STROŽA REGULATIVA

Europska unija novim Aktom otežava poslovanje američkim kompanijama

Europska unija novim Aktom otežava poslovanje američkim kompanijama
Depositphotos

Europska unija je ambicioznim Aktom o umjetnoj inteligenciji odlučila pokušati regulirati razvoj i način korištenje te tehnologije, što u jednom dijelu podrazumijeva i zabrane za američke kompanije kao što su OpenAI, Amazon, Google, Microsoft i IBM.

U kojem smislu? Samo po pitanju omogućenja pristupa aplikacijskim programskim sučeljima (API) za generativne AI modele, što je određeni presedan. Jer, EU dopušta tradicionalnim modelima strojnog učenja pristup otvorenom kodu pa ga distributeri softvera kao Microsoftova platforma GitHub smiju dijeliti. Ali, kad se radi o AI, tako nešto je zabranjeno.

Svako kršenje pravila masno će se naplaćivati kroz kazne, odnosno, na identičan način kao što se čini kroz Opću uredbu o zaštiti podataka (GDPR). Dakle, do 20 milijuna eura ili četiri posto od ukupnih globalnih prihoda na godišnjoj razini. Za velike kompanije to je uistinu mnogo novca i pokazalo se da im nije u interesu ići kontra europskih zakona.

Problem je što ovaj put EU udara na samu bit poslovanja američkih kompanija te zapravo uništava biznis manjim poduzećima. Također, članice EU imaju manje prava od europskih vlasti, koje bi provodile Akt te postupale u skladu s njegovim odredbama. I ne samo to, Akt djeluje van granica EU.

S tim stvari postaju podosta komplicirane jer iako EU ne može zabraniti razvoj softvera i njegovu distribuciju iz svojih granica, može tražiti posebne licence i uvjete kako kompanije koje se bave s AI ne bi dobile zabranu poslovanja u EU.

Ukratko, Akt je otišao toliko daleko da kritičari možda i s razlogom tvrde da je već sad zastario i izvan okvira vremena u kojem se nalazimo. Jer, ako bi neki developer postavio na GitHub kod koji koristi API unutar generativnog AI modela i to potom postane dostupno u EU, odgovornost bi pala na GitHub te bi morao platiti kaznu jer "nudi nelicencirani model".

Iako je ideja regulirati razvoj umjetne inteligencije, na ovaj način se potiče nesigurno okruženje za korisnike jer će se koristiti sporni sustavi umjesto onih koji su dokazano pravilno, kvalitetno, sigurno i dobro izvedeni.

Više o samom Aktu pročitajte OVDJE.