važne subjekte na digitalnom tržištu i to na Google, Apple, Meta, Microsoft, Amazon i Booking.

„Još kao izvjestitelj europskih pučana za Mišljenje o politici tržišnog natjecanja upozorio sam da novčane kazne nisu dovoljna sankcija za povredu pravila poslovanja jer ne odvraćaju digitalne gigante od opetovanog kršenja pravila i daljnje zlouporabe dominantnog tržišnog položaja. To se posebice negativno odražavalo na poslovanje malih i srednjih poduzetnika u Europskoj uniji. Zato sada dajemo mogućnost da se pored novčanih, platforme sankcioniraju i strukturnim mjerama koje mogu uključivati i pravno ili funkcionalno razdvajanje ili pak sprječavanje akvizicija“, napominje Sokol.

„Očito je da radimo dobar posao i da smo na pravom putu da osiguramo bolju zaštitu europskih potrošača i malih i srednjih poduzetnika u odnosu na samovolju velikih internetskih platformi, a to je vidljivo i iz snažnog lobiranja koje se proteklih mjeseci vršilo ne bismo li ublažili stroga pravila o njihovom poslovanju u Europskoj uniji“, zaključuje Sokol ne krijući zadovoljstvo što je Odbor IMCO tome unatoč usvojio ovo Izvješće na kojem je s kolegama iz Kluba zastupnika EPP-a aktivno radio od početka godine.

Još iz kategorije

Najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj u turističkom sektoru

Najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj u turističkom sektoru

24.06.2022.

Tko su najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj i koji su razlozi njihove atraktivnosti otkrilo je osamnaesto po redu istraživanje o poslodavcima prvog izbora, koje provodi MojPosao. U istraživanju provedenom tijekom 2021. i 2022. godine sudjelovalo je gotovo 25.000 ispitanika.

Infobip u Indoneziji otvorio podatkovni centar

Infobip u Indoneziji otvorio podatkovni centar

24.06.2022.

Infobip je u Indoneziji otvorio podatkovni centar poznatiji kao ID1 kako bi podržao mogućnosti digitalnih inovacija na lokalnoj razini poslovanja, ali i u širem smislu diljem Azijsko-pacifičke (APAC) regije.

Zaposlenici Q-a imaju visoko zadovoljstvo tvrtkom u kojoj rade i pokazuju veliku lojalnost

Zaposlenici Q-a imaju visoko zadovoljstvo tvrtkom u kojoj rade i pokazuju veliku lojalnost

23.06.2022.

Domaća IT tvrtka Q ostvarila je izniman rezultat prema eNPS indikatoru (eng. Employee Net Promoter Score) koji pokazuje zadovoljstvo zaposlenika i njihovu lojalnost. Domaća IT tvrtka rezultatom od 85 nadmašila je globalno poznate kompanije kao što su Google (38) i Apple (19). Inače, prosječan eNPS, koji može varirati od -100 do 100, iznosi 32, dok se 50 smatra izvrsnim rezultatom.